ΚΙΝΗΜΑ

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά καλεί σε ανοιχτή συνέλευση προκειμένου να συζητηθεί ο προγραμματισμός εκδηλώσεων και εκστρατείας ενάντια στην ακροδεξιά.
Η ανοιχτή συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Απρίλη, στις 19:00 στο κηπάκι της Τσαμαδού, Εξάρχεια

Κάλεσμα σε μια δίκη που τη χαρακτηρίζει «μέγιστης σημασίας, αναφορικά με τη δικαίωση των παιδιών, τον αγώνα για την αποϊδρυματοποίηση και την ανάδειξη των άμεσων και έμμεσων επιβλαβών συνεπειών του ιδρυματισμού στα άτομα», απευθύνει το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών.

Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας έχει προσδιοριστεί για τη Δευτέρα 1 Απριλίου, στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Σύμφωνα με το Δίκτυο, «εκδικάζονται περιστατικά σωματικής κακοποίησης, παραμέλησης, εξαναγκαστικής εργασίας, τιμωρίας, απομόνωσης παιδιών, εξαναγκαστικής διακοπής από το σχολείο, καταπάτησης των νομιμοποιημένων δικαιωμάτων των παιδιών από διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα».

Το κάλεσμα του Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών

για τη Δίκη της Κιβωτού του Κόσμου – Με την πλευρά των παιδιών

Τη Δευτέρα 1 Απριλίου, στις εννέα το πρωί, στο Θ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, πρώην Σχολή Ευελπίδων, κτίριο 12, Αίθουσα 1

Εκδικάζονται περιστατικά σωματικής κακοποίησης, παραμέλησης, εξαναγκαστικής εργασίας, τιμωρίας, απομόνωσης παιδιών, εξαναγκαστικής διακοπής από το σχολείο, καταπάτησης των νομιμοποιημένων δικαιωμάτων των παιδιών από διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα. Πρόκειται για μια δίκη μέγιστης σημασίας, αναφορικά με τη δικαίωση των παιδιών, τον αγώνα για την αποϊδρυματοποίηση και την ανάδειξη των άμεσων και έμμεσων επιβλαβών συνεπειών του ιδρυματισμού στα άτομα.

Ως Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, στηρίζουμε τον αγώνα των παιδιών, των επαγγελματιών και εθελοντών που συλλογικά βρήκαν το θάρρος να δημοσιοποιήσουν τις βιωμένες εμπειρίες τους σε αυτό το πλαίσιο παιδικής «προστασίας» και να καταγγείλουν την ψυχολογική ή και σωματική βία που υπέστησαν.

Επισημαίνουμε την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη αλλαγής της νομιμοποιημένης, ρυθμιστικής κακοποίησης της ευάλωτης ομάδας των παιδιών και διεκδικούμε τη δημιουργία ενός κοινοτικού μοντέλου ολιστικής υποστήριξης της βιολογικής οικογένειας των παιδιών, την ενίσχυση της αναδοχής και της ημιαυτόνομης διαβίωσης με απώτερο στόχο την κατάργηση των ιδρυμάτων.

Θα παραβρεθούμε την ημέρα της δίκης και κάνουμε ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ σε άτομα, φορείς και συλλογικότητες που ενστερνίζονται τις θέσεις μας. Μέλος του δικτύου αποτελεί μια από τις μάρτυρες. Το δικαστήριο για την Κιβωτό του Κόσμου αποτελεί την αφετηρία του αγώνα διεκδίκησης και συνηγορίας των δικαιωμάτων όλων των παιδιών που ζουν σε κλειστές δομές παιδικής προστασίας, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές/εκκλησιαστικές, κοινώς ιδρύματα.

Επιπρόσθετα, ο όρος «ορφανοτροφείο» θα έπρεπε να έχει καταργηθεί, καθώς συμβάλλει στην αορατότητα της πλειοψηφίας των παιδιών που διαβιούν σε αυτά, καθώς οι γονείς των περισσότερων είναι εν ζωή. Το δικαστήριο αυτό αποτελεί έναν αγώνα ορατότητας για όλα τα «αόρατα παιδιά» που δεν ενδυναμώνονται για να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα να μην «υπάρχουν» στο σύστημα, να μην εκπροσωπούνται και να μην υποστηρίζονται.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το κράτος και οι εκπρόσωποί του είναι υπεύθυνοι για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως αυτά ορίζονται στη σύμβαση του ΟΗΕ (1997) για τα δικαιώματα του παιδιού, την επίβλεψη και παρακολούθηση των υπηρεσιών που παρέχουν όλες οι δομές παιδικής προστασίας. Η λειτουργία αυτών των δομών αντιτίθεται στην εν λόγω σύμβαση του ΟΗΕ και το ελληνικό Σύνταγμα, καθώς δεν εξυπηρετούν το συμφέρον του παιδιού, ανάπτυξη, προστασία, ελευθερία γνώμης και συμμετοχής.

Τα ιδρύματα είναι εξ ορισμού κακοποιητικά, ακόμη και αν καλύπτουν κάποιες βασικές υλικές ανάγκες, λόγω της φύσης τους, το προσωπικό διαρκώς αλλάζει ή και δε διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση, με αποτέλεσμα τα παιδιά να στερούνται ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης. Το αίσθημα της ασφάλειας, σταθερότητας, αποδοχής, εμπιστοσύνης, θετική εικόνα εαυτού δεν αναπτύσσονται, καθώς δεν παρέχεται εξατομικευμένη φροντίδα και αγάπη από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς.

Τα παιδιά δεν έχουν δικαίωμα ιδιωτικότητας, ελεύθερης έκφρασης λόγου και κοινωνικών συναναστροφών, βιώνουν τιμωρητικές συμπεριφορές και εκφοβισμό από το προσωπικό και από άλλα παιδιά που μιμούνται τις συμπεριφορές των υποτιθέμενων φροντιστών τους. Η χρόνια διαμονή στα ιδρύματα, εξαιτίας του συντηρητικού, και καταπιεστικού τους χαρακτήρα, του εγκλεισμού, της κακοποίησης και της παραμέλησης, επιφέρει επιβλαβείς συνέπειες στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Η ιδρυματική εμπειρία έχει φανεί σε έρευνες ότι πολλές φορές κάνει τα άτομα πιο ευάλωτα και επιρρεπή σε προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τ κοινωνικό στίγμα, την περιθωριοποίηση, το μετέωρο και αβέβαιο μέλλον, την έλλειψη στοιχειωδών δεξιοτήτων αυτονόμησης, πόρων και αγαθών.

Επιπλέον οι επιζήσασες, επιζήσαντες και τα επιζήσαντα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν αυτοκαταστροφικές τάσεις, όπως να γίνουν θύματα σωματικής, ψυχικής ή και οικονομικής εκμετάλλευσης, να βιώσουν πρόωρη, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, να κάνουν χρήση ουσιών και να οδηγηθούν σε αποκλίνουσες
συμπεριφορές.

Σας περιμένουμε όλους/όλες/όλα την Δευτέρα στη δίκη!

*Αν θέλετε να ενημερωθείτε περαιτέρω μπορείτε να διαβάσετε το πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη αναφορικά με τη διερεύνηση παραβιάσεων δικαιωμάτων ανηλίκων φιλοξενούμενων των δομών της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κιβωτός του Κόσμου» και την ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ από το ίδρυμα στην κοινότητα: εναλλακτική φροντίδα ευάλωτων παιδιών και υποστήριξη οικογενειών, 2020, Συνήγορος του Πολίτη (synigoros.gr)

Πηγή: efsyn.gr

Σε κατάληψη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα προχώρησαν από τις έξι το πρωί της Τετάρτης οι εργαζόμενοι. Οι ίδιοι σφράγισαν τις πύλες και το κτήριο διοίκησης και παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από αυτό ζητώντας να λειτουργήσει εκ νέου το εργοστάσιο.

Σε συγκέντρωση, την Τρίτη 19 Μαρτίου στις 9 το πρωί, καλεί η Επιτροπή αλληλεγγύης για τους Αγωνιστές από την Τουρκία, στον Άρειο Πάγο όπου αναμένεται να εκδικαστεί η αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του Εφετείου για τους 11 Τούρκους αγωνιστές.

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Σεπόλια. «Πρώτα μας λέτε σπάστε τη σιωπή και μετά ξεπλένετε τον κάθε βιαστή», ένα απ’ τα συνθήματα που ακούστηκαν. Βαριές αιχμές για τη δικαιοσύνη από χρήστες των social media και πολιτικές αντιδράσεις.

Τα ΜΑΤ απώθησαν τον κόσμο που θέλησε να διαμαρτυρηθεί για το ακροδεξιό κάλεσμα, λέγοντας πως είναι σε ισχύ η απαγόρευση συναθροίσεων.