Θεσσαλονίκη: “Από το Κομπάνι ως τη Λισαβόνα, όλες οι γυναίκες στον δρόμο του αγώνα”

Θεσσαλονίκη: “Από το Κομπάνι ως τη Λισαβόνα, όλες οι γυναίκες στον δρόμο του αγώνα”

unnamed_420Το φεμινιστικό καραβάνι, που οργανώνεται στο πλαίσιο της 4ης Δράσης της ΠΠΓ, από τις 8 Μάρτη ως τις 17 Οκτώβρη 2015 διασχίζει την Ευρώπη, από την Τουρκία μέχρι την Πορτογαλία, προκειμένου να αναδείξειτα προβλήματα βίας και φτώχειας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και να συνδέσει αγώνες και κινήματα ανά τον κόσμο. Φέτος εμβληματική είναι η συμμετοχή αγωνιστριών γυναικών από τη “Ριζοσπαστική Δημοκρατία” του Κομπάνι που όμως δεν μπόρεσαν να περάσουν στην Ελλάδα, γιατί δεν τους δόθηκε βίζα.

Το καραβάνι στις 17 και 18 Μάρτη έκανε στάση στη Θεσσαλονίκη. Την πρώτη μέρα συγκινητική ήταν η διεθνιστική αλληλεγγύη που εξέφρασαν αγωνιστές και αγωνίστριες στην πλ. Αριστοτέλους, ανάμεσα στους οποίους οι καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ., οι απολυμένοι της Coca Cola, σχολικοί φύλακες και εργαζόμενοι της ελεύθερης ΕΡΤ3, ο “Χώρος Αλληλεγγύης Γυναικών”-”Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο χρέος και στα μέτρα λιτότητας”, ενώ τη δεύτερη μέρα στην ανοιχτή συνέλευση – εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βελλίδειο, οι αγωνίστριες από την Τουρκία αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες με τα κινήματα της πόλης με στόχο την καλύτερη δικτύωση. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν αγωνιστές από αριστερές συλλογικότητες καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τη βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαϊτάνη.

Αντιπροσωπεία με περισσότερες από 30 γυναίκες συναντήθηκε στις 18 Μάρτη με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος με γυναίκες του Τμήματος Φεμινιστικής/Φύλου,του Τμήματος Δικαιωμάτων και την βουλευτή Ιωάννα Γαϊτάνη. Θέλησαν να συζητήσουν και να μεταφέρουν στην αριστερά και στο κίνημα της χώρας τους την εμπειρία από την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η βουλευτής στην ομιλία της είπε ότι το Κομπάνι μας εμπνέει, γιατί αναδείχθηκε σε σύμβολο αγώνα και γι’ αυτό το κόμμα υποστήριξε τα καραβάνια αλληλεγγύης που οργανώθηκαν ακόμα και με τη συμμετοχή δύο βουλευτριών, της Ν. Βαλαβάνη και της Α. Σταμπουλή.

Για την εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αποτελείται από μια σειρά επιτυχημένων επιλογών στην εκάστοτε συγκυρία, η οποία οφείλεται στη στενή του σχέση με το κίνημα από τη γένεσή του ως τώρα. Τόνισε, δε, ότι η διεθνής αλληλεγγύη είναι καθοριστικός παράγοντας στην υλοποίηση του προγράμματός του και η επιτυχία του θα τροφοδοτήσει και τις προσπάθειες της Αριστεράς και στις χώρες τους.

Η συνάντηση έληξε συγκινητικά με ανταλλαγή δώρων – συμβόλων: μωβ σημαιών και αφισών του ΣΥΡΙΖΑ και τσαντών της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών.

πηγή:left.gr

98

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση