Τουρκία: Χιλιάδες μεταλλεργάτες της Renault σε απεργία

Τουρκία: Χιλιάδες μεταλλεργάτες της Renault σε απεργία

Screen Shot 2015-05-20 at 5.32.23 PMΤουρκία: Χιλιάδες μεταλλεργάτες της Renault σταμάτησαν την παραγωγή, με αιτήματα καλύτερους μισθούς και τη δημιουργία σωματείου που θα εκπροσωπεί τις ανάγκες τους. Εργάτες και από άλλα εργοστάσια, ενώθηκαν με την απεργία.

Περίπου 5.οοο εργάτες στο εργοστάσιο Oyak, της Renault, που βρίσκετε στην Bursa, σταμάτησαν την παραγωγή διαδικασία κατά τη διάρκεια της μεταμεσονύχτιας βάρδιας και έκτοτε αρνούνται να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Χιλιάδες μεταλλεργατών από άλλα εργοστάσια -συμπεριλαμβανομένου και του Tofaş, που ανήκει από κοινού στο μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της Τουρκίας Ko Holding, την Coşkunöz και  την FIAT-, κατέβηκαν σε απεργία αλληλεγγύης στους εργάτες της Renault, αργά τη Παρασκευή.

Το εργοστάσιο της Renault στη Bursa, παράγει σχεδόν 400 αυτοκίνητα σε κάθε βάρδια.

Η Bursa είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και η καρδιά της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας. Ο αγώνας των μεταλλεργατών για καλύτερες συνθήκες, πάει πίσω στο 2012, όταν χιλιάδες εργάτες του Γερμανικού εργοστασίου της  Bosch,  παραιτήθηκαν από το συνδικάτο Türk Metal ( μέλος της Συνομοσπονδίας Τουρκικών Συνδικάτων, TÜRK-İŞ ), υποστηρίζοντας πως το συνδικάτο απέτυχε να παλέψει για τα δικαιώματα των εργατών στις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες. Ακολούθησαν πολλές διαδηλώσεις που οδήγησαν, τελικά, στην οργάνωση ενός “εσωτερικού συμβουλίου” των εργατών,  από διάφορα εργοστάσια, με σκοπό τη λήψη αυτόνομης δράσης στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Οι εργάτες της Renault, που διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς, απαιτούν την εμφάνιση ,ενώπιον τους, κάποιου διευθυντικού στελέχους, μιας και οι φωνές τους αγνοούνται εδώ και ένα μήνα. Οι εργάτες φώναζαν συνθήματα ενάντια στη διεύθυνση του εργοστασίου και ενάντια στο Συνδικάτο Μεταλλουργιών Τουρκίας(Türk Metal), από το οποίο έχουν παραιτηθεί.

Πριν από οκτώ μήνες, υπογράφτηκε μια σύμβαση εργασίας για την περίοδο 2014-2017, από το Türk Metal και την ένωση των εργοδοτών, τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Μετάλλου Τουρκίας (MESS). Παρ’  όλα αυτά, οι εργάτες της Renault στο yak, ζητούν βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, προσθέτοντας πως οι εργάτες του εργοστασίου συστημάτων φρένων της Bosch -όπου και εκεί τον έλεγχο των εργατών τον έχει το Türk Metal- έχουν πάρει αύξηση μισθών 60%. Η σύμβαση εργασίας στο εργοστάσιο της Bosch, ανανεώθηκε το Δεκέμβριο του 2015.

Τα αιτήματα των εργατών έχουν ως εξής:

– Η σύμβαση μας πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί και να υπογραφεί βάση της σύμβασης στο εργοστάσιο της Bosch.

– Οι εργάτες πρέπει από μόνοι τους να έχουν τη δυνατότητα, να επιλέγουν τον εκπρόσωπο του συνδικάτου τους, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

– Ζητούμε διαβεβαιώσεις πως αν παρατηθούμε από το συνδικάτο Turk Metal, δεν θα απολυθούμε από τα εργοστάσια μας.

– Το Turk Metal θα πρέπει να αποχωρήσει από τα εργοστάσια αμέσως.

Η 16η Μάη, ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα και δεύτερη νύχτα, με τους εργάτες να παραμένουν έξω από το εργοστάσιο της Renault.

Screen Shot 2015-05-18 at 2.44.29 PM

Screen Shot 2015-05-18 at 2.47.22 PM

79

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση