«Δεμένη Κόκκινη Κλωστή», του Κώστα Χαραλάμπους

«Δεμένη Κόκκινη Κλωστή», του Κώστα Χαραλάμπους

Screen Shot 2014-11-22 at 11.05.51 PMΕίναι γνωστή η εμμονή της στήλης και του γράφοντα για τα γεγονότα του εμφυλίου και τις παραϊστορίες που θεριεύουν όσο περνούν τα χρόνια. Λίγες ταινίες, αντικατοπτρίζουν τα γεγονότα και το πνεύμα εκείνης της εποχής. Οι περισσότερες προσπαθούν να αποδώσουν τον εμφύλιο ως ακόμα μια μάχη που «αδελφός σκοτώνει αδελφό» και «οι Έλληνες διχαστήκαν από τους ξένους», και τις δικαιολογώ γιατί πάντα η εξουσία προσπαθούσε να κρύβει την αληθινή ιστορία κάτω από το χαλί. Να κρύψει ότι οι συνεργάτες των Γερμανών κυβέρνησαν αυτή τη χώρα και ότι ο φασισμός πάντα υπήρχε σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, απλά είχε μετατραπεί σε συντηρητισμό γιατί το ΠΑΣΟΚ- τις χρυσές εποχές- του έδωσε το χάπι της ύπνωσης. Σήμερα όμως με την «εμφάνιση» της Χρυσής Αυγής, και την εξαθλίωση ο συντηρητισμός έγινε φασισμός. Αλλά αυτό, είναι άλλο θέμα που θα πρέπει να αναλυθεί κάποια άλλη στιγμή.

Πίσω στο θέμα μας, ο εμφύλιος λοιπόν, άφησε πολλές ιστορίες πίσω του. Άλλες τις μάθαμε, άλλες τις ακούσαμε και άλλες δεν τις ξέρουμε καθόλου, εκτός αν ψαχτήκαμε σε κάποιο βιβλίο.

Σήμερα λοιπόν έχουμε την ταινία του Κώστα Χαραλάμπους, «Δεμένη Κόκκινη Κλωστή», μια ταινία η οποία αναφέρεται στον εμφύλιο. Συγκεκριμένα σε ένα ορεινό χωριό της ελληνικής επαρχίας μετά την συμφωνία της Βάρκιζας τον Φεβρουάριο του 1945, ένοπλοι παρακρατικοί με αρχηγό τον Μίχα προβαίνουν σε εκφοβισμούς, δολοφονίες, και χυδαιότητες απέναντι στους αριστερούς που δεν έχουν δηλώσει την υποταγή τους.

Ένας από αυτούς τους αριστερούς είναι και ο Λάμπρος με την γυναίκα του και τον μικρό τους γιο. Η ταινία βάζει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο που μπροστά στη κλιμακούμενη βία ξεπερνάει τα ηθικά όρια της πολεμικής αντιπαράθεσης και με ασύλληπτη αγριότητα οδηγείται στην αποκτήνωση και σε πράξεις που σήμερα είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές.. αλλά είναι κατανοητές για την τότε εποχή.

– See more at: http://www.tokaravani.gr/2014/11/alli-mia-tenia-gia-ton-emfilio-tou-kinimato-grafisti/#sthash.pkve8Pxx.dpuf

166

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση