Οι “αλλοδαποί” της πρωτομαγιάς του Σικάγο

Οι “αλλοδαποί” της πρωτομαγιάς του Σικάγο

1August Spies, αλλοδαπός, γερμανός μετανάστης

Samuel Fielden, αλλοδαπός, άγγλος μετανάστης

Adolph Fischer, αλλοδαπός, γερμανός μετανάστης

Albert Parsons, αλλοδαπός αμερικάνος, μετανάστης δεύτερης γενιάς από την αγγλία

Michael Schwab, αλλοδαπός, γερμανός μετανάστης

George Engel, αλλοδαπός, γερμανός μετανάστης

Louis Lingg, αλλοδαπός, γερμανός μετανάστης

Oscar Neebe, αλοδαπός αμερικάνος, μετανάστης δεύτερης γενιάς από τη Γερμανία

 

“Ο όχλος που παρακινήθηκε από τον Spies και τον Fielden σε δολοφονίες δεν αποτελείται από αμερικανούς. Είναι καθάρματα από την Ευρώπη που ζήτησαν καταφύγιο σ’ αυτές τις ακτές για να καταχραστούν τη φιλοξενία μας και να περιφρονήσουν τις αρχές της χώρας”

Εφημερίδα Chicago Herald, 6 Μάη, αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις για το οχτάωρο στο  Σικάγο του 1886

 

Κάπως έτσι θα περιέγραφαν και τα σύγχρονα ΜΜΕ τους καταδικασθέντες για “συνομωσία” της πρωτομαγιάς του Σικάγο του 1886 (οι 7 πρώτοι απαγχονίστηκαν, ο 8ος πήγε 15 χρόνια φυλακή).  Όμως αυτοί ήταν πρώτα και κύρια εργάτες και σοσιαλιστές (αναρχοσυνδικαλιστές) που πάλεψαν για το 8ωρο. Στον αγώνα, που τον πλήρωσαν με τη ζωή τους, αυτών των “αλλοδαπών” οφείλουμε την κατάκτηση του 8ωρου που σήμερα μας το παίρνουν πίσω.

Αν “έμεναν στις χώρες τους να παλέψουν” -όπως λένε διαφοροι σημερινοί αριστεροι ή “αριστεροί”- θα ήταν πεινασμένοι αγρότες και η ζωή τους δεν θα είχε καμιά σημασία για μας σήμερα. Αλλά μετανάστευσαν στις πόλεις και έγιναν εργάτες, μάρτυρες του αγώνα της εργατικης τάξης για καλύτερη ζωή και για μια αταξική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν “ντόπιοι”, όλοι μετανάστες είμαστε, απλά κάποιοι είμαστε δεύτερης ή τρίτης γενιάς. Η εργατική τάξη δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τη μετανάστευση, από χώρα σε χώρα και από το χωριό στην πόλη – θα ζούσαμε ακόμα στις αγροτικές κοινότητες του μεσαίωνα και θα μας έκαιγε η ιερά εξέταση.

Βέβαια οι “αλλοδαποί” δεν ψηφίζουν. Αλλά αν η Αριστερά αναφέρεται σε “ψηφοφόρους” και όχι σε εργάτες, αν δεν τολμάει να δηλώσει δημόσια την στοιχειώδη απαίτηση για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών (ώστε να γίνουν και “ψηφοφόροι”) και ελεύθερη διακίνηση των εργατών από χώρα σε χωρα, τότε δεν έχει καμιά ελπίδα να ηγηθεί σε ένα νέο Σικάγο, περισσοτερο αναγκαίο από ποτέ σήμερα.

 

Πηγη:http://www.facebook.com/notes/dimitris-avgeris/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B4%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%B3%CE%BF/10150889594845809

66

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση