Ντόρτμουντ: Πιθανόν ακροδεξιοί κι όχι τζιχαντιστές οι δράστες της επίθεσης

Ντόρτμουντ: Πιθανόν ακροδεξιοί κι όχι τζιχαντιστές οι δράστες της επίθεσης

1Σοβαρές αμφιβολίες εκφράζουν οι ερευνητές της επίθεσης στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ για το αν όντως οι επιστολές ανάληψης ευθύνης προέρχονται από ισλαμιστές. Αντίθετα στο τραπέζι έχει μπει και το σενάριο η επίθεση να έγινε από ακροδεξιές ομάδες ή από φανατικούς του ποδοσφαίρου.

Στην περίπτωση αυτή οι επιστολές που βρέθηκαν στο σημείο εκτιμάται ότι συντάχθηκαν από τους δράστες με σκοπό των αποπροσανατολισμό των ερευνών, οδηγώντας στο σενάριο τρομοκρατικού χτυπήματος από τζιχαντιστές. 

Αμέσως μετά την επίθεση συνελήφθη ένας 25χρονος Ιρακινός, ο οποίος είχε «ισλαμιστικούς δεσμούς», σύμφωνα με τις αρχές. Αργότερα, ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος.

Επιπλέον οι επιστολές, σύμφωνα με τα μεγάλα γερμανικά ΜΜΕ, ίσως είναι ψεύτικες. Το περιεχόμενο τους δεν ταιριάζει με τον τρόπο που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος. Τα σχετικά ρεπορτάζ επιβεβαίωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Φράουκε Κέλερ.

Ειδικοί εκτιμούν ότι τις επιστολές έγραψαν γερμανόφωνοι που ήθελαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι γράφτηκαν από κάποιον που δεν μιλά γερμανικά. Την ίδια ώρα, τα εκρηκτικά δείχνουν ότι οι δράστες ήταν έμπειροι.

Στην εφημερίδα Tagesspiegel, έφτασε ένα email που αναφέρει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται ακροδεξιές ομάδες. Εξετάζεται από την αστυνομία.

Την ίδια ώρα, επιστολή ανάληψης ευθύνης που αναρτήθηκε σε ακροαριστερό ιστότοπο στο Διαδίκτυο θεωρείται άνευ σημασίας.

«Θυμίζει έντονα την επιστολή ανάληψης ευθύνης που αναρτήθηκε στην ίδια πλατφόρμα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις μπροστά από ένα τέμενος και το Συνεδριακό Κέντρο της Δρέσδης τον Δεκέμβριο του 2016. Είχε αποδειχθεί τότε ότι ήταν ψεύτικη, ενώ τα ίχνη οδήγησαν στον ακροδεξιό χώρο» επεσήμανε ο Πέτερ Νόιμαν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας του King‘s College του Λονδίνου.

Πηγή: http://tvxs.gr

575

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση