Μπλοκάρισμα από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Σταμάτησε η σίτιση των προσφύγων στη Χίο

Μπλοκάρισμα από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Σταμάτησε η σίτιση των προσφύγων στη Χίο

1Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ στη Χίο, σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να μπορεί να σιτιστεί κάποιος πρόσφυγας θα πρέπει να έχει την τυπική «ιδιότητα» του κρατουμένου. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στις περιπτώσεις των Σύριων μεταναστών για τους οποίους δεν ισχύει η κράτηση αλλά η έκδοση βεβαίωσης εξάμηνης παραμονής στην Ελλάδα.

Σύγχυση αλλά και προβληματισμό στις τοπικές αρχές, αναφέρει τοpolitischios.gr, προκάλεσε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους, να κρίνει παράνομη τη διάταξη στο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση που επέτρεπε την κάλυψη της δαπάνης σίτισης των αλλοδαπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ώρα που τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βουλιάζουν καθημερινά από τα καραβάνια των προσφύγων.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να μπορεί να σιτιστεί κάποιος πρόσφυγας θα πρέπει να έχει την τυπική «ιδιότητα» του κρατουμένου. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στις περιπτώσεις των Σύριων μεταναστών για τους οποίους δεν ισχύει η κράτηση αλλά η έκδοση βεβαίωσης εξάμηνης παραμονής στην Ελλάδα.

Κάπου εκεί ξεκινάει και το πρόβλημα σε ό,τι αφορά στη Χίο. Ήδη από χθες η Αστυνομία, η οποία είχε αναλάβει από τις αρχές του έτους τη σίτιση των μεταναστών, ενημέρωσε τις τοπικές αρχές ότι σταματάει τη διαδικασία διανομής φαγητού με δεδομένη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Περιφέρεια Χίου σταμάτησε από την πλευρά της την παροχή φαγητού στον χώρο του Δημοτικού Κήπου (όπου βρίσκουν καταφύγιο μέχρι την αναχώρησή τους εκατοντάδες πρόσφυγες), με τον περιφερειάρχη Χίου να λέει πως χθες, Τρίτη, δόθηκαν 400 μερίδες  ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ατόμων που φιλοξενούνται προσωρινά στον χώρο κράτησης του Μερσινιδίου, σε δύσκολες συνθήκες.

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να αναλάβει τη διαμονή «energy biscuits» και πόσιμου νερού σε όσους μετανάστες διαμένουν προσωρινά στο Μερσινίδι.

Το βάρος όσον αφορά τους εκατοντάδες πρόσφυγες στον Δημοτικό Κήπο έπεσε ξανά στους εθελοντές, που παρείχαν και χθες πρωινό και μαγείρεψαν και χθες εθελοντικά, βασισμένη στην προσφορά των πολιτών σε τρόφιμα και άλλα αγαθά.

(πληροφορίες από Politischios.gr, astraparis.grRefugees in Chios)

– See more at: http://left.gr/news/mplokarisma-apo-apofasi-toy-elegktikoy-synedrioy-stamatise-i-sitisi-ton-prosfygon-sti-hio#sthash.tkRSryY3.dpuf

301

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση