Εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ. Ψάχνουν σωσίβιο στον αυταρχισμό.

Εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ. Ψάχνουν σωσίβιο στον αυταρχισμό.

του Σπύρου Αντωνίου

Την ημέρα ισχυρών τριγμών του αστικού πολιτικού συστήματος, αποτέλεσμα των αποκαλύψεων για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, μια γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην ΑΣΟΕΕ αποδεικνύει ότι η «αυταρχική δημοκρατία» είναι το τελευταίο καταφύγιο μιας κυβέρνησης που κυριολεκτικά σαπίζει.

Με πρό­σχη­μα την πά­τα­ξη του πα­ρε­μπο­ρί­ου αστυ­νο­μι­κές δυ­νά­μεις ει­σέ­βα­λαν το από­γευ­μα της Πα­ρα­σκευ­ής 28/12 στην ΑΣΟΕΕ, όπου φυ­σι­κά δεν γί­νο­νταν μα­θή­μα­τα λόγω δια­κο­πών. Αφού προ­σή­γα­γαν 16 με­τα­νά­στες μι­κρο­πω­λη­τές και κα­τά­σχε­σαν τα προ­ϊ­ό­ντα τους στο πε­ζο­δρό­μιο της Πα­τη­σί­ων, προ­χώ­ρη­σαν και στο εσω­τε­ρι­κό του Οι­κο­νο­μι­κού Πα­νε­πι­στη­μί­ου. Και όλα αυτά ενώ ο ει­σαγ­γε­λέ­ας δεν πε­ρί­με­νε ούτε την απα­ραί­τη­τη πα­ρου­σία της πρυ­τα­νι­κής αρχής κα­τα­πα­τώ­ντας κάθε δη­μο­κρα­τι­κή λει­τουρ­γία του πα­νε­πι­στη­μί­ου. Τε­λι­κά η έρευ­να έγινε πα­ρου­σία του αντι­πρύ­τα­νη και λίγο αρ­γό­τε­ρα του πρύ­τα­νη.

Μετά την πα­ρα­βί­α­ση του ασύ­λου από δι­μοι­ρί­ες των ΜΑΤ και από δε­κά­δες ασφα­λί­τες με κα­λυμ­μέ­να πρό­σω­πα, ακο­λού­θη­σε η διάρ­ρη­ξη στε­κιών και γρα­φεί­ων φοι­τη­τι­κών πα­ρα­τά­ξε­ων και πο­λι­τι­κών συλ­λο­γι­κο­τή­των, έρευ­νες σε αί­θου­σες δι­δα­σκα­λί­ας και χώ­ρους του διοι­κη­τι­κού προ­σω­πι­κού. Δη­μο­τι­κή αστυ­νο­μία και ΕΛ.ΑΣ., φόρ­τω­ναν σε βα­νά­κια τα «λά­φυ­ρα» από τους φτω­χο­διά­βο­λους μι­κρο­πω­λη­τές και τα γρα­φεία των αρι­στε­ρών ορ­γα­νώ­σε­ων. Αφού τα κα­λό­παι­δα του Κα­μί­νη απο­χώ­ρη­σαν, μέχρι τις 22.00 το βράδυ, ασφα­λί­τες και άλλοι αστυ­νο­μι­κοί με εξο­πλι­σμό (εγκλη­μα­το­λο­γι­κό; Αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή;) έψα­ξαν εν­δε­λε­χώς τα στέ­κια των πο­λι­τι­κών χώρων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην ΑΣΟΕΕ. Υπο­λο­γι­στές, κράνη, ση­μαί­ες και ότι άλλο μπο­ρού­σε να αξιο­ποι­η­θεί για το φα­κέ­λω­μα της «ανή­συ­χης» νε­ο­λαί­ας, κα­τα­σχέ­θη­κε και με­τα­φέρ­θη­κε στα ερ­γα­στή­ρια της ΓΑΔΑ.

Όσοι φοι­τη­τές πρό­λα­βαν να φτά­σουν στη σχολή, δέ­χθη­καν ύβρεις και απει­λή­θη­καν με προ­σα­γω­γή. Οι γύρω δρό­μοι απο­κλεί­στη­καν από ΜΑΤ και Δελ­τά­δες. Λίγος κό­σμος συ­γκε­ντρώ­θη­κε στο ύψος της Χέ­υ­δεν. Μπρο­στά από την πύλη του Πα­νε­πι­στη­μί­ου επι­τρά­πη­κε η πα­ρα­μο­νή ολι­γο­με­λούς ομά­δας του συλ­λό­γου φοι­τη­τών και μελών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, με­τα­ξύ των οποί­ων και η βου­λευ­τής Α΄ Αθή­νας, Μαρία Μπό­λα­ρη,  η οποία ζή­τη­σε από τον επι­κε­φα­λής της επι­χεί­ρη­σης και τον ει­σαγ­γε­λέα να την ενη­με­ρώ­σουν για τα τε­κται­νό­με­να. Οι τε­λευ­ταί­οι δεν απά­ντη­σαν καν στις εκ­κλή­σεις της. Η βου­λευ­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, σε δη­λώ­σεις της την ώρα της επι­χεί­ρη­σης, ση­μεί­ω­σε: «με το πρό­σχη­μα του πα­ρε­μπο­ρί­ου, πα­ρα­μο­νή Πρω­το­χρο­νιάς, ορ­γα­νώ­θη­κε μια τε­ρά­στια αστυ­νο­μι­κή επι­χεί­ρη­ση και μά­λι­στα με ει­σαγ­γε­λι­κή πα­ραγ­γε­λία. Ήρ­θα­με εδώ για να δούμε τι ακρι­βώς συ­νέ­βη. Ποιό είναι το με­γά­λο έγκλη­μα; Μας είναι αδια­νό­η­τη αυτή η επι­χεί­ρη­ση. Νο­μί­ζου­με ότι είναι μια συ­νέ­χεια του αυ­ταρ­χι­σμού που έχει εκ­δη­λω­θεί εκ μέ­ρους της κυ­βέρ­νη­σης και του υπουρ­γεί­ου Δη­μό­σιας Τάξης, η οποία δεν μπο­ρεί να γίνει ανε­κτή και δεν θα γίνει. Αντί να ασχο­λού­μα­στε με τις πο­λι­τι­κές της φτώ­χειας και της ανερ­γί­ας, την ημέρα που δια­γρά­φε­ται από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Πα­πα­κων­στα­ντί­νου για τις γνω­στές λί­στες, κά­ποιοι στή­νουν τρο­μο­κρα­τι­κά σόου».

Μά­λι­στα, όταν η επι­χεί­ρη­ση έληξε, ο ει­σαγ­γε­λέ­ας αρ­νή­θη­κε να πει το όνομά του και να δεί­ξει την ει­σαγ­γε­λι­κή πα­ραγ­γε­λία, τόσο στην ίδια, όσο και στη βου­λευ­τή Επι­κρα­τεί­ας Θεανώ Φω­τί­ου, που είχε εν των με­τα­ξύ προ­στε­θεί στους δια­μαρ­τυ­ρό­με­νους. Το μόνο που αρ­κέ­στη­κε να κάνει ήταν να χα­μο­γε­λά­ει συ­νε­χώς ει­ρω­νι­κά και να επα­να­λαμ­βά­νει μο­νό­το­να τη λέξη «κα­λη­νύ­χτα σας», παρά τις επί­μο­νες ερω­τή­σεις των δύο βου­λευ­τί­νων του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Η δε χαρά του για την επι­τυ­χία της απο­στο­λής, δεν κρυ­βό­ταν με τί­πο­τα. Εκεί­νοι οι «δη­μο­κρά­τες αρι­στε­ροί» της συ­γκυ­βέρ­νη­σης, δεν έχουν να πουν λέξη για το γε­γο­νός ότι γυρ­νά­με στα χρό­νια του με­τεμ­φυ­λια­κού κρά­τους, όταν αστυ­νο­μι­κοί και δι­κα­στές αυ­θαι­ρε­τού­σαν ατι­μώ­ρη­τοι και με­τα­τρέ­πο­νταν σε διώ­κτες αγω­νι­στών;

Λίγες μόνο μέρες μετά την ει­σβο­λή στη Βίλα Αμα­λί­ας, τα νέα «ευ­ρή­μα­τα» από την ΑΣΟΕΕ, θα αξιο­ποι­η­θούν από τον Δέν­δια στην προ­σπά­θεια να πεί­σει την κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία που υπο­φέ­ρει από τις μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές, ότι ακόμα ένας χώρος «ανο­μί­ας» εξαρ­θρώ­θη­κε. Η υιο­θέ­τη­ση της ατζέ­ντας της Χρυ­σής Αυγής, η κα­τα­στο­λή πο­λι­τι­κών χώρων που αντι­στέ­κο­νται, η πα­ρά­καμ­ψη της «δη­μο­κρα­τι­κής νο­μι­μό­τη­τας», είναι επι­βε­βαί­ω­ση της αυ­ταρ­χι­κής στρο­φής του κρά­τους. Το κα­θε­στώς απει­λεί­ται από την έλ­λει­ψη νο­μι­μο­ποί­η­σης και σκλη­ραί­νει μέρα με τη μέρα. Η άρ­χου­σα τάξη και το πο­λι­τι­κό της προ­σω­πι­κό ξέ­ρουν καλά ότι τα μο­να­δι­κά τους στη­ρίγ­μα­τα είναι η ακρο­δε­ξιά τρο­μο­κρα­τία, η προ­πα­γάν­δα των ΜΜΕ και η κα­τα­στο­λή. Το νέο μο­ντέ­λο εξα­θλί­ω­σης που ονει­ρεύ­ο­νται, δεν μπο­ρεί να υπη­ρε­τη­θεί από τις δήθεν «υπέρ­με­τρες ελευ­θε­ρί­ες» του πα­ρελ­θό­ντος.

Οι προ­κλή­σεις και τα κα­θή­κο­ντα για την Αρι­στε­ρά και το κί­νη­μα είναι τε­ρά­στια. Ο αντί­πα­λος γί­νε­ται όλο και πιο επι­θε­τι­κός. Η κα­τρα­κύ­λα τους βιο­τι­κού μας επι­πέ­δου, πάει χέ­ρι-χέ­ρι με την αμ­φι­σβή­τη­ση δη­μο­κρα­τι­κών δι­καιω­μά­των και ελευ­θε­ριών. Εκτός από τα μνη­μό­νια και τους πο­λι­τι­κούς τους εκ­φρα­στές, έχου­με να αντι­με­τω­πί­σου­με και τους μη­χα­νι­σμούς (κα­τα­σταλ­τι­κούς, δι­κα­στι­κούς, ιδε­ο­λο­γι­κούς) του κρά­τους. Και σε μια τέ­τοια μάχη, η ελά­χι­στη υπο­χώ­ρη­ση από μεριά μας, μπο­ρεί να είναι μοι­ραία.

 

 

Η Μαρία Μπό­λα­ρη στο ρ/σ «στο Κόκ­κι­νο» για τα γε­γο­νό­τα στην ΑΣΟΕΕ (από το 00:22 και μετά):

http://stokokkino.gr/ekpompes/magkazino/2012-12-29.mp3/view

Πηγη:rproject.gr

76

1 ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση