Πορείες διαμαρτυρίας από άτομα με ψυχικές διαταραχές [εικόνες]

Πορείες διαμαρτυρίας από άτομα με ψυχικές διαταραχές [εικόνες]

mad-708_0 (1)

Δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στην Mad Pride στο Παρίσι και τη Μασσαλία, διαδήλωση καταγγελίας του στιγματισμού και των προκαταλήψεων κατά των ατόμων που πάσχουν από ψυχιατρικές διαταραχές.Στο Παρίσι, περί τα 400 άτομα παρήλασαν σε εορταστική ατμόσφαιρα, πίσω από ένα πανώ με το σύνθημα «Τρελοί, ε και;» συνοδευόμενοι από πολύχρωμα άρματα, υπό τους ήχους τυμπάνων, φορώντας πόντσο με ζωηρά χρώματα, στολές αρλεκίνου, πυτζάμες, καπέλα γελωτοποιών μέχρι την Πλατεία της Βαστίλης. Στο πλήθος, ασθενείς, συγγενείς και φίλοι ψυχασθενών και εκπρόσωποι οργανώσεων.

«Εδώ και δεκαετίες η ψυχική υγεία παραπέμπει σε επικινδυνότητα», δήλωσε ο φιλίπ Γκεράρ, πρόεδρος της Mad Pride 2015 και της οργάνωσης Advocacy France.

«Σήμερα, θέλουμε να δείξουμε το αντίθετο, ότι οι τρελοί μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς να επιτίθενται σε κανέναν. Αρκετά με τους ψηλούς γκρίζους τοίχους και τις λευκές μπλούζες, θέλουμε να δείξουμε τα χρώματά μας», είπε ο Φιλίπ Γκεράρ με ένα πολύχρωμο καπέλο στο κεφάλι και ένα κολιέ από λουλούδια στο λαιμό.

«Το θεωρώ καλό που αναλαμβάνουμε την ευθύνη και κατεβαίνουμε στο δρόμο για να δείξουμε ότι είμαστε άνθρωποι σαν τους άλλους», δήλωσε η Κατί, 42 ετών, που πάσχει από διπολική διαταραχή και κρατούσε πινακίδα που έγραφε; «Είμαι διπολική, αλλά το φροντίζω».

«Η ιδέα είναι να διεκδικήσουμε μία σωστή ψυχιατρική στη Γαλλία, διότι πιστεύουμε ότι στα περισσότερα μέρη δεν είναι», δήλωσε από την πλευρά του ο Ματιέ, 33 ετών, πρόσεδρος της οργάνωσης Humanpsy που διεκδικεί μία «ουμανιστική ψυχιατρική». «Αυτό που θα θέλαμε είναι , για παράδειγμα, να σταματήσουμε να φοράμε πυτζάμα στο νοσοκομείο», είπε, φορώντας ο ίδιος πυτζάμα.

Στη Μασσαλία, περί τα εκατό άτομα, ορισμένοι μεταμφιεσμένοι διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Περισσότερη ενσυναίσθηση, λιγότερη τρέλα» και «Θεραπεία εάν θέλω , όταν θέλω».

Πηγή: iefimerida

 

132

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση