Στην Ισπανία της κρίσης οι εξώσεις φέρνουν αυτοκτονίες και πωλήσεις οργάνων

Στην Ισπανία της κρίσης οι εξώσεις φέρνουν αυτοκτονίες και πωλήσεις οργάνων

Πώληση οργάνων για να αποφευχθεί η έξωση

Μετά από την κατακραυγή που προκάλεσαν οι δύο πρόσφατες αυτοκτονίες ανθρώπων που έχαναν το σπίτι τους εξαιτίας χρεών στις τράπεζες, η ισπανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να συζητήσει μια προσωρινή αναστολή των εξώσεων για τις πιο ευάλωτες οικογένειες. Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί άλλη μια συγκλονιστική ιστορία από την Ισπανία της κρίσης: μια άνεργη μητέρα πουλά τα όργανά της για να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή στέγη για την ίδια και την κόρη της.

Η αυτοκτονία της 53χρονης Αμάια Εγκάνα την Παρασκευή – η δεύτερη αυτοκτονία τις τελευταίες εβδομάδες στην Ισπανία εξαιτίας απλήρωτου στεγαστικού δανείου – προκάλεσε σοκ. Η Εγκάνα βούτηξε στο κενό από το διαμέρισμά της, το οποίο βρισκόταν στον τέταρτο όροφο, την ώρα που οι δικαστικοί επιμελητές ανέβαιναν τις σκάλες για να της επιδώσουν το χαρτί της έξωσης.

Μετά και το τελευταίο αυτό περιστατικό, η τράπεζα Kutxabanka ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τις κατασχέσεις κατοικιών.

Και πώληση οργάνων για να αποφευχθεί η έξωση

Πέρα όμως από τις αυτοκτονίες, απελπισμένοι Ισπανοί καταφεύγουν και σε άλλες ακραίες λύσεις για να αποφύγουν τις εξώσεις. Η ισπανική εφημερίδα El Mundo φιλοξενεί τη συγκλονιστική ιστορία μιας άνεργης Ισπανίδας μητέρας, που πουλά τα όργανά της για να βρει εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή στέγη για την ίδια και την κόρη της.

Όπως εξηγεί η 44χρονη γυναίκα, που μίλησε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, «αρχικά έβαλα προς πώληση ένα νεφρό, τώρα πουλάω επίσης τους κερατοειδείς, έναν πνεύμονα, ένα τμήμα από το ήπαρ μου… Πουλάω οποιοδήποτε όργανό μου σε όποιον μπορεί να το πληρώσει και το κάνω γιατί, πολύ απλά, είμαι απελπισμένη». «Χρειάζομαι μια στέγη για να φτιάξω ένα σπιτικό σε έναν αξιοπρεπή χώρο», προσθέτει, εξηγώντας ότι είναι άνεργη και ανάπηρη σε ποσοστό 66%, επειδή ο άνδρας με τον οποίο συζούσε επί 18 χρόνια την κακοποιούσε.

Ο ίδιος προσπαθεί τώρα να της κάνει έξωση από το σπίτι όπου ζει με την κόρη της. «Έλαβα την ειδοποίηση της έξωσης. Δεν έχουμε οικογένεια, δεν ξέρουμε πού να πάμε».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γυναίκα πριν από δύο εβδομάδες έβαλε μια μικρή αγγελία στο διαδίκτυο αναζητώντας αγοραστές για τα όργανά της. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση από πιθανούς αγοραστές, όμως η γυναίκα έχει ήδη έρθει σε επαφή με έναν γιατρό στη Μελίγια (τον ισπανικό θύλακα στη βόρεια Αφρική) με την προοπτική της αφαίρεσης των οργάνων της.

Όπως αναφέρει η El Mundo, στην Ισπανία είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει μεταμόσχευση χωρίς να ενημερωθούν οι αρμόδιες Αρχές. Σε μια τέτοια περίπτωση, η 44χρονη κινδυνεύει να τιμωρηθεί με κάθειρξη 12 ετών για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Ο Ραχόι υπόσχεται προσωρινή τουλάχιστον λύση

«Ζούμε πράγματα τα οποία δεν αρέσουν σε κανέναν να βλέπει, καταστάσεις εντελώς απάνθρωπες», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. «Ελπίζω ότι τη Δευτέρα θα μπορέσουμε να συζητήσουμε μία προσωρινή αναστολή των εξώσεων για τις πιο ευάλωτες οικογένειες», σημείωσε.

Ο Ραχόι επεσήμανε πως ό,τι αποφασιστεί δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, και πιθανώς θα περιλαμβάνει πλαίσιο που θα καθιστά ευκολότερη την αναδιάρθρωση ενυπόθηκων δανείων ή μία μεγαλύτερη περίοδο χάριτος.

Πηγή: tvxs

37

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση