Νίκη για το κίνημα ΛΟΑΤ: Προστέθηκε η ταυτότητα φύλου στη νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους

Νίκη για το κίνημα ΛΟΑΤ: Προστέθηκε η ταυτότητα φύλου στη νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους

Aπό τη διαμαρτυρία για τις αναίτιες προσαγωγές τρανς

Aπό τη διαμαρτυρία για τις αναίτιες προσαγωγές τρανς

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) εκφράζει την ικανοποίησή του για την προσθήκη της ταυτότητας φύλου στην ελληνική νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους.

Συγκεκριμένα, στον νόμο: «περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις», στο Κεφάλαιο που αφορά τις Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Άρθρο 66, αναφέρεται ότι: Η τέλεση πράξης από μίσος εθνοτικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή μίσος λόγω διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου κατά του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση και η ποινή δεν αναστέλλεται.

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την trans κοινότητα, καθώς είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ρητώς η ταυτότητα φύλου στο Ελληνικό δικαιικό σύστημα.

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε την έννοια της ταυτότητας φύλου η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Διεμφυλικών δήλωσε ότι είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τις έννοιες του γενετήσιου φύλου (sex) από το κοινωνικό φύλο (gender). To γενετήσιο φύλο, αναφέρεται στο βιολογικό μας φύλο, στην διαφορά μεταξύ άντρα και γυναίκας, το κοινωνικό φύλο στην κοινωνική διάσταση της διαφοράς των φύλων, συμπληρωματικά με το βιολογικό φύλο.

Ο όρος «ταυτότητα φύλου» μας προσφέρει την δυνατότητα να καταλάβουμε ότι το φύλο με το οποίο καταγράφεται ένα νήπιο στη γέννησή του ενδέχεται να μην αντιστοιχεί με την κοινωνική έκφραση του φύλου του όταν αυτό μεγαλώνει. Αναφέρεται δηλαδή στην ατομική και εσωτερική εμπειρία του φύλου, η οποία μπορεί να μην βρίσκεται σε ευθεία αντιστοιχία με το φύλο που γεννιέται και εσωκλείει την προσωπική αίσθηση του σώματος και του φύλου (δηλ. «έκφραση φύλου») και τούτο μπορεί να εκφραστεί στο ντύσιμο, τον τρόπο ομιλίας, τους τρόπους συμπεριφοράς.

Εν ολίγοις η ταυτότητα φύλου, χρησιμοποιείται στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία για να καταγράψει τα άτομα που το βιολογικό φύλο δεν συμφωνεί με την ατομική εμπειρία του φύλου τους, δηλαδή τα trans άτομα.

Μαρία Χαράνη

137

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση