Ένας γάμος μεταξύ ενός Μακεδόνα και μιας Ελληνίδας έσπασε τα ταμπού

Ένας γάμος μεταξύ ενός Μακεδόνα και μιας Ελληνίδας έσπασε τα ταμπού

Screen Shot 2014-10-24 at 2.54.19 PMΈνας Μακεδόνας γαμπρός και μια Ελληνίδα νύφη, βαλκανική μουσική από μια Ιαπωνέζικη μπάντα, καλεσμένοι καλλιτέχνες από Ελλάδα και Μακεδονία: αυτό ήταν το εορταστικό σκηνικό στο γάμο του Oliver Bozinovski και της Φωτεινής Γουζέτη στο Krusevo, που έγινε τον Αύγουστο.
Αλλά δεν ήταν ένας συνηθισμένος γάμος. Το νέο ζευγάρι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το γαμήλιο πάρτυ για να ξεκινήσει ένα πρότζεκτ για τη συνεργασία διαφορετικών πολιτισμών και να αφαιρέσει τα εμπόδια ανάμεσα σε Έλληνες και Μακεδόνες καλλιτέχνες, όπως δήλωσε η ίδια η Γουζέτη στην Telegraf.mk , καλλιτέχνης και η ίδια.
Πέρα από τους συγγενείς και τους φίλους, που είναι οι παραδοσιακοί καλεσμένοι σε κάθε γάμο τόσο στη Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα, το καλλιτεχνικό ζευγάρι αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα και να καλέσει και συναδέλφους.
Αντί να περάσουν τρεις μέρες σπάζοντας πιάτα σύμφωνα με την Ελληνική παράδοση ή να οργανώσουν φαγοπόρια σύμφωνα με την Μακεδονική, οι καλλιτέχνες οργάνωσαν σημαντικές συζητήσεις πάνω στο πως θα βρεθούν οι τρόποι ώστε ταλαντούχοι άνθρωποι και απο τις δύο χώρες θα μπορέσουν να έρθουν κοντά. Ονόμασαν το πρότζεκτ “Renconto”, όρος που στην γλώσσα Εσπεράντο σημαίνει “τόπος συνάντησης”.
“Είναι ένα πολιτιστικό γεγονός το οποίο στοχεύει στο να συνδέσει καλλιτέχνες και δημιουργικούς ανθρώπους και από τις δύο χώρες, ώστε να τους προετοιμάσει για μια συνάντηση χωρίς “σύνορα” και προκαταλήψεις και κάτω από πιο ευχάριστες συνθήκες. Η αρχή του πρότζεκτ έγινε στο γάμο μου με τον Oliver. Για τον γάμο, καλέσαμε όχι μόνο φίλους και συγγενείς αλλά, δεδομένου ότι είμαι καλλιτέχνης, και καλλιτέχνες από τον χώρο και των δύο χωρών ώστε να γνωριστούν μεταξύ τους. Το Renconto ολοκληρώθηκε με ένα υπαίθριο πάρτυ στην κεντρική πλατεία του Krusevo. Για να “δέσουμε” ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους μεταξύ τους, καλέσαμε την μπάντα «Pyramidos» από την Ιαπωνία για να παίξει βαλκανική μουσική. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.”, εξηγεί η Φωτεινή.
Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών έγιναν συζητήσεις πάνω στους λόγους που οδήγησαν στην σχεδόν παντελή έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα σε καλλιτέχνες της Ελλάδας και της Μακεδονίας. Το συμπέρασμα ήταν ότι η πολιτική ένταση συνέβαλε αρκετά στη δημιουργία αυτών των πολιτιστικών ορίων. Οι συναντήσεις έγιναν στο παλιό σχολείο του Krusevo.
“Οι τεταμένες διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν παράγει παρεξηγήσεις και αδιαφορία, που με τη σειρά τους επηρεάζουν όχι μόνο τα γειτονικα κράτη αλλά και την καλλιτεχνική παραγωγή. Οι συναντήσεις στα πλαίσια του Renconto παρείχαν το έδαφος για επικοινωνία. Οι καλλιτέχνες δεν έδωσαν ακριβείς πληροφορίες για το τι ακριβώς είναι αυτό πάνω στο οποίο θα συνεργαστούν, αλλά είναι πολύ πιθανόν να συμβεί πλέον στο μέλλον.”, συνεχίζει η Φωτεινή.
Ωστόσο, και οι Μακεδόνες και οι Έλληνες καλλιτέχνες αποφάσισαν να μην αναφέρουν τα ονόματα των χωρών καταγωγής ενώ ακόμα επεξεργάζονται το συγκεκριμένο πρότζεκτ.
“Το Renconto απέχει από οποιαδήποτε πολιτική μη ανεκτικτότητας και όχι σεβασμού. Γι’ αυτό το λόγο τα ονόματα των χωρών δε θα αναφέρονται στο έργα μας για το πρότζεκτ. Αυτό το πολιτιστικό πρότζεκτ βασίζεται στην ανάγκη να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα, και όχι στα πολιτικά προβλήματα, που αναλαμβάνουν να λύσουν οι πολιτικοί”.
Η Φωτεινή επισήμανε ότι και οι δύο χώρες χάνουν από την έλλειψη συνεργασίας και την έλλειψη ανταλλαγής πολιτισμικών εμπειριών. Πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει στο μέλλον και ότι το Krusevo είναι ένα θετικό παράδειγμα για αυτό, γιατί εκεί τους επιτράπηκε στην κεντρκή πλατεία της πόλης να οργανώσουν αυτό το διαπολιτισμικό γεγονός.

Μετάφραση: Μανωλέσου Δανάη

Πηγη:http://www.independent.mk/articles/8358/Love+Stronger+than+Politics+A+Greek-Macedonian+Wedding+in+Krusevo+Breaks+Taboos

160

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση