Να μην εκδοθεί ο Μπουλέντ Αϊντούτζ και o Zeki Gurbuz στο τουρκικό καθεστώς! (3 Βίντεο)

Να μην εκδοθεί ο Μπουλέντ Αϊντούτζ και o Zeki Gurbuz στο τουρκικό καθεστώς! (3 Βίντεο)

000Εκδικάστηκε σήμερα στον Άρειο Πάγο η υπόθεση της έκδοσης των αγωνιστών Zeki Gurbuz και Bulent Aytunc Comert.
Από νωρίς το πρωί παραβρέθηκαν στο δικαστήριο αρκετοί σύντροφοί του και αλληλέγγυοι αγωνιστές από το κίνημα της Αθήνας.

Μετά από την ακροαματική διαδικασία η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας ήταν να μην υπάρξει έκδοση, ενώ η τελική απόφαση του Αρειου Πάγου θα ανακοινωθεί στις 26 Απρίλη.
Επίσης το δικαστήριο έκρινε πώς πρέπει να συνεχιστεί η φυλάκιση του  αγωνιστή Zeki Gurbuz

Ο Μπουλέντ Αϊντούτζ-Κομέρτ, ήταν ένας από τους απεργούς πείνας το 2001 στην Τουρκία για την υπόθεση των λευκών κελιών. Είχε συνοδεύσει σαν διερμηνέας τον Ζεκί Γκουρμπούζ και την αδελφή του στην Πάτρα προς διευκόλυνση της μετάβασής τους και της επικοινωνίας τους με τις αρχές.
Ο ίδιος συνελήφθη στο πλαίσιο ενεργοποίησης ερυθράς αγγελίας, που είχε σταλεί πρώτη φορά από τις τουρκικές στις ελληνικές αρχές το έτος 2005 η οποία όμως δεν είχε ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα. Εμφανιζόταν, δε, σε τακτά διαστήματα στις αστυνομικές αρχές προκειμένου να ανανεώσει την κάρτα αιτούντος άσυλο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κομέρτ ήρθε στην Ελλάδα το 2002 έπειτα από 170 μέρες απεργίας πείνας και ζήτησε αμέσως άσυλο. Το αίτημά του εξετάστηκε από την αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή, η οποία και γνωμοδότησε υπέρ της αναγνώρισής του ως πρόσφυγα ήδη από το έτος 2003. Είναι πιστοποιημένα θύμα βασανιστηρίων από τις τουρκικές αρχές και αποδεδειγμένα πολιτικός πρόσφυγας.

Στην κάμερα του Βαθύ Κόκκινο μίλησε ο Μπουλέντ Αϊντούτζ ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τη δίωξή του πολιτική και εκδικητική για την αγωνιστική πολιτική δράση όλων των αγωνιστών διαχρονικά ενάντια στο τουρκικό καθεστώς. Αναφερόμενος στη χρονική στιγμή της δίωξης, τη χαρακτήρισε καθαρά πολιτική και κατόπιν κρυφής διαπραγμάτευσης-συνεννόησης μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
Δηλώσεις στο Βαθύ Κόκκινο έκανε επίσης ο βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου ο οποίος κατέθεσε και στο δικαστήριο, και ένας πολιτικός πρόσφυγας απ’ την Τουρκία.



 
Από την «Εφημερίδα των Συντακτών» αντιγράφουμε:
Τους τελευταίους δύο μήνες, και ειδικά μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν, καταγράφονται γενικευμένες επιθέσεις των ελληνικών αρχών ενάντια σε Τούρκους και Κούρδους πρόσφυγες με έρευνες στα σπίτια τους, συλλήψεις, διώξεις, φυλακίσεις και θεαματικές αστυνομικέε επιχειρήσεις. 
Τελευταίο θύμα ήταν ο Τούρκος Ηuseyin Cavil (βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2001), ο οποίος στις 6 Απριλίου απήχθη στην κυριολεξία από άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας όταν σχόλασε από την εργασία του και κατευθυνόταν στο σπίτι του.
Και ενώ στην Ελλάδα επισήμως τηρείται σιγήν ιχθύος για τις επιχειρήσεις, από τον Φεβρουάριο στην Τουρκία επανειλημμένα δημοσιεύματα αναφέρονται σε μυστικές συμφωνίες, προαναγγέλλουν συλλήψεις και παραθέτουν ονόματα και πληροφορίες που πείθουν ότι στοιχεία από τις καταστάσεις των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα έχουν τεθεί υπόψη των τουρκικών αρχών, γεγονός που συνιστά κατάφωρη παραβίαση της αρχής της εμπιστευτικότητας, όπως αυτή απορρέει από τη Σύμβαση της Γενεύης.
Ταυτόχρονα με την άσκηση πιέσεων στο δικαστικό σώμα για να ανατρέψει τις αποφάσεις του, το υπουργείο εξακολουθεί να κρατάει σε ομηρία δεκάδες πρόσφυγες, αρνούμενο, να ολοκληρώσει τις διαδικασίες χορήγησης πολιτικού ασύλου, παρατείνοντας γι’ αυτούς το καθεστώς αβεβαιότητας, σε κάποιες περιπτώσεις και πέρα από τα 10 χρόνια.
πηγή:tsak-giorgis.blogspot.gr

231

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση