ΟΗΕ: 7,6 εκατατομμύρια νέοι πρόσφυγες το 2012

ΟΗΕ: 7,6 εκατατομμύρια νέοι πρόσφυγες το 2012

3Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 20 ετών διαμορφώθηκε το 2012 ο αριθμός των εκτοπισμένων, σύμφωνα  με έκθεση του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, πάνω από 45,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν το 2012 μακριά από τις εστίες τους, οι περισσότεροι ξεριζωμένοι από συγκρούσεις.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, το 2012 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εκτοπισμένων μετά το 1994, χρονιά που είχε χαρακτηρισθεί από τη γενοκτονία στη Ρουάντα και τις συνέπειες της κατάρρευσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

«Παρακολουθούμε έναν πολλαπλασιασμό των νέων συγκρούσεων και φαίνεται πως οι παλιές συγκρούσεις δεν πεθαίνουν ποτέ» σημείωσε.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, περίπου το 55% των προσφύγων προέρχονται από χώρες οι οποίες πλήττονται από κάποια σύγκρουση: το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Ιράκ, τη Συρία και το Σουδάν. Καταγράφονται ακόμη νέες μαζικές συρροές προσφύγων από το Μαλί, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Σουδάν.

Από τα 45,2 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί, 15,4 εκατομμύρια ήταν πρόσφυγες (τα 4,9 από τους οποίους Παλαιστίνιοι), 28,8 εκατομμύρια εκτοπισμένοι και 937.000 άνθρωποι που ζητούν άσυλο.

«Όμως το πιο δραματικό είναι ο αριθμός των νέων εκτοπισμένων: 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπισμένοι δια της βίας (…) δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε φορά που ανοικοκλείνετε τα μάτια σας» ανέφερε ο κ. Γκουτέρες.

Από αυτά τα 7,6 εκατομμύρια, τα 6,5 είναι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό μιας χώρας και 1,1 εκατομμύριο οι πρόσφυγες.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε ότι με την κλιμάκωση της βίας στη Συρία δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό για το 2013 και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ανακουφίσει την Ιορδανία από το βάρος που έχει επωμισθεί, αλλά και το Λίβανο, όπου σχεδόν το 20% του πληθυσμού είναι πλέον Σύροι, σύμφωνα με την Αρμοστεία. […]

Ο πόλεμος παραμένει η κύρια αιτία εκτοπισμού πληθυσμών. Η σύγκρουση στη Συρία αποτελεί για άλλον ένα χρόνο ένα νέο σημαντικό παράγοντα αναγκαστικού εκτοπισμού στον κόσμο.

Το 2012 δεν υπήρξε μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το 2011 στην κατάταξη των χωρών που υποδέχονται το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Το Πακιστάν παραμένει η χώρα που φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από όλες τις άλλες (1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες) και ακολουθούν το Ιράν και η Γερμανία. Το Αφγανιστάν είναι η χώρα που παράγει το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, διατηρώντας αυτή την πρωτιά εδώ και 32 χρόνια.

Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε εξάλλου πως ανησυχεί για τον αριθμό ρεκόρ των παιδιών που ζητούν άσυλο και ταξιδεύουν μόνα (21.300 παιδιά). «Γίνεται ένα από τα πιο σοβαρά ανθρωπιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, επειδή τα πρόσωπα αυτά ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας συστήματα που ελέγχονται από λαθρεμπόρους» εξήγησε.

Τα πρόσωπα κάτω των 18 ετών αντιπροσωπεύουν το 46% των προσφύγων ανά τον κόσμο.

Σημείωση από Arkan:

Δε μπορώ να μη σχολιάσω τη βασική αιτία που γεννά τις συνθήκες οι οποίες με τη σειρά τους ωθούν έναν άνθρωπο να μεταναστεύσει παράνομα, νόμιμα, με αεροπλάνο ή με τα πόδια! Και όχι, δε μιλώ για τον πόλεμο. Μιλώ για τα αίτια όλων των πολέμων που δεν είναι άλλα από τον αυταρχισμό των εξουσιαστικών καθεστώτων ανά τον κόσμο και η ανάγκη τους για οικονομική υπερίσχυση. 

Ζούμε σε έναν πλανήτη, ο οποίος μας παρέχει (ακόμη) και με το παραπάνω ό,τι χρειαζόμαστε για να ζήσουμε ΟΛΟΙ με αξιοπρέπεια. Ωστόσο, το πρόβλημα ακόμη και σήμερα παραμένει η μοιρασιά και η οικονομική εκμετάλλευση αυτών των πόρων εις βάρος κάποιων άλλων. 

Αν δεν το αλλάξουμε αυτό ΕΜΕΙΣ, κανείς δε θα το κάνει για λογαριασμό μας.

Source: tvxs.gr

– See more at: http://thearkanproject.com/post/53353433709/7-6-2012#sthash.Kj1oIlqU.dpuf

26

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση