Συνέντευξη με τον Νέγρο του Μοριά

Συνέντευξη με τον Νέγρο του Μοριά

MG_3256Η πρώτη φορά που είδα το όνομα Νέγρος του Μοριά ήταν λίγο μετά από τη δολοφονία του Killah P. Ένα βράδυ χαμένος επί ώρες μέσα στο youtube, άκουγα τα κομμάτια του Killah P. το ένα μετά το άλλο. Σαν να προσπαθούσα να μάθω όσο περισσότερα μπορούσα γι’ αυτό το αδικοχαμένο παιδί όχι μέσα από τις ειδήσεις αλλά από τον ίδιο και τις ρίμες του. Κάπως έτσι βρέθηκα μπροστά σε ένα προτεινόμενο βίντεο με τίτλο «Νέγρος του Μοριά – Τα Blues ενός μετανάστη». Πάνω στο ξάφνιασμα της ευρηματικής ονομασίας του καλλιτέχνη, το αριστερό κλικ στο ποντίκι του υπολογιστή από τον δείκτη του δεξιού μου χεριού έγινε σαν αυτοματοποιημένη λειτουργία απέναντι σε ένα αόρατο κάλεσμα. Πατάω play μπαίνει το χιπ χοπ μπιτ και ακούω μία φωνή να με ξεναγεί νοερά στην καθημερινότητα που βιώνουν οι μετανάστες αυτής της πόλης.

Τον γνώρισα από κοντά στο Indie Free Festival που πραγματοποιήθηκε από το Κενό Δίκτυο στο Πεδίον του Άρεως. Με τα πολλά κανονίσαμε να βρεθούμε από κοντά για μια συνέντευξη. Το ραντεβού μας είναι στα Εξάρχεια. Μία μικρή κουζίνα σε ένα φιλικό σπίτι του Νέγρου του Μοριά, ήταν το σημείο που θα του έκανα τις ερωτήσεις μου. Για όσους δεν γνωρίζουν είναι 22 χρονών, οι ρίζες του είναι από την Γκάνα, έχει γεννηθεί στους Αμπελόκηπους και το καλλιτεχνικό του όνομα είναι εμπνευσμένο από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη: «έχω διαβάσει την ιστορία του και μου άρεσαν αυτά που έλεγε» θα μου πει αργότερα στη συζήτηση μας.

VICE: Πιστεύεις ότι οι δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς βοηθούν στο να περνούν πιο ουσιαστικά μηνύματα μέσα από τους στοίχους τους στο χιπ χοπ; 

Αυτό δεν είναι απόλυτο γιατί υπάρχουν και Έλληνες που βιώνουν μεγάλες δυσκολίες σήμερα. Ωστόσο, όταν έχεις ζήσει δύσκολες καταστάσεις, από ρατσιστικές συμπεριφορές έως και επιθέσεις λόγω της καταγωγής σου, οφείλεις ως καλλιτέχνης όταν κάνεις μουσική να μιλήσεις και για αυτά τα πράγματα, τα οποία αυτομάτως λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης. Η πορεία της δικής μου ζωής είναι το χιπ χοπ γιατί βασίζεται σε ένα καθημερινό αγώνα.

Το στιλ είναι σημαντικό στη ζωή;

Ναι. Το στιλ παίζει ρόλο. Και στο χιπ χοπ όταν μιλάμε για στιλ δεν εννοούμε μόνο την εξωτερική εμφάνιση, αλλά και την σκηνική σου παρουσία, τον τρόπο που τα λες, πόσο σταράτος είσαι. Το τραγούδι μου με τίτλο «Δεν έχουν style» θέλει να πει ότι δεν χρειάζονται χρήματα για να έχεις στιλ στη ζωή σου και δυστυχώς στο χιπ χοπ κάποιοι έχουν μπερδέψει τη βούρτσα… με τα ρούχα. Τα ρούχα δεν κάνουν τον MC, όπως και τα ράσα δεν κάνουν τον παπά που λέω και σε ένα άλλο τραγούδι μου.

Μέχρι στιγμής έχεις ένα mixtape και ψηφιακά EP που δίνεις δωρεάν στο ίντερνετ, ετοιμάζεις αυτή τη στιγμή κάτι καινούριο;

Ναι, ετοιμάζω ένα LP (σε βινύλιο) με τίτλο «Ακούγοντας και μαθαίνοντας» με beatmaker τον Evan SBK. Αλλά θα υπάρξουν και άλλες κυκλοφορίες μέσα στο 2014 από το 307 Squad στο οποίο και ανήκω. Η συγκεκριμένη ομάδα είναι ένα πολυπολιτισμικό μουσικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι εξής μουσικοί: Μάκο, Jast, Άρης, L Professor, Los X, Evan Sbk, Kay-en και Ad One.

_MG_3285

Η θεματολογία του νέου LP;
Μιλά για τις παραστάσεις ενός παιδιού μεταναστών δεύτερης γενιάς που ζει και μεγαλώνει μέσα στην πόλη ανάμεσα σε ντόπιους και ξένους. Ο τίτλος του είναι «Ακούγοντας και μαθαίνοντας» και θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο.

Θα το δίνεις και αυτό δωρεάν;
Όχι. Και γι’ αυτό θα αιτιολογήσω την απάντησή μου με το ιστορικό παράδειγμα του Καποδίστρια που είχε φυτέψει πατάτες στο Ναύπλιο και επειδή τις έδινε δωρεάν κανείς δεν τις ήθελε. Έτσι, έβαλε στρατιώτες να τις φυλάνε. Ο κόσμος βλέποντας αυτή την εξέλιξη κατάλαβε πως οι πατάτες είχαν αξία και έτσι άρχισαν να «τρυπώνουν» στο χωράφι κρυφά και να τις παίρνουν, αφού οι στρατιώτες είχαν πάρει διαταγή να κάνουν τα «στραβά» μάτια. Έτσι, εάν ο δίσκος πάει καλά, θα με βοηθήσει και εμένα σε οικονομικό επίπεδο.

Καθώς μιλάμε οι ελληνικές αναφορές παίρνουν και δίνουν. Ο Νέγρος του Μοριά που ενίοτε κυκλοφορεί με ένα t-shirt με στάμπα του Ache αγαπάει την κουλτούρα τις Ελλάδας και τη μουσική της – τον Βαμβακάρη, τον Καζαντζίδη, τον Ανέστη Δελιά. Όταν ήταν μικρός και ήταν ακόμη ο πατέρας του εδώ, άκουγαν μαζί τζαζ, Lycky Duby, Bob Marley και το πρώτο κομμάτι που είχε μάθει απ’ έξω ήταν το Hit ‘Em Up του tupac. Με τον αδελφό του αργότερα άρχισαν να ακούν NAS, Xzibit και άλλα χιπ χοπ σχήματα, αλλά μεγαλώνοντας έδωσε σημασία και στην ελληνική ρεμπέτικη μουσική.

Πιστεύεις ότι τα drugs παίζουν ρόλο στη δημιουργικότητα ενός καλλιτέχνη;
Η κάνναβη όπως λένε και στη θρησκεία των Ρασταφάρι είναι σαν το βιβλίο της ζωής. Εγώ πιστεύω ότι σε κάποιους κάνει κακό, άλλους του βοηθάει στην έμπνευση και σίγουρα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το χιπ χοπ. Βέβαια υπάρχει και η φυσική μαστούρα του ανθρώπου. Όμως, τα υπόλοιπα ναρκωτικά πιστεύω ότι δεν χρειάζονται. Και γενικότερα με οτιδήποτε κάνεις κατάχρηση δεν είναι καλό.

Τηλεόραση βλέπεις;
Όχι. Την έχω κόψει.

Επικαιρότητα παρακολουθείς;
Μόνο μέσα από τα social media και το internet.

Macklemore ή Eminem;
Eminem, γιατί με αυτόν μεγάλωσα.

Πόσες γλώσσες μιλάς;
Ελληνικά, Αγγλικά και λίγα Γκανέζικα.

Σε έχει συγκινήσει ποτέ η συμπεριφορά κάποιου;
Κάποτε ο προπονητής μου στο ποδόσφαιρο ο κύριος Βαγγέλης ζήτησε το λόγο από τον προπονητή της άλλης ομάδας γιατί με είχε αποκαλέσει αράπη. Μετά από δέκα λεπτά όμως τους κάρφωσα ένα γκολάκι και με κέρασαν στο τέλος και σάντουιτς.

_MG_3339

Τελικά, ο όρος nigger είναι ρατσιστικός; 
Κοίτα, εγώ με τους φίλους μου φωνάζουμε ο ένας τον άλλον nigger, είτε είναι άσπροι είτε μαύροι. Ωστόσο εάν μου το πει ένας άγνωστος δεν θα κρύψω ότι με ενοχλεί.

Δεν σου κρύβω και εγώ ότι στην πρώτη μας τηλεφωνική επαφή δεν ήξερα πώς να σε αποκαλέσω, καθώς γνώριζα μόνο το καλλιτεχνικό σου όνομα.
Φώναζε με νέγρο, που λέει και ένα τραγούδι μου.

Θα ήθελες να ζεις σε άλλη χώρα;
Κοίτα εκπροσωπώ την Γκάνα και τη χώρα μου την Ελλάδα. Εφόσον έχω γεννηθεί εδώ και έχω πάρει την ελληνική παιδεία είμαι Έλληνας. Δεν θα ήθελα να φύγω γιατί κάποιοι απλά θέλουν να κάνουν κακό. Εγώ θέλω να κάνω καλό, γιατί να φύγω; Οπότε δεν θα ήθελα να ζω αλλού. Κάποια στιγμή θα ήθελα να αποκτήσω ένα σπίτι στο Λυκαβηττό.

Τον Αντετοκούνμπο τον γνωρίζεις;
Όχι μόνο τον αδελφό του έχω γνωρίσει. Αλλά έχω χαρεί πολύ που πέτυχε.

Τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς πιστεύεις ότι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες από ότι οι γονείς τους;
Ναι τις έχουν ήδη. Αλλά θα πρέπει και να τις εκμεταλλεύονται. Βέβαια, υπάρχει πρόβλημα και με το σύστημα της χώρας. Ειδικά το θέμα με τις ταυτότητες. Εγώ για παράδειγμα είμαι παγιδευμένος με αυτό το θέμα. Δηλαδή είχα την τύχη να γεννηθώ σε αυτή τη χώρα όπως και πολλοί άλλοι. Έχω χαρτιά από ελληνικό σχολείο όπως όλα τα παιδιά, αλλά ταυτότητα δεν μπορώ να έχω. Όταν με σταματάνε για έλεγχο τους λέω… και που θα με απελάσετε στο μαιευτήριο; Τους λέω δυο λόγια και με αφήνουν.

_MG_3353

Πως είδες την αντίδραση του ελληνικού χιπ χοπ ύστερα από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα;
Μου άρεσε που ήταν άμεση η ανταπόκριση όλων, αλλά μετά νομίζω πως δεν υπήρξε η ανάλογη συνέχεια.

Αφού ο Έλληνας γνωρίζει από μετανάστευση τι είναι αυτό που τον φοβίζει στους μετανάστες που βρίσκονται στη Ελλάδα;
Νομίζω ότι είναι η φοβία του στην αλλαγή.

Αγαπημένη ρίμα;
Ελληνικές ρίμες, MC με αφρικάνικες ρίζες, τώρα το είδες, η μουσική δεν ξεχωρίζει πολιτείες, έχει κλίκες και λανσάρισμα με… δεν το είπα μα στο νόημα μπήκες!

Αν θέλετε να απολαύσετε τον Νέγρο του Μοριά και το συγκρότημά του από κοντά, δεν έχετε παρά να πάτε στις 27.3 στο Casa Bostani!

Περισσότερα εδώ: http://multikulti.gr/event/negros-tou-moria-live/


πηγή:multikulti.gr

675

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση