Τους ενοχλεί το χρώμα του… καφέ

Τους ενοχλεί το χρώμα του… καφέ

xrysi_avgi_1Επειτα από 25 χρόνια στην Ελλάδα, μία επιχειρηματίας, μετανάστρια από την Αφρική, έρχεται αντιμέτωπη με μια τρομακτική και ψυχοφθόρα καθημερινότητα: Το νεοναζιστικό μόρφωμα επανεμφανίζεται στη γειτονιά της. Νιώθει τον ρατσισμό και ακούει απειλές από περαστικούς (είναι απλοί περαστικοί;).Συναντά απαράδεκτες συμπεριφορές από δημόσιες υπηρεσίες. Η επιχείρησή της δέχεται τακτικές επισκέψεις ελεγκτικών μηχανισμών και αστυνομικών έπειτα από ατεκμηρίωτες, όπως επιβεβαιώνουν κρατικοί λειτουργοί, καταγγελίες.
«Ο ρατσισμός σε όλο του το μεγαλείο», σχολιάζουν η ίδια, εργαζόμενος και επισκέπτες της καφετέριας στην Κυψέλη.

Επειτα από ένα αποτρόπαιο περιστατικό, θέλησαν να μιλήσουν στην «Εφ.Συν.» (η εφημερίδα διαθέτει, αλλά για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύει, τα στοιχεία τους).

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, φασίστες σχημάτισαν μια σβάστικα δίπλα στο κατάστημα που συγκεντρώνει θαμώνες κυρίως αφρικανικής καταγωγής. Μια απειλητική κίνηση εναντίον τους, στο γενικότερο μάλιστα κλίμα της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

«Εργάζομαι δύο μήνες εδώ. Δεν έχουν σταματήσει οι απειλές. Δεν νομίζω ως Ελληνες να έχουμε αντιμετωπίσει στο εξωτερικό τέτοια συμπεριφορά που ξεπερνά κάθε όριο», μας λέει εργαζόμενος στην καφετέρια. «Ακούγονται απειλές: “Θα φωνάξουμε τη Χρυσή Αυγή. Θα φέρουμε τζιπάκια”. Αλλοι φωνάζουν επιδεικτικά “να φύγει η βρομιά”», περιγράφει και επιβεβαιώνει επισκέπτης του καταστήματος.

Η ιδιοκτήτρια συμπληρώνει ότι κάτοικος πήγε κάποια φορά στο παρελθόν να τη χτυπήσει, βρίζοντάς τη με αισχρό τρόπο.

«Με προσβάλλει αυτή η κατάσταση. Να ακούω συνέχεια “να φύγουν οι ξένοι”. Είμαι παντρεμένη με Ελληνα. Εικοσιπέντε χρόνια εδώ, αυτό δεν το έχω ξαναζήσει. Και δεν νομίζω ότι αυτό αντιπροσωπεύει την Ελλάδα», προσθέτει.

«Αρχικά προσπάθησα να το δικαιολογήσω, έλεγα ότι φταίει η κρίση. Κατάλαβα όμως ότι μας αντιμετωπίζουν έτσι λόγω του χρώματος του δέρματός μας. Αν ο Ελληνας περνάει δύσκολα αυτή τη στιγμή, καταλαβαίνετε πώς περνάει ο μετανάστης», εξηγεί η γυναίκα, σημειώνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει να αναπτύξει την επιχείρησή της και να διατηρήσει στην εργασία τους υπαλλήλους της, «παιδιά με οικογένειες και φοιτητές».

Οι προσπάθειές της συναντούν εμπόδια, πέραν της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας.

Ακάλεστοι επισκέπτες

Οπως περιγράφει, οι επισκέψεις του υγειονομικού όσο και της αστυνομίας είναι συχνές στην καφετέρια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο παρελθόν «ήρθε τζιπ με αστυνομικούς με όπλα απασφαλισμένα. Μας είπαν ότι υπάρχουν όπλα στο μαγαζί και άρχισαν να ψάχνουν, ενώ έκλεισαν τον δρόμο για 20-25 λεπτά. Εψαξαν παντού. Δεν βρέθηκε τίποτα. Εχουν ξανάρθει για έλεγχο. Συνεργάζομαι. Ξέρω τα δικαιώματά μου και τις υποχρεώσεις μου. Ψάχνουν και φεύγουν. Ξέρω ότι τους φωνάζουν και έρχονται, αλλά βλέπουν συνεχώς ότι δεν υπάρχει κάτι να βρουν. Σε ποιο μαγαζί γίνεται τέτοιος έλεγχος;»αναρωτιέται η ιδιοκτήτρια.

Πολλαπλές είναι επίσης οι επισκέψεις του υγειονομικού, με… παρόμοια ευρήματα.

Αναζητώντας τους λόγους των καταγγελιών, η επιχειρηματίας επισκέφθηκε τις υπηρεσίες του δήμου.

«Ηταν μια καταγγελία που έλεγε να ελέγξουμε το κατάστημά σας. Τίποτε άλλο. Εντάξει, εμείς το καταλάβαμε ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν χωνεύει τους Αφρικανούς. Απλά έχουν ρατσιστικό μένος», ειπώθηκε από τη δημοτική υπάλληλο, η οποία στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη ότι… «έχει ο καθένας δικαίωμα να είναι ρατσιστής»!

Η άδεια μουσικής

Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιχειρηματίας μένει άναυδη από τα όσα ακούει στις επαφές της με δημόσιες υπηρεσίες.

«Είχα πάει στον ΟΑΕΔ και πριν μιλήσω η υπάλληλος μου είπε: “Δεν έχουμε δουλειές”. Είπα, όχι, εγώ θέλω να προσφέρω δουλειά στο μαγαζί. Εκανα αίτηση και απορρίφθηκε», περιγράφει.

«Λέμε δεν υπάρχουν δουλειές. Κάνει ένας άνθρωπος μια δουλειά, είναι εντάξει στις υποχρεώσεις, στο προσωπικό, στο ΙΚΑ, στον δήμο και τον κυνηγάνε», παρεμβαίνει θαμώνας στη συζήτησή μας.

Προσφάτως το τοπικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα της ιδιοκτήτριας να αποκτήσει το κατάστημα άδεια μουσικής.

Εμφανίστηκαν υπογραφές κατοίκων. «Κάνουν λόγο για οχλαγωγία και θέλουν να φύγουμε», μας λέει εργαζόμενος. Πριν αποχωρήσουμε από την καφετέρια, μία κάτοικος πλησιάζει τη γυναίκα.

«Μου είπε ότι θα αποσύρει την υπογραφή της. Ρωτήσαμε έναν έναν τους κατοίκους και μας είπαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί. Νόμιζαν ότι υπογράφουν για να μπει κάμερα που θα βλέπει την είσοδο πολυκατοικίας», μας εξηγεί η επιχειρηματίας.

Πηγή: ΕφΣυν

 

651

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση