H Σουηδία απελαύνει την γηραιότερη πρόσφυγα

H Σουηδία απελαύνει την γηραιότερη πρόσφυγα

1Θυμάστε τη γηραιότερη πρόσφυγα που περπάτησε 20 μέρες για να φτάσει από το Αφγανιστάν στην Κροατία; Η Σουηδία αποφάσισε να την απελάσει.

Εδώ είναι η ιστορία της, όπως δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2015:

Με ένα πράσινο μαντίλι και τυλιγμένη με μια καφέ κουβέρτα, η Μπιμπιχάλ Ουζμπέκι, από το Αφγανιστάν, ταξίδεψε επί είκοσι μέρες με τα μέλη της οικογένειάς της, για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη – Θα επρόκειτο για μια ακόμα καθημερινή ιστορία ενός πρόσφυγα, αν η γυναίκα, που έφθασε την περασμένη Τρίτη στην Κροατία, δεν ήταν… 105 ετών!

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι δεν σταματούν ποτέ να ελπίζουν και να ονειρεύονται μέχρι το τέλος της ζωής τους! Αυτό δείχνει περίτρανα η ιστορία της Μπιμπιχάλ Ουζμπέκι, από το Καντούζ του Αφγανιστάν, που παρά τα 105 της χρόνια, δεν δίστασε ούτε λεπτό να ακολουθήσει τα υπόλοιπα δεκαεπτά μέλη της οικογένειάς της, προκειμένου, μακριά από τον πόλεμο, να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή με ασφάλεια σε κάποια χώρα της Ευρώπης.



Η υπεραιωνόβια γυναίκα ταξίδεψε επί είκοσι ολόκληρες μέρες μαζί με τον 67χρονο γιο της και τον 19χρονο εγγονό της, πέρασε από θάλασσες, από δάση, από βουνά και ερήμους, μέχρι που έφθασε στον καταυλισμό συγκέντρωσης προσφύγων Οπάτοβατς στην Κροατία την περασμένη Τρίτη. Η γυναίκα εξαντλημένη, με ένα πράσινο μαντίλι να σκεπάζει το κεφάλι και τους ώμους της, τυλιγμένη σε μια καφέ κουβέρτα, μεταφέρθηκε με φορείο στην σκηνή του Ερυθρού Σταυρού στον καταυλισμό και με τρεμάμενη φωνή, με την βοήθεια μεταφραστή, διηγήθηκε μιλώντας στην περσική γλώσσα, την απίστευτη ιστορία της!



Η γιαγιά από το Αφγανιστάν ανέφερε: «Τα πόδια μου πονούσαν, αλλά είμαι καλά. Είχαμε προβλήματα πολλές φορές, υπέφερα πολύ, έπεσα και χτύπησα το κεφάλι μου, έχω ουλές στο κεφάλι μου». Η ίδια είπε ότι στο μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι των είκοσι ημερών, συχνά χρειάστηκε να την πάρουν στις πλάτες τους οι δικοί της άνθρωποι, αφού ήταν αδύναμη για να συνεχίσει το οδοιπορικό για την «γη της Επαγγελίας».

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Σερβία, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 260.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Κροατία για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη σε κάποια χώρα στην Ευρώπη. 



Η αστυνομία στην Κροατία δήλωσε ότι βάσει των εγγράφων που είχε μαζί της η Ουζμπέκι είναι 105 ετών και ο εγγονός της, Μουχάμετ, ανέφερε ότι τελικός προορισμός της οικογένειας είναι η Σουηδία. 

678

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση