Αφόπλισαν την ακροδεξιά με κίνηση ματ στη Σουηδία

Αφόπλισαν την ακροδεξιά με κίνηση ματ στη Σουηδία

4Στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος περιορίζεται η άκρα δεξιά στη Σουηδία μετά την κίνηση ματ της αριστερής κυβέρνησης του Στέφαν Λεβέν, με την οποία αποφεύχθηκε η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Οι πολιτικές δυνάμεις στη Σουηδία κατέληξαν σε συμφωνία με ισχύ ως το 2022 που προβλέπει πως κάθε κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορεί να περνάει τον προϋπολογισμό της με την παθητική στήριξη της αντιπολίτευσης. Από τη συμφωνία αποκλείεται ντε φάκτο η άκρα δεξιά, η οποία βρίσκεται περιθωριοποιημένη στο κοινοβούλιο

Οπως ανακοίνωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, το κόμμα του κατέληξε με το κίνημα των Πρασίνων, τον κυβερνητικό σύμμαχό του, και τα τέσσερα κόμματα της (κεντροδεξιάς) Συμμαχίας στη λεγόμενη «συμφωνία του Δεκεμβρίου», η οποία επιτρέπει να κυβερνήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Από τη συμφωνία αποκλείεται ντε φάκτο η άκρα δεξιά, η οποία βρίσκεται περιθωριοποιημένη στο Κοινοβούλιο, αν και έχει δύναμη μεταξύ των ψηφοφόρων.

Στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πρόωρες εκλογές για τις 22 Μαρτίου, τις πρώτες πρόωρες εκλογές στη Σουηδία από το 1958. Ο Λεβέν επεδίωκε να λύσει την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την ακροδεξιά που επιθυμεί διακαώς να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική επειδή τη θεωρεί υπερβολικά γενναιόδωρη.

Οι Δημοκράτες της Σουηδίας (SD, άκρα δεξιά) είχαν απορρίψει τον κυβερνητικό προϋπολογισμό και είχαν ψηφίσει υπέρ εκείνου της αντιπολίτευσης, ωθώντας τον πρωθυπουργό να καλέσει και πάλι τους ψηφοφόρους στις κάλπες. Τελικά, όμως, δεν θα χρειαστεί να ξαναψηφίσουν…

Συνεργασία
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε θέτει τις βάσεις για μια συνεργασία ανάμεσα στα έξι κόμματα που διεκδικούν κυβερνητικές αρμοδιότητες -τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους από τη μια πλευρά, και την κεντροδεξιά, που έχει συνασπιστεί στους κόλπους της Συμμαχίας (συντηρητικοί, αγροτικό κέντρο, φιλελεύθεροι και χριστιανοδημοκράτες), από την άλλη πλευρά- πάνω σε τρία θέματα, δηλαδή τις συντάξεις, την ενέργεια και την άμυνα.

Με ισχύ έως το 2022 η συμφωνία προβλέπει πως κάθε κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορεί να περνάει τον προϋπολογισμό της με την παθητική στήριξη της αντιπολίτευσης. «Είναι μια νίκη για τη Σουηδία», τόνισε η εκπρόσωπος του συντηρητικού κόμματος (Μετριοπαθείς), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, η Αν Κίνμπεργκ Μπάτρα. Είναι, επίσης, ένα βήμα προς περισσότερη συναίνεση, το στοιχείο που χαρακτηρίζει την πολιτική και την κοινωνία της χώρας του Βορρά και το οποίο η πρόσφατη άνοδος της ακροδεξιάς (12,9% των ψήφων) είχε αποδυναμώσει.

«Η Σουηδία είναι υπερήφανη για την παράδοσή της, που έγκειται στο να διευθετεί τα δύσκολα ζητήματα πέρα από παρατάξεις, μια παράδοση την οποία δεν έχουν όλες οι χώρες», υπενθύμισε εξάλλου ο πρωθυπουργός, φανερά ανακουφισμένος.

«Η συμφωνία αυτή είναι ενδεικτική αυτού που κάνουμε συνήθως στη σουηδική πολιτική: βρίσκουμε μακροπρόθεσμες λύσεις» εξήγησε η πολιτειολόγος Καμίλα Σάντστρεμ, η οποία διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Ούμεο (βόρεια Σουηδία). Για να προσθέσει πως «η θεμελιώδης ιδέα είναι να μην επιτραπεί στους Δημοκράτες της Σουηδίας να έχουν επιρροή».

Για να σηματοδοτήσουν τη δυσαρέσκειά τους μπροστά στη νέα κατάσταση, οι SD ανακοίνωσαν πως θα καταθέσουν πρόταση μομφής. Το πιθανότερο είναι όμως πως δεν θα συγκεντρώσει παρά τις ψήφους των 49 βουλευτών τους. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση θα προτείνει τον Απρίλιο έναν διορθωτικό προϋπολογισμό, ενώ μέχρι τότε θα κυβερνά με τον προϋπολογισμό της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης που υιοθετήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου.

Κατερίνα Κοσμά

Πηγή: ethnos.gr

951

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση