Το θέμα δεν είναι γιατί βγήκε η κ. Σαμπιχά από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί ΜΠΗΚΕ.

Το θέμα δεν είναι γιατί βγήκε η κ. Σαμπιχά από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί ΜΠΗΚΕ.

2του Θανάση Κούρκουλα

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, ο ρόλος της είναι γνωστός όλα αυτά τα χρόνια (συνεργασία με τον μεγαλοεργολάβο Εμφιετζόγλου και το Δίκτυο 21, μαύρες χρηματοδοτήσεις του ΥΠ.ΕΞ, “πολιτικό σουλάτσο” σε ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛ, ΠΑΣΟΚ, επαφές με Αμερικάνο πρόξενο, “διαχειρίστρια” προγραμμάτων επιμόρφωσης ρομά κτλ).

Η αποτυχημένη πολιτική της τεχνητής διάσπαση της μειονότητας της Θράκης (τουρκοι, ρομά και πομάκοι) που επιχειρεί το Ελληνικό ΥΠΕΞ εδώ και δεκαετίες, βρήκε τα τελευταία χρόνια στο πρόσωπο της Σαμπιχά, έναν εξαιρετικό σύμμαχο. Η κ. Σαμπιχά, έστω να δεχτούμε πως είναι – όπως επικαλείται η ίδια – ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των ρομά στη θράκη και ασφαλώς έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της ως «Ελληνίδα ρομά» στα κανάλια, ξεχνώντας τον έτερο προσδιορισμό της ως «μουσουλμάνα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως τι φταίει να απολογείται ότι δεν προώθησε κάποια που πρόθυμα αποδέχεται την «βοήθεια» κράτους και υπηρεσιών στον «ακτιβισμό» της και μετατρέπεται σε όργανό τους, την ώρα που οι τσιγγάνοι ανά το πανελλήνιο αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν σκουπίδια;

Ο λόγος λοιπόν που η κ. Σαμπιχά δεν έχει θέση στα ψηφοδέλτια της αριστερας, είναι απλός: Είναι παρόμοιος με τον λόγο που δεν έχει θέση π.χ. ένας μετανάστης «πρόεδρος» κοινότητας που υιοθετεί την πολεμική κατά των «παράνομων» μεταναστών, υπερασπίζεται τα δικαιώματα μόνο των νόμιμων, κ.λ.π. για να πάρει ιθαγένεια για τον ίδιο και επιχορήγηση για το σύλλογό του. Είναι ο ίδιος λόγος που δεν έχει θέση στην αριστερά ο νεοπροσληφθείς γλείφτης του αφεντικού, που ενώ παίρνει χειρότερο μισθό από όλους τους υπόλοιπους, επιχειρεί να αποκτήσει την εύνοια του, αντί να απευθυνθεί στην αλληλεγγύη των συναδέλφων του.

Δεν λέω πως είναι ένοχος καθοσιώσεως όποιος φουκαράς δεν έχει τα κότσια να αγωνιστεί ενάντια στο σύστημα και επιχειρεί την εύνοιά του. Όμως τι σχέση μπορεί να έχει αυτός-ή με την αριστερά; Όση και η Σεμπιχά Σουλεϊμάν, δηλαδή καμία!

73

1 ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση