Michelle Demishevich: Η πρώτη trans γυναίκα ρεπόρτερ της τουρκικής τηλεόρασης

Michelle Demishevich: Η πρώτη trans γυναίκα ρεπόρτερ της τουρκικής τηλεόρασης

ΤΡΑΝςΤουρκία: Η πρώτη τρανς γυναίκα ρεπόρτερ της τουρκικής τηλεόρασης μιλάει για τον αγώνα και την επιτυχία της.

Η Michelle Demishevich παλαιότερα εργαζόταν σε νυχτερινά κέντρα, τώρα πλέον εργάζεται ως η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα, τηλεοπτική δημοσιογράφος της Τουρκίας.

Πριν από τη μετάβαση, η Michelle Demishevich απολύθηκε από τη δουλειά της ως δημοσιογράφος εφημερίδας στη Σμύρνη, στην Τουρκία. Τώρα, σχεδόν 15 χρόνια αργότερα έχει προσληφθεί από το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι IMC ως δημοσιογράφος.

«Έχω ακούσει για τρανς αρθρογράφους, αλλά είμαι η πρώτη τρανς δημοσιογράφος της TV στην Τουρκία». Η Demishevich είπε στο Bianet.org για το όνειρό της που έγινε πραγματικότητα.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο συναίσθημα πραγματικά. Δουλεύω για την τηλεόραση τώρα, νιώθω την ευθύνη στους ώμους μου ».

Αφού μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη το 1999 και έγινε Michelle (το όνομα είναι από το τραγούδι των Beatles), η Demishevich δεν περίμενε να εργαστεί ως δημοσιογράφος και πάλι.

Είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης δεκαετίας ως εργαζόμενη σε νυχτερινά κέντρα και ασχολήθηκε με τον ακτιβισμό και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Ο ακτιβισμός την οδήγησε σε συνέντευξη στο κανάλι IMC της Τουρκικής τηλεόρασης και στη συνέχεια της προσφέρθηκε να δουλέψει εκεί.

Η Demishevich είπε πως υπάρχουν πολλοί ομοφυλόφιλοι και λεσβίες που εργάζονται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά δεν βγαίνουν επειδή φοβούνται μην χάσουν τη δουλειά τους.

Ακόμα κι αν η Demishevich αγαπά τη νέα της δουλειά, η διευθέτηση του ρόλου της σε αυτήν δεν ήταν εύκολη με τον εκφοβισμό που δεχόταν από τους συναδέλφους.

«Είσαι το ‘άλλο’ και πάντα σε κάνουν να αισθάνεσαι έτσι» είπε περιγράφοντας τα σχόλια που άκουγε και το γέλιο των συναδέλφων γι’ αυτήν, όταν για πρώτη φορά άρχισε να εργάζεται στο τηλεοπτικό κανάλι. Οι φύλακες αμφισβητούσαν το δικαίωμα της να εισέλθει στο κτίριο κάθε πρωί.

«Τις πρώτες 15-20 ημέρες συνήθιζα να κλαίω κάθε φορά που επέστρεφα πίσω στο σπίτι», είπε η Demishevich. «Αλλά είχα πάρει την απόφαση μου να μην τα παρατήσω».

Η Demishevich πιστεύει ότι η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για τους ΛΟΑΤ. «Χτίζει την αυτοεκτίμηση », είπε. «Αν δεν είστε μορφωμένοι, σας αποκαλούν «αδερφή» στο δρόμο και είστε αναγκασμένοι να δουλεύετε ως εργαζόμενοι του σεξ. Αλλά αν τελειώσετε το σχολείο, αν ακολουθήσετε τα όνειρά σας, σίγουρα θα γίνουν πραγματικότητα. »

Μετάφραση για το transs.gr
* Πάρβη Πάλμου

 

H Πάρβη Πάλμου ξεκίνησε τις σπουδές της στην ψυχολογία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Bachelor of Artsin Psychology). Το ενδιαφέρον της στον ανθρώπινο ψυχισμό την οδήγησε να ολοκληρώσει τις σπουδές της στοUniversity of Indianapolis όπου πήρε το πτυχίο Master in Clinical Psychology, ενώ η ενασχόληση της με την φιλοσοφία και τον υπαρξισμό την ώθησε να κάνει μετεκπαίδευση στη Θεραπεία Gestalt (Gestalt Institute of SanFransisco & Ecole Parisienne de Gestalt). Έχοντας σκοπό την υιοθέτηση μιας Συνθετικής-Εκλεκτικής προσέγγισης συνεχίζει να επιμορφώνεται με σεμινάρια διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων (θεραπεία Τραύματος, Ψυχογενετικό Σύστημα, Redecision Therapy, A.I.T κ.α.). Είναι η δημιουργός και κύρια αρθρογράφος του www.lgbtqicounseling.com. Επίσης, είναι τακτική συνεργάτης και αρθρογράφος σε διάφορες εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες όπου έχει επιτύχει αρκετές δημοσιεύσεις. Προσφέρει εθελοντική εργασία και ψυχολογική υποστήριξη συντονίζοντας ομάδες αυτογνωσίας στο Σ.Υ.Δ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών Ελλάδος). Ασχολείται ιδιαίτερα με την LGBTQI συμβουλευτική και την έρευνα καθώς και με την Gay Affirmative Therapy. 

Στο transs.gr συμμετέχει εθελοντικά, στηρίζοντας τον αγώνα της τρανς κοινότητας.

 

84

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση