Οργή έπειτα από την άρνηση εισόδου σε δύο τρανς γυναίκες στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ

Οργή έπειτα από την άρνηση εισόδου σε δύο τρανς γυναίκες στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ

Screen Shot 2016-09-29 at 10.34.45 PMΤου Danny Lee | South China Morning Post.

Στο ζευγάρι, που ταξίδευε στην πόλη του Χονγκ Κονγκ από την Μπανγκόκ, του ανακοινώθηκε από το προσωπικό μετανάστευσης ότι «δεν πληροί τον σκοπό των διακοπών του».

Με αφορμή το περιστατικό της άρνησης εισόδου στην πόλη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, μια ομάδα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων προέτρεψε τις αρχές να αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα με μεγαλύτερο σεβασμό.

Οι δύο τρανς γυναίκες από την Μπανγκόκ επισκέπτονταν την πόλη για τα αξιοθέατα και για ψώνια.

Οι αρχές αρνήθηκαν την επίσκεψη των γυναικών επειδή δεν πληρούσαν τον σκοπό των διακοπών τους, δήλωσε το Τμήμα Μετανάστευσης.

Τους ζητήθηκε να υπογράψουν δύο έγγραφα. Ένα το οποίο επιβεβαίωνε ότι είχαν πραγματοποιήσει ολική χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου και ένα άλλο το οποίο επιβεβαίωνε ότι θα επέστρεφαν οικειοθελώς και άμεσα πίσω στην Ταϊλάνδη.

Ο δικηγόρος Jonathan Man Ho-ching, ο οποίος εκπροσωπεί μια από τις γυναίκες, είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την ‘πιθανότητα’ προκατάληψης και διάκρισης και είπε ότι υπήρχε μια ‘έλλειψη κατανόησης …των διαφορετικών γενών και φύλων’ [of different sexes and genders].

Ο δικηγόρος είπε ότι οι γυναίκες ρωτήθηκαν επίσης από τις αρχές εάν ήταν ήδη «κομμένες» – ωμός τρόπος για να ρωτήσουν εάν είχαν πραγματοποιήσει ολική χειρουργική επαναπροσδιορισμού φύλου.

Η Joanne Leung Wing-yan, Πρόεδρος του Transgender Resource Centre, ισχυρίστηκε ότι το ταξιδιωτικό παρελθόν του ζευγαριού – το οποίο περιλαμβάνει χώρες όπως η Ελβετία, η Ισπανία, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα – δεν έδινε καμία αφορμή να τους ζητηθεί να φύγουν.

«Απλά ελπίζω ότι θα υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση και κατανόηση ως προς τα τρανς άτομα», είπε η ίδια.

Μια εκπρόσωπος του Τμήματος Μετανάστευσης δήλωσε ότι οι γυναίκες ήταν «ύποπτες» και «απέτυχαν να αποδείξουν» ότι πραγματικά ήταν τουρίστριες. Είπε ότι στο μέλλον δεν θα τους επιτραπεί ή αρνηθεί αυτόματα η είσοδος.

Ο τρόπος που μεταχειρίζονται τα τρανς άτομα στο Χονγκ είχε επικριθεί σε μια υπόθεση το 2013 στο αεροδρόμιο, καθώς ένα άτομο ισχυρίστηκε ότι υπάλληλοι στον τελωνειακό έλεγχο και στο Τμήμα Μετανάστευσης κατά την διάρκεια ενός σωματικού ελέγχου συμπεριφέρθηκαν «σαν ζώα» και την χλεύαζαν σε μια δυσβάσταχτη διαδικασία που κράτησε 9 ώρες.

Και τα δύο τμήματα αρνήθηκαν οποιαδήποτε κακομεταχείριση.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Κωνσταντίνος Κ.

© T-zine.gr με πληροφορίες από South China Morning Post.

 

110

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση