Τι πράγματα είναι αυτά, ανθρωποι αυτοι, ανθρωποι και εμεις, όλοι να ζησουμε θέλουμε, τι αντιμετώπιση είναι αυτή;

Τι πράγματα είναι αυτά, ανθρωποι αυτοι, ανθρωποι και εμεις, όλοι να ζησουμε θέλουμε, τι αντιμετώπιση είναι αυτή;

Σκηνικό στη Λαϊκή αγορά Πτολεμαΐδας: Ένας μαυρουκος έχει στησει παγκο ΜΕ ΑΔΕΙΑ. Δίπλα του έρχεται και στριμωχνεται ζευγάρι ελληνων ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ και διεκδικεί απο το χωρο του μαυρου. Ο ελληνας αρχιζει να κανει τσαμπουκάδες στο μαυρο (προφανως επειδη…ειναι μαύρος). Ο μαύρος φωνάζει αμυνόμενος «έχεις άδεια; Δειξε μου την άδειά σου» κι ο ελληναρας τοσο πιο πολύ εξοργίζεται κι επιτίθεται. Μαζευονται δεκάδες άτομα τριγύρω και προσπαθούν να καταλάβουν. Κάποιοι καταλαβαίνουν ότι ο μαυρος έχει δικιο, καποιοι αλλοι ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ και κάνουν ρατσιστικά σχόλια «αυτοι θα μας διώξουν απο τη χωρα μας». Πάει ενας αλλος μαυρος να βοηθήσει, γυρνάει ένας παππους και τον «τρυπάει» με το μπαστούνι. Ώσπου φωνάζει μια κυρία «τι πράγματα είναι αυτά, ανθρωποι αυτοι, ανθρωποι και εμεις, όλοι να ζησουμε θέλουμε, τι αντιμετώπιση είναι αυτή;» Τα πνεύματα ηρεμούν, οι ρατσιστές μαζεύονται, το πληθος διαλυεται, το επεισόδιο λήγει.
Συμπεράσματα:
1) Υπάρχει κρίση και φτωχεια. Έλληνες στα ορια της απελπισίας μπορεί να μην εχουν λεφτά ουτε για αδεια και να θελουν να βγαλουν οπως-όπως ενα μεροκαματο. Το δεχομαι και ας είναι και «λαθραιοι». Ειπαμε υπερασπιζομαστε τους εργατες, κανενας παρανομος, μονο τα αφεντικα. Αλλα από αυτό μέχρι να εκμεταλλευτείς το ρατσιστικό κλιμα για να φας τη δουλεια του «νομιμου», ε, πάει πολύ. Τα βελη να τα στρέφουμε εκει που πρέπει. Στους ελληνες τραπεζιτες.
2)Δε μας κάνει εντύπωση φυσικά. Θυμόμαστε τι λέει στο νεο βιβλίο της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» του Κόλιν Σπάρκς «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»: Ο φασισμός δε λύνει τα προβλήματα της εργατικης ταξης και της μικροαστικής τάξης σαν συνολο. Σαν άτομα όμως πολλοί φασίστες μπορούν να πατήσουν πάνω στο φασισμό για να ανελιχθουν οικονομικά και κοινωνικά, δημιουργώντας έτσι ένα κοινωνικο έρεισμα του φασισμού.» Ο μικροεπιχειρηματιας που θελει να απασχολει ξενους σκλάβους χωρίς δικαιώματα, ο λούμπεν που τον χρηματοδοτούν οι φασιστες για να τους υποστηριζει, ο απελπισμενος μικροαστος που θέλει να βρει χωρο για τον παγκο του θα έχουν ιδιον οφελος απο τους φασιστες. Χαρακτηριστικο παράδειγμα στην Πτολεμαϊδα ο «ΠΑΟΚαρας». Κυκλοφορει με μπλουζα χρυσης αυγης. Δωρεάν ρουχα είναι αυτά. Τσιγγανοι, Ρωσοι, Αλβανοι γινονται μελη κι οπαδοι της ΧΑ για να φύγουν «οι αλλοι», γιατι «εμεις χωραμε, αλλοι δε χωράνε»…
3)Φανταστείτε να μην υπήρχε η κυρια που φωναξε για να εκφράσει τη λογική και ταυτόχρονα τους λοιπούς δημοκρατικους που όμως μέσα στο γενικότερο ρατσιστικό κλίμα κωλωναν να πουν κάτι. Και να υπηρχαν 2-3 ακόμα ρατσιστές. Θα δημιουργουταν αντιθετο κλίμα. Ο νομιμος μαυρος θα ετρωγε ξυλο, θα εφευγε με τον παγκο του με τις κλωτσιες, θα γινοταν ενα μινι-πογκρόμ κι η ΧΑ θα κέρδιζε πόντους. Μόλις ακούστηκε μια απλή κουβέντα ανθρωπιάς, οι ρατσιστες μουλώξανε, γιατι έχουν κι αυτοι -έστω λίγο- μυαλό.
4)Ο φασισμός ποντάρει στο φοβο, την τρομοκρατια, την εξατομικοποιηση, το να ΜΗ ΜΙΛΑΜΕ. Οταν βρισκόμαστε σε παρομοια περιστατικά, ΠΡΕΠΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑΤΑΚΙ ΜΑΣ. Μια παρέμβαση απλή σταματησε ενα 1000% ΑΔΙΚΟ πογκρόμ. Δεν χρειαζονται μαγκιες. Απλές λογικές ανθρώπινες κουβέντες αρκούν. ΜΙΛΑΜΕ ΠΑΙΔΕΣ, σωζει ζωές. Η γλωσσα κοκκαλα δεν εχει και κοκκαλα τσακιζει. Κι η εξάπλωση του φασισμου θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα κανουν ή δεν θα κανουν αυτές τις παρεμβάσεις.
Λιοσάτος Αλέξης
88

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση