Συμβιβασμός – παρωδία για το μεταναστευτικό

Συμβιβασμός – παρωδία για το μεταναστευτικό

Αλλο ένα μεσοβέζικο «ναι μεν, αλλά» ήταν ο καρπός των χθεσινών διαβουλεύσεων των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για το άκρως διχαστικό ζήτημα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο και την Ευρώπη εν γένει.

Οι 28 υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία για την αναλογική μετεγκατάσταση 32.256 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα επόμενα δύο χρόνια, όταν ο συνολικός αριθμός των 40.000, που αποτελεί στόχο της Κομισιόν, είναι ήδη τραγικά μικρός συγκριτικά με τα πρωτόγνωρα κύματα της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής στον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και τα δυτικά Βαλκάνια.

Το συμβούλιο απέτυχε, ωστόσο, να άρει το αδιέξοδο κυρίως της απροθυμίας συγκεκριμένων χωρών όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία, οι οποίες αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στο πρόγραμμα επικαλούμενες τη δική τους επιβάρυνση από τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ασύλου που δέχονται ήδη.

Η λήψη απόφασης για τους υπόλοιπους 8.000 πρόσφυγες παραπέμπεται πλέον για τα τέλη του 2015, καθώς σοβαρές ενστάσεις για το όλο σχέδιο συνεχίζουν να εκφράζουν οι Ισπανία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία και οι χώρες της Βαλτικής.

«Εχουμε μια λύση για τη μετεγκατάσταση το τρέχον έτος. Για τον επόμενο χρόνο δεν έχουμε ακόμα φτάσει στον στόχο, αλλά θα το ξανασυζητήσουμε τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο» δήλωσε μετά το πέρας των συνομιλιών η Εμιλι Χάμπερ, γενική γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, που συμφώνησε να δεχτεί και τους περισσότερους από τους πρόσφυγες, περίπου 10.500.

«Το γεγονός πως τα κράτη-μέλη απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μετεγκατάσταση μόλις 40.000 προσφύγων μετά από πέντε μήνες διαβουλεύσεων είναι γελοίο. Ο χρόνος και η πολιτική ενέργεια που σπαταλήθηκαν γι’ αυτό το θέμα μοιάζει ειλικρινά με φάρσα» τόνισε καυστικά ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα.

Η επί της αρχής απόφαση για τη μετεγκατάσταση των 40.000 (κυρίως από τη Συρία και την Ερυθραία) είχε ήδη ληφθεί μέσα σε οξύτατες διαφωνίες και διαξιφισμούς από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, αλλά η εφαρμογή της και κυρίως οι συγκεκριμένοι αριθμοί που προτίθεται να φιλοξενήσει εθελοντικά κάθε χώρα συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντεγκλήσεις.

Απογοητευτικές οι δεσμεύσεις

Η μόνη δέσμευση που ελήφθη χθες είναι η αναλογική μετεγκατάσταση 22.504 προσφύγων, που αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση από τους 40.000 καθώς θα προέλθουν από καταυλισμούς εκτός Ε.Ε.

Σ’ αυτό το πρόγραμμα αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν η Βρετανία κι η Δανία, που εξαιρούνται από το έτερο βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, αλλά και χώρες όπως η Νορβηγία κι η Ελβετία, οι οποίες προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν 3.500 και 519 πρόσφυγες αντίστοιχα.

«Οι αριθμοί είναι μερικές φορές ενθαρρυντικοί, άλλες απογοητευτικοί και ενίοτε ίσως και ντροπιαστικοί» παραδέχθηκε μέχρι και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, που ανέλαβε τον Ιούλιο την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε.

Ενδεικτικές του βρόμικου κι εκδικητικού παιχνιδιού που παίζεται στις Βρυξέλλες εναντίον της Ελλάδας στο όνομα της πλήρως απομυθοποιημένης πια «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» είναι οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, μέλος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος που συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Ενα σταθερό σύστημα ασύλου στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για ένα πακέτο διάσωσης προς τη χώρα αυτή» φέρεται να είναι η εκβιαστική δήλωση της υπουργού, που συνδέει την αυστηροποίηση της καταγραφής και δακτυλοσκοπίας προσφύγων και μεταναστών για λόγους ασφαλείας με τις διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση.

Η εφημερίδα αναφέρει την έκπληξη της Κομισιόν, που μιλά «για δύο ξεχωριστές δέσμες διαπραγματεύσεων με διαφορετικές νομικές βάσεις», ενώ πηγές από το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν να συζητηθεί η πρόταση της Μικλ Λάιτνερ, χωρίς όμως να αποτελεί προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις.

Πηγή:http://www.efsyn.gr

 

49

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση