Καταγγελία για ρατσιστική συμπεριφορά εις βάρος τρανς μαθήτριας

Καταγγελία για ρατσιστική συμπεριφορά εις βάρος τρανς μαθήτριας

Συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη ρατσιστική και τρανσφοβική συμπεριφορά εναντίον 25χρονης τρανς μαθήτριας νυχτερινού λυκείου της Αθήνας, καταγγέλλει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ). Η τρανσέξουαλ μαθήτρια δέχεται διακρίσεις λόγω της ταυτότητας φύλου της, ρατσιστικές παρενοχλήσεις, «θυματοποιείται επιπλέον από τον λυκειάρχη του σχολείου», ενώ η μοναδική καθηγήτρια που την υποστήριξε, «τέθηκε σε αργία, μέσω ΕΔΕ».

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Σ.Υ.Δ, ο λυκειάρχης καλεί την 25χρονη «να “απολογηθεί” δίχως να της γνωρίζονται “παραπτώματα”».

«Παράλληλα, η μοναδική καθηγήτρια που στάθηκε στο πλευρό της, πέρασε από ΕΔΕ και τέθηκε σε αργία, μέσω ΕΔΕ, η οποία γίνεται δίχως καμία δεοντολογία και αντικειμενικότητα».

Στο πλευρό της καθηγήτριας που βρίσκεται σε δίωξη, επειδή γιατί υπoστήριξε την τρανς μαθήτρια στις διακρίσεις που υπέστη, βρίσκεται το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας, που σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση του στη βιομηχανία διώξεων του ΥΠΕΠΘ, που θέτει σε αργία συναδέλφους για ασήμαντες αφορμές, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις και το τεκμήριο της αθωότητας.

»Θύμα αυτών των διώξεων είναι και η σ. Ανδρουλάκη Ευδοκία, εκπαιδευτικός στο 2ο Εσπ. Γυμνάσιο Αθήνας, που τέθηκε σε αργία από το Υπουργείο, χωρίς να εκδικασθεί η υπόθεση της από το Πειθαρχικό Συμβούλιο και μάλιστα λίγο πριν τη συνταξιοδότηση της. Η συγκεκριμένη μάλιστα συνάδελφος έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού στο χώρο του σχολείου της.

Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις αυτές, που στόχο έχουν την τρομοκράτηση και τον πειθαναγκασμό των εκπαιδευτικών, ενώ βλάπτουν σοβαρά την δημόσια εκπαίδευση και την δημοκρατία στα σχολεία».

Η μαθήτρια, είχε έρθει αντιμέτωπη με ακραίες ρατσιστικές συμπεριφορές προς το πρόσωπό της και κατά τη φοίτησή της σε νυχτερινό γυμνάσιο. Και τότε, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, από κοινού με την ομάδα «Ομοφοβία στην Εκπαίδευση», κατήγγειλαν δημόσια  τη διεύθυνση του σχολείου, από τον Δεκέμβριο του 2012.

Εν συνεχεία, είχε γίνει προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη, το πόρισμα του οποίου, είχε δώσει θετικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διευθέτηση  του θέματος.

Παρόλ’ αυτά, μετά το πέρας των σπουδών της στο νυχτερινό γυμνάσιο και φού ενεγράφη στο νυχτερινό λύκειο, δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη οι κατευθυντήριες γραμμές του ΣτΠ, αναφέρει το Σωματείο.

Η μοναδική καθηγήτρια που στάθηκε στο πλευρό της, πέρασε από ΕΔΕ και τέθηκε σε αργία, μέσω ΕΔΕ, η οποία γίνεται δίχως καμμία δεοντολογία και αντικειμενικότητα.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών επισημαίνει ακόμη πως «σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ήταν γνωστή η καταγγελία για το θέμα της τρανς μαθήτριας που είχε θύμα την καθηγήτρια που την υπεστήριξε, το Υπουργείο Παιδείας, έδειξε χαρακτηριστική εγκληματική αδιαφορία. Ακόμη όταν ζητήθηκε και προγραμματίστηκε συνάντηση εκπροσώπων ΛΟΑΤ οργανώσεων με το Παρατηρητήριο κατά της Σχολικής Βίας, η εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου αρνήθηκε να κάνει τη συνάντηση όταν έμαθε ότι ανάμεσά τους ήταν τρανς γυναίκα».

Στο δελτίο Τύπου του ΣΥΔ αναφέρονται επίσης τα εξής:

«Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), καταγγέλλει με ισχυρό τρόπο, τόσο την διεύθυνση του 2ου Εσπ. Γυμνασίου και Λυκείου Αθήνας και συγκεκριμένα του λυκειάρχη του σχολείου, ο οποίος έχει μεγάλες ευθύνες και είναι ακατάλληλος να βρίσκεται στη θέση αυτή, όσο και τις παράνομες διώξεις που υφίσταται η καθηγήτρια που υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα της μαθήτριας, κάνοντας υπεύθυνα την δουλειά της ως εκπαιδευτικός.

Δηλώνουμε ότι θα υποστηρίξουμε νομικά τόσο την μαθήτρια, όσο και την καθηγήτρια που υφίστανται παράνομες διώξεις και καταστρατηγούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Η υπόθεση έχει ανατεθεί στη δικηγόρο Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες», Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα, καθώς έχουν διαπραχθεί σοβαρά ποινικά αδικήματα και κακουργήματα για τα οποία πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Καλούμε ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας:

Α) Να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την πειθαρχική δίωξη της διεύθυνσης του 2ου Εσπ. Λύκειο Αθήνας, και την αποκατάσταση της σχολικής ηρεμίας στο εν λόγω σχολείο, ώστε η τρανς μαθήτρια να συνεχίσει απερίσπαστη τις σπουδές της.

Β) Να παύσει κάθε είδους δίωξη κατά της καθηγήτριας που, ως θα όφειλαν και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου, υποστήριξε την μαθήτρια.

Γ) Να εκδώσει άμεσα εγκύκλιο προς όλα τα σχολεία για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων για λόγους ταυτότητας φύλου και να ακολουθήσει με συνέπεια τις κατευθυντήριες γραμμές του Συνηγόρου του Πολίτη.

Εφιστούμε την προσοχή προς το Υπουργείο Παιδείας, και καθιστούμε υπεύθυνη την ηγεσία του, καθώς αν η ακραία συμπεριφορά κατά της τρανς μαθήτριας και των υπερασπιστών της συνεχιστεί, έχουμε σοβαρές ανησυχίες για την σωματική και ψυχική της ακεραιότητα».

Πηγη:tvxs.gr

58

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση