Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στη Βραζιλία, 60 εκ. κυβικά τοξικών αποβλήτων έφτασαν ως τον ωκεανό

Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στη Βραζιλία, 60 εκ. κυβικά τοξικών αποβλήτων έφτασαν ως τον ωκεανό

download1448534962

26.11.2015

60 εκ. κυβικά τοξικά απόβλητα στον ωκεανό μετά από το δυστύχημα σε ορυχείο της Βραζιλίας Μπροστά στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή η Βραζιλία μετά το δυστύχημα στο ορυχείο σιδηρομεταλλευμάτων «Samarco» που συνέβη στις 6 Νοεμβρίου όταν κατέρρευσαν τα δύο φράγματα που συγκρατούσαν τα απόβλητα με αποτέλεσμα η περιοχή του Bento Rodrigues να θαφτεί από τη λάσπη.

Τρεις ωστόσο εβδομάδες αργότερα, έκθεση του ΟΗΕ που βασίζεται σε νέα στοιχεία του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της Samarco, μιλώντας για «υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών χημικών ουσιών», επιβεβαιώνοντας έτσι και ό,τι θα μπορούσε να δει κάποιος και διά γυμνού οφθαλμού, αφού τα νεκρά ψάρια που κατά χιλιάδες περισυλλέγονται από τον ποταμό Rio Doce, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για άλλη εκδοχή.

Ο ποταμός Rio Doce έγινε κόκκινος και αφανίστηκαν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που ζούσαν μέσα. 7 χωριά πλήγησαν από την καταστροφή. 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αποβλήτων του ορυχείου, που ισοδυναμεί με 25.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, έκοψαν το πόσιμο νερό σε χιλιάδες ανθρώπους. Το πυκνό πορτοκαλί ίζημα έχει φτάσει πλέον στον ωκεανό. Η δήλωση του ΟΗΕ επέκρινε την ανταπόκριση των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης της Βραζιλίας ως «ανεπαρκή», λέγοντας, «η κυβέρνηση και οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη».

Από την πρώτη στιγμή οι δύο εταιρείες εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου ορυχείου, («BHP Billiton» συμφερόντων Αυστραλίας και Vale SA» συμφερόντων Βραζιλίας) που βρίσκονται «πίσω» από τη Samarco και είναι και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στην εξόρυξη σιδηρομεταλλευμάτων, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ύπαρξη κινδύνου για το περιβάλλον, ισχυριζόμενες πως «το νερό και ανόργανα απόβλητα που ξέφυγαν από το φράγμα δεν είναι τοξικά».

– See more at: http://left.gr

487

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση