Αλλάζοντας πινακίδες στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας, του Γιώργου Κακούρη

Αλλάζοντας πινακίδες στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας, του Γιώργου Κακούρη

170414-2fbgzxglpcvlyd2ebcrq-870x418Αλλάζοντας  πινακίδες στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας που αναφέρονται σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των κοινοτήτων και σύμβολα του τουρκικού εθνικισμού, αντικαθιστώντας τις με αυτοκόλλητα στα ελληνικά και στα τούρκικα μεταξύ άλλων και για οδό Ε/Κ αγνοουμένων, απάντησαν Τ/Κ ακτιβιστές στην προ δύο εβδομάδων παρέμβαση της Αριστερής Κίνησης – Θέλουμε Ομοσπονδία. Το βίντεο ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τ/κ κίνημα Αλληλεγγύη (Dayanisma).

Στο βίντεο, ακτιβιστές αλλάζουν την πινακίδα της λεωφόρου Σελίμ Β’ (του Οθωμανού Σουλτάνου που κατέκτησε την Κύπρο το 1571) κοντά σε Λήδρα Πάλας σε οδό Κωστή Αχνιώτη προς τιμήν του ακτιβιστή, συγγραφέα και δημοσιογράφου που απεβίωσε πρόσφατα.
Στο Κιόνελι, η οδός 12ης Ιουνίου, που αποτελεί αναφορά στην σφαγή οκτώ Κοντεμενιωτών στις 12 Ιουνίου 1958, μια από τις πρώτες επιθέσεις βίας της ΤΜΤ, μετονομάστηκε σε οδό Ε/Κ Αγνοουμένων. Η οδός 1ης Αυγούστου επίσης στο Κιόνελι, αναφορά στην ημέρα της κατάκτησης της Κύπρου από τους Οθωμανούς αλλά και της επίσημης ημερομηνίας ίδρυσης της ΤΜΤ και η οποία γιορτάζεται ως «ημέρα κοινοτικής αντίστασης», μετονομάστηκε σε οδό 8ης Μαρτίου σε μια αναφορά στην παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η οδός Vatan (Πατρίδας) στις Χαμίτ Μάντρες μετατρέπεται σε οδό Μισιούλη και Καβάζογλου, η οδός Άγκυρας στην πλατεία Σεραγίου στην παλιά πόλη σε οδό Ουλούς Μπακέρ προς τιμήν του Τ/Κ κοινωνιολόγου ο οποίος υπήρξε σημαντική μορφή της προοδευτικής διανόησης στην ίδια την Τουρκία, και η οδός Κωνσταντινούπολης στην πλατεία Ινονού (στην Πύλη Κερύνειας) μετονομάστηκε σε λεωφόρος Ομοσπονδιακής Κύπρου.

Το βίντεο καταλήγει με το μήνυμα «Θα άρουμε την εισβολή και τα τύμπανα του πολέμου και στην θέση τους θα οικοδομήσουμε την ισότητα και την ειρήνη – Ο αγώνας αρχίζει στους δρόμους» στα ελληνικά και στα τούρκικα.

Την 1η Απριλίου η Αριστερή Κίνηση – Θέλουμε Ομοσπονδία είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο οδοί με αναφορές στον Γεώργιο Γρίβα και την ΕΟΚΑ μετονομάστηκαν μεταξύ άλλων σε οδό Σάββα Μενοίκου, προς τιμήν Ε/Κ αριστερών που δολοφονήθηκαν από άντρες του Γρίβα, και σε οδό Τ/Κ Αγνοουμένων.

Πηγή: Πολίτης

155

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση