Μαζική απεργία πείνας στις φυλακές σε όλη τη χώρα

Μαζική απεργία πείνας στις φυλακές σε όλη τη χώρα

156148-filakesΦωνές από τα κελιά

Απεργία πείνας ξεκίνησαν από τη Δευτέρα σε όλες τις φυλακές της χώρας με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Φυλακών. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία φυλακών «τύπου Γ» και περιορίζει τις άδειες και το δικαίωμα της αναστολής.

Οι κρατούμενοι από τις 18 Ιουνίου απείχαν από το συσσίτιο. Τη Δευτέρα, 23 Ιουνίου αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια μαζική απεργία πείνας σε όλες τις φυλακές της χώρας, διεκδικώντας «τα δικαιώματά τους και αγωνιζόμενοι για να παραμείνουν άνθρωποι και όχι ανθρώπινες σκιές κλειδωμένες και ξεχασμένες στην απελπισία», όπως τονίζουν.

Η Επιτροπή Αγώνα Φυλακών καταγγέλλει την αδιαφορία της κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δεν απάντησαν στα αιτήματά τους. Όπως τονίζει «θέλουν να περάσουν το νομοσχέδιο, μέσα στο καλοκαίρι για να προλάβουν τις αντιδράσεις του κόσμου». «Απέναντι στο νομοσχέδιο που μας καταδικάζει να παραμείνουμε κρατούμενοι για μια ζωή δίχως δικαιώματα και ελπίδα, βάζουμε τα σώματα και την ψυχή μας ως ασπίδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι κρατούμενοι ζητούν:

  • Την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του φασιστικού ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ για τις φυλακές τύπου Γ΄. Λέμε όχι στο ελληνικό ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ, σε μία φυλακή μέσα στη φυλακή, χωρίς άδειες, χωρίς επισκεπτήριο, χωρίς αύριο.
  • Οι άδειες και οι αναστολές να αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κρατουμένων. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ο κρατούμενος δικάζεται και τιμωρείται κάθε μέρα. Ενώ ο νόμος λέει ότι ο καθένας που έχει συμπληρώσει το 1/5 και τα 3/5 της ποινής του μπορεί να πάρει άδεια και αναστολή, παρόλα αυτά οι κρατούμενοι περνούν ξανά και ξανά από την ιερά εξέταση των εισαγγελέων οι οποίοι χωρίς κανένα λόγο ή ενεργό πειθαρχικό απορρίπτουν τις αιτήσεις τη μία μετά την άλλη. Έτσι δημιουργούν κρατούμενους χωρίς ελπίδα και αναπαράγουν την εγκληματικότητα.
  • Να εφαρμοστεί η ΙΣΟΝΟΜΙΑ για όλους. Όλοι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί με τιμή ισόβιας κάθειρξης για ναρκωτικά (αφού η αστυνομία φρόντισε να τους παρουσιάσει από εξαρτημένους χρήστες ως δήθεν μεγαλέμπορους) με βάση τον παλιό νόμο 3459/2006, να έχουν τη δυνατότητα να ξαναδικαστούν με τον νέο νόμο και τις ευεργετικές του διατάξεις για τους χρήστες (4139/2013).
  • Να εφαρμοστεί το δικαίωμα της ΣΥΖΥΓΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ. Στη φυλακή σου στερούν την ελευθερία. Όμως στις ελληνικές φυλακές σου στερούν ακόμα και το χαμόγελο της ανθρώπινης επικοινωνίας και επαφής με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ισχύουν οι συζυγικές επισκέψεις και μόνο στην Ελλάδα ο κρατούμενος στερείται την ανθρώπινη επικοινωνία.
  • Να σταματήσει, τώρα, η διαρκής ομηρία των απελάσεων. Εκατοντάδες μετανάστες κρατούμενοι, ενώ έχει λήξει η ποινή τους, παραμένουν φυλακισμένοι λόγω της γραφειοκρατίας των πρεσβειών. Απαιτούμε την αποφυλάκιση αυτών των κρατουμένων.

«Απαιτούμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των φυλακών και να αποσύρει τώρα το φασιστικό νομοσχέδιο για το ελληνικό Γκουαντανάμο του Δομοκού. Για κάθε μέρα απεργία πείνας και κάθε κρατούμενο που κινδυνεύει η ζωή του ηθικός αυτουργός είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Αγώνας, Αξιοπρέπεια, Αλληλεγγύη». καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η πρωτη μέρα του αγώνα μας εξελίχθηκε ως εξής:

Φυλακές κορυδαλλού : Συμμετέχουν 1300 κρατούμενοι.
Φυλακές Κέρκυρας : Συμμετέχουν μέχρι τώρα στην απεργία πείνας 120 κρατούμενοι.
Φυλακές Αυλώνα : Συμμετέχουν μέχρι τώρα στην απεργία πείνας 100 κρατούμενοι
Φυλακές Νιγρίτα Σερρών : Συμμετέχουν 80 κρατούμενοι.
Φυλακές Δομοκού : Συμμετέχουν τέσσερις πτέρυγες, δηλαδή 240 άτομα.
Φυλακές Γρεβενών : Συμμετοχή 400 άτομα.
Φυλακές Μαλανδρίνου : Συμμετέχουν 120 άτομα.
Φυλακές Πατρών : Συμμετέχουν περίπου 550 κρατούμενοι.
Φυλακές Αλικαρνασσού : Καθολική αποχή συσσιτίου.
Φυλακές Τρικάλων : 120 κρατούμενοι.
Φυλακές Ναυπλίου : 35 κρατούμενοι.
Φυλακές Διαβατών : Ξεκινούν εκ νέου τις επόμενες ημέρες.
Σήμερα  προστίθενται στην κινητοποίηση με απεργία πείνας οι φυλακές Άμφισσας με 200 κρατούμενους και ολόκληρη η φυλακή Λάρισας.

Πηγές: tvxs.gr, fb Risinggalaxy

62

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση