Επεισοδιακό φινάλε για μια συναυλία που κάποιοι δεν την ήθελαν αντιφασιστική

Επεισοδιακό φινάλε για μια συναυλία που κάποιοι δεν την ήθελαν αντιφασιστική

paul33-620x330Να ανοίξουμε την καρδιά μας στους ναζί; Όχι ευχαριστώ! 

Τον Ιανουάριο του 2013 δύο χρυσαυγίτες με 7 μαχαιριές δολοφόνησαν τον 27χρονο Σαχζάτ Λουκμάν επειδή ήταν Πακιστανός και πήγαινε στη δουλειά του με το ποδήλατο. Πριν ένα χρόνο ναζί ανοίξανε την καρδιά του Παύλου Φύσσα με μαχαίρι.  Στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου μας είπαν ότι οι ναζί (ΟΙ ΝΑΖΙ, ούτε καν κάποιοι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής που και καλά  «δεν ήξεραν τι έκαναν»)  πρέπει να ξυπνήσουν, να μορφωθούν…

 

 «Πρέπει να ανοίξουμε την καρδιά μας στους ναζί..τους λείπει αγάπη, μόρφωση, ζεστασιά… {…μια αγκαλιά}… {όχι βία που γεννά και άλλη βία} » και όμως αυτά τα απίστευτα -και άλλα τραγελαφικά- ακούστηκαν από τους διοργανωτές και το μικρόφωνο της μεγάλης αντιφασιστικής  συναυλίας στην πλατεία Συντάγματος στη μνήμη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί.

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε το Σύνταγμα και τους χώρους γύρω από αυτό σε μια μεγάλη συναυλία από την οποία δεν έλειψαν τα τεχνικά προβλήματα, με τον ήχο ή τη διοργάνωση αλλά αυτά είναι λίγο-πολύ αναμενόμενα σε συναυλίες τέτοιας κλίμακας και χαρακτήρα.   To thepressproject.gr ανέλαβε τη δύσκολη προσπάθεια της ζωντανής διαδικτυακής μετάδοση της πολύωρης συναυλίας σε όλο τον κόσμο.

Η επιθυμία των φίλων του Παύλου Φύσσα ήταν να μην πάρει η συναυλία στη μνήμη του δολοφονημένου ράπερ χαρακτηριστικά μαχητικής αντιφασιστικής συγκέντρωσης αλλά λίγο-πολύ να γίνει μια θετική γιορτή συμφιλίωσης για την… «παγκόσμια ειρήνη».

Screen Shot 2014-09-20 at 10.28.04 AM

Αρχικά ο κόσμος αλλά και οι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στη συναυλία για τον Παύλο θέλησαν,  παρά τις διαφωνίες,να σεβαστούν την επιθυμία της οικογένειας και των φίλων να φανεί η πλευρά του πασιφιστή Παύλου που αγωνιζόταν για τους αδύναμους, τους φτωχούς, τους άστεγους.. «Παύλο ψυχάρα άναψε φωτιά και ζέστανε τους άστεγους σε κάθε γειτονιά», «ο Παύλος ζει μορφώστε τους ναζί», «όλοι μαζί είμαστε», «αγάπη μόνο» και ο «Παύλος ζει ξυπνήστε τους ναζί» ήταν τα μόνα επιτρεπόμενα από τους διοργανωτές συνθήματα. Τα προβληματικά συνθήματα των διοργανωτών (όπως το ανεκδιήγητο «ξυπνήστε τους ναζί») και η εμφανής προσπάθεια τους να μην πολιτικοποιηθεί η εκδήλωση σε ανατρεπτική αντί-ΧΑ κατεύθυνση δημιούργησε αμηχανία, παγωμάρα και μια διαρκώς κλιμακούμενη ένταση από το κοινό που είναι αλήθεια ότι έδειξε μεγάλη υπομονή για πάνω από έξι ώρες.

Screen Shot 2014-09-20 at 10.29.10 AM

«Τον Παύλο δεν τον σκότωσε μόνο ο Ρουπακιάς αλλά και οι σχεδόν 500.000 ψηφοφόροι που ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Απομονώστε τους» είπε ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης που ανέβηκε στη σκηνή λίγο μετά τις 1.00 π.μ  και ερμήνευσε το τραγούδι του «Όμορφη ζωή»

Οι Panx Romana ανέβηκαν στη σκηνή γύρω στις 1.10. Ο τραγουδιστής τους απουσίαζε όπως μας πληροφόρησαν τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος αλλά ο κόσμος ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε μαζί τους γνωστές επιτυχίες όπως τα τραγούδια «Συναγερμός» και «’Έλληνα». Αμέσως μόλις το συγκρότημα ολοκλήρωσε το σύντομο σετ του ένα πολιτικοποιημένο μέρος του κοινού άρχισε να φωνάζει πιο δυναμικά συνθήματα όπως: «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο για όλα τα κελιά», «φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες» και «ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί» Οι διοργανωτές-ράπερ άρχισαν να κάνουν συστάσεις στο κοινό σε «χιπ-χοπ» γλώσσα όχι ακριβώς με συγκροτημένο λόγο αλλά με κραυγές:

 «Δεν είπαμε ρε παιδιά ξυπνήστε τους, μορφώστε τους ναζί και όχι τέτοια (όχι τσακίστε τους)», «πολεμάμε με αγάπη και ειρήνη», «παιδιά-παιδιααά-εεε».

Screen Shot 2014-09-20 at 10.29.59 AMΟι διοργανωτές άρχισαν να επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά το σύνθημα «Παύλο ψυχάρα άναψε φωτιά και ζέστανε τους άστεγους σε κάθε γειτονιά» αλλά σχεδον κανείς δεν το φώναζε πια μαζί τους καθώς για το κοινό ο Παύλος ήταν ένας μαχόμενος αντιφασίστας όχι η μητέρα-Τερέζα. «Ένα είναι το σύνθημα: Ο Παύλος ζει ΤΣΑΚΙΣΤΕ τους ναζί» πρόλαβε να πει ένας που άρπαξε το μικρόφωνο. «Όχι, όχι, είμαστε εδώ όλοι για έναν γαμημένο σκοπό, δεν είναι ΚΑΝΕΙΣ εδώ για τον Παύλο;» αναρωτήθηκαν οι διοργανωτές που με έκπληξη είδαν μπουκαλάκια με νερό να εκτοξεύονται πάνω τους.  Ακολούθησε μια ένταση και ορισμένα σπρωξίματα («Ρεεε μαλάκες σκοτώνουν άνθρωπο» αναφώνησε ένας διοργανωτής»),  προκλήθηκαν ορισμένες φθορές στα μηχανήματα και η συναυλία διακόπηκε στις 1.36 π.μ με προοπτική να συνεχιστεί όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα.  Άδοξο φινάλε για μια συναυλία μνήμης, ιδεολογική ήττα όμως και για την α λα No Politica γραμμή εθνικής συμφιλίωσης των χιπ-χοπάδων φίλων του Παύλου που δεν έδειξε να συμβαδίζει με τις διαθέσεις του κόσμου.

Screen Shot 2014-09-20 at 10.30.58 AM

Πηγη: mao.gr

95

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν διεκδικώ το αλάθητο… Θέλω να πω όμως, ότι σε μία κόντρα, ο κάθε ένας θέλει να παρασύρει τον αντίπαλό του στο κατάλληλο για τον εαυτό του πεδίο. Έτσι, για παράδειγμα, ο σκακιστής θέλει να κριθεί η διένεξη σε παρτίδα σκάκι, ο κατέχων πολεμικές τέχνες στο ξύλο, ο ματατζής-δελτάς-υετ επίσης στο ξύλο, ο δικηγόρος (ή ο πλούσιος που μπορεί να τον πληρώσει) στο δικαστήριο κλπ. Άπειρα τα αντίστοιχα παραδείγματα και σε μεγαλύτερη κλίμακα, στους πολέμους της ιστορίας. Π.Χ. στο ’40 ο ΕΛΛΑΣ έκανε ανταρτοπόλεμο, όχι κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τους ναζί, ο Κολοκοτρώνης στα Δερβεβάκια και όχι στον κάμπο, κλπ…
    …για πολλούς είναι ενστικτώδης η αντίδραση, εκτονωτικό και επιθυμητό να τσάκιζαν ΤΩΡΑ ΟΛΟΥΣ τους ναζί, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει, αφού έχουν την αστυνομία δική τους… Ακόμα και χωρίς την αστυνομία, πάλι θα παιζόνταν το θέμα, ενδεικτικά θα αναφέρω ότι αυτοί αντί να διαβάσουν διάφορα για να ξεστραβωθούν, παίρνουν αναβολικά και γυμνάζονται. Στο επίπεδο του ζώου που βρίσκονται, το ξύλο είναι προνομιακό πεδίο για αυτούς. Δεν θα επιδιώξεις να παίξεις με τους όρους του αντιπάλου… και επειδή θα πρέπει να μας ενδιαφέρει, εκτός από το παρόν και το απώτερο μέλλον, για να πάει εμπρός η ανθρωπότητα, θα πρέπει να γίνει μόνο με την πρόοδο της κοινωνίας, όχι με την επιστροφή στην βαρβαρότητα (αν ξεφύγαμε ποτέ από αυτήν), δηλαδή όχι με το να επιδιώκουμε την εμπλοκή σε εκκαθαρίσεις. Πιστεύει κανείς ότι αν «τους φάει», θα πάψουν να υπάρχουν τέτοιοι τύποι? Νομίζω λοιπόν ότι ο πολιτισμός πρέπει να είναι το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται οργάνωση για την άμυνα της κοινωνίας στην αντιμετώπισή τους όποτε το πάνε σε σύγκρουση. Απλά λέω ότι η «επίθεσή» των φυσιολογικών ανθρώπων που στέκονται εναντίον τους, θα πρέπει να είναι μέσω του πολιτισμού.

Γράψτε μια απάντηση