Ψυχικά ασθενείς και χρόνια παθολογικά πάσχοντες αναγκάζονται πλέον να συμμετέχουν στο κόστος νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΠΥ!

Ψυχικά ασθενείς και χρόνια παθολογικά πάσχοντες αναγκάζονται πλέον να συμμετέχουν στο κόστος νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΠΥ!

Ήταν σαφές από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ότι ο τομέας της υγείας –που θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση της χώρας, δεν θα έμενε ανέπαφος. Παρ’ όλα αυτά είναι σοκαριστική η είδηση πως πλέον οι ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α. θα συμμετέχουν επί της συνολικής δαπάνης νοσηλείας που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με ποσοστό 20%, οι δε ασφαλισμένοι των λοιπών ασφαλιστικών φορέων με ποσοστό 10%.
Οι άποροι ασθενείς που δεν θα μπορούν να καταβάλουν αυτό το ποσό δεν εξαιρούνται από τον παραπάνω Κανονισμό. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν δεν θα εισάγονται σε πλαίσια νοσοκομειακής περίθαλψης!!! Πρόβλεψη δεν υπάρχει ούτε για τους ασθενείς εκείνους που δεν έχουν κανένα συγγενικό πρόσωπο να αναλάβει τη φροντίδα τους.
Ίσως οι συντάκτες του νέου Κανονισμού Παροχών Υγείας να μην  αντιλαμβάνονται πως στις ιδιωτικές κλινικές δεν νοσηλεύονται μόνο άτομα με οικονομική άνεση, αλλά άνθρωποι όλων των κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων που καταφεύγουν σε αυτές επειδή δεν είναι δυνατόν να μπουν σε λίστες αναμονής για την αποκατάσταση της υγείας τους από αντίστοιχους δημόσιους φορείς ή επειδή χρειάζονται μόνιμη παραμονή σε κάποια δομή κλειστής περίθαλψης που απλώς δεν υπάρχει!
Οι δαπάνες για τη νοσηλεία των ασθενών θα έπρεπε να είναι από τις τελευταίες που θα περικοπούν για να καλυφθεί η ανάγκη των ασφαλιστικών ταμείων για εξοικονόμηση πόρων, ενώ είναι μάλλον θέμα κοινής λογικής ότι η κατάρρευση των ταμείων δεν οφείλεται σε τέτοιου είδους έξοδα, αλλά στη μείωση των εσόδων λόγω της αυξανόμενης ανεργίας, αν όχι και στην κακή διαχείριση των πόρων.

Ανθή Βασιλακοπούλου

64

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση