Απολογήθηκαν οι είκοσι επτά

Απολογήθηκαν οι είκοσι επτά

metanastes_filakes_iconpressΣυντάκτης: Δημήτρης ΑγγελίδηςΓιώργος Δρούκας

Με γρήγορο ρυθμό προχωρά στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη των 65 μεταναστών που κατηγορούνται για την εξέγερση της 10ης Αυγούστου στην Αμυγδαλέζα, ύστερα από τις αναλυτικές καταθέσεις των αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας που παρουσίασαν διαφορετική εκδοχή των γεγονότων τόσο μεταξύ τους όσο και με τις καταθέσεις τους στην ανάκριση, ενώ δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν πώς ταυτοποίησαν τους κατηγορούμενους παρόλο που δεν γνώριζαν τα ονόματά τους.

Χτες ολοκληρώθηκαν οι απολογίες και των 27 παρόντων κατηγορούμενων (από τους υπόλοιπους, κάποιοι έχουν απελαθεί και άλλοι, αυτοί που δεν κρίθηκαν προφυλακιστέοι και ολοκλήρωσαν τη διοικητική τους κράτηση, πιθανότατα έχουν φύγει από τη χώρα ή δεν είναι γνωστής διαμονής). Ανάμεσά τους, κάποιοι με σοβαρό πρόβλημα υγείας εκείνο το καλοκαίρι που τους ανάγκαζε να είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι ή άλλοι που δήλωσαν πως τους είχαν κλειδώσει μέσα στα κοντέινερ και δεν μπορούσαν να βγουν.

Ολοι τους αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στα επεισόδια και περιέγραψαν πώς έγιναν οι συλλήψεις: κατά τη διάρκεια της εξέγερσης τα ΜΑΤ εισέβαλαν στα κοντέινερ, οδήγησαν με τη βία σε ανοιχτό χώρο όλους όσοι βρίσκονταν μέσα και τους ανάγκασαν να ξαπλώσουν μπρούμυτα. Στη συνέχεια τους ανάγκασαν να γδυθούν, τους έκαναν σωματικό έλεγχο και ξεχώρισαν όσους είχαν εμφανή τραύματα από τη βία που τους ασκήθηκε. Αυτούς τους οδήγησαν πίσω στα κοντέινερ, ενώ από τους υπόλοιπους συνέλαβαν στην τύχη κάποιους και τους οδήγησαν στο τμήμα Αλλοδαπών, όπου τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες.

Νωρίτερα, οι μάρτυρες υπεράσπισης (ανάμεσά τους, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου, ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Π. Κωνσταντίνου, η γιατρός Ολγα Κοσμοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, ο καθηγητής του ΕΜΠ Στ. Σταυρίδης, το μέλος της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Μεταναστών Ελ. Σπαθανά) περιέγραψαν τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης της Αμυγδαλέζας, την απόγνωση των κρατουμένων από την αιφνίδια ανακοίνωση της παράτασης κράτησης, την κακομεταχείριση των κρατουμένων τόσο πριν όσο και μετά την εξέγερση και υπενθύμισαν τις αποφάσεις των δικαστηρίων που αθώωσαν κρατούμενους που εξεγέρθηκαν στο κέντρο κράτησης Κορίνθου ή που απέδρασαν από κρατητήριο της Ηγουμενίτσας.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου με την πρόταση της εισαγγελέως και τις αγορεύσεις των συνηγόρων, που θα ολοκληρώσουν την ακροαματική διαδικασία (Αλεξάνδρας και Δέγλερη, ώρα 9 π.μ.).

πηγή:efsyn.gr

64

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση