Διεθνής Αμνηστία: Ρατσισμός, βία και εκμετάλλευση μεταναστών στην Ελλάδα

Διεθνής Αμνηστία: Ρατσισμός, βία και εκμετάλλευση μεταναστών στην Ελλάδα

2013-04-18t114321z_1827601659_gm1e94i1io101_rtrmadp_2_greece-shooting-thumb-medium (1)Με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις κατά μεταναστών εργαζομένων στη Μανωλάδα, η Kate Allen, διευθύντρια του βρετανικού παραρτήματος της «Διεθνούς Αμνηστίας», σε άρθρο της στη διαδικτυακή Huffington Post, με τίτλο «Racism, Exploitation, Violence: The Reality of Migrants’ Lives in Greece», προβάλλει τα αποτελέσματα της επίσκεψης μελών της οργάνωσης στη Μανωλάδα, καταγράφοντας τις δεινές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι χιλιάδες μετανάστες υφίστανται κακομεταχείριση, ζώντας σε συνθήκες απαράδεκτες για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, ενώ οι δημοσιογράφοι που έχουν αναφερθεί στις συνθήκες εργασίας στη Μανωλάδα, δέχονται απειλές και επιθέσεις από επιστάτες σε φυτείες. Παράλληλα, τονίζεται, η πρόσφατη ένοπλη επίθεση στην περιοχή είναι απλώς το τελευταίο επεισόδιο που υπογραμμίζει την ευάλωτη θέση των μεταναστών στην Ελλάδα, όπου οι παρενοχλήσεις από την αστυνομία είναι σύνηθες φαινόμενο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του Ξένιου Δία. Η κατάσταση είναι τόσο κακή που ακόμη και οι πρόσφυγες από τη Συρία δηλώνουν ότι προτιμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, παρά να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η διευθύντρια του βρετανικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας καλεί για την άμεση μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής ασύλου και μετανάστευσης στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεση δράση για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της εργατικής εκμετάλλευσης. Επίσης, οι ρατσιστικές επιθέσεις πρέπει να διερευνηθούν εις βάθος και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι ένοχοι. Ωστόσο, τονίζεται, «αυτό επαφίεται στην αποφασιστική δράση μιας κυβέρνησης που έχει αρνηθεί κατ΄ επανάληψη ότι ο ρατσισμός συνιστά σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της, προστίθεται, η ΕΕ πρέπει να αμβλύνει την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα ως ένα από τα κύρια σημεία εισόδου στην ΕΕ για παράνομους μετανάστες και να προβεί στον ανασχεδιασμό του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ προκειμένου η ευθύνη για τους αιτούντες άσυλο να αναδιανεμηθούν ορθότερα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις προσωπικές ανάγκες του αιτούντος.

πηγή:enet.gr

84

1 ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση