Ε.Ε.: Νέα προγράμματα για άσυλο, μετανάστευση

Ε.Ε.: Νέα προγράμματα για άσυλο, μετανάστευση

metanastes_0Κονδύλια συνολικού ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας το πράσινο φως σε 22 εθνικά προγράμματα κρατών μελών στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), για το διάστημα 2014-2020.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ, εγκρίθηκαν τα εθνικά προγράμματα 17 κρατών μελών (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Εστονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Μ. Βρετανία), ενώ στο πλαίσιο το ΤΕΑ εγκρίθηκαν τα προγράμματα πέντε κρατών μελών (Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Δανία, Γαλλία). Μέσα στο 2015 αναμένεται η έγκριση άλλων 36 εθνικών προγραμμάτων για τα δύο ταμεία.

«Η μετανάστευση αποτελεί μία από τις δέκα προτεραιότητες της Επιτροπής. Η αποτελεσματική από κάθε άποψη μεταναστευτική πολιτική αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνολική επιτυχία των κοινωνιών μας. Στόχος μας είναι η ευημερία και η ασφάλεια των ανθρώπων. Ωστόσο, τα κράτη μέλη δεν μπορούν μόνα τους να πετύχουν αυτόν τον στόχο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει σταθερά σημαντική ενίσχυση στα κράτη μέλη και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον», δήλωσε ο  Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ, χρηματοδοτούνται δράσεις για τη βελτίωση των ικανοτήτων υποδοχής, τη βελτίωση της ποιότητας των διαδικασιών ασύλου σύμφωνα με τα πρότυπα της Ένωσης, την ένταξη των μεταναστών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και την αύξηση της βιωσιμότητας των προγραμμάτων επιστροφής.

Στο πλαίσιο του ΤΕΑ, χρηματοδοτούνται δράσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων των κρατών μελών (ιδίως μέσω της χρήσης σύγχρονων διαλειτουργικών τεχνολογιών), τη βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας για την επιβολή του νόμου και την ενίσχυση της ικανότητας των κρατών μελών να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως είναι η τρομοκρατία και η βίαιη ριζοσπαστικοποίηση, η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, η εγκληματικότητα και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η εμπορία ανθρώπων και άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Επιτροπής για τα δύο ταμεία είναι περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το 85% διοχετεύεται στα κράτη μέλη μέσω των εθνικών προγραμμάτων, ενώ το 15% το διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω προγραμμάτων εργασίας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει έκτακτες ανάγκες και άλλες δράσεις που δεν υπάγονται στα εθνικά προγράμματα.

πηγή:efsyn.gr

70

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση