Νεκρή βρέθηκε η ρεπόρτερ που είχε ξεσκεπάσει το κύκλωμα παιδόφιλων του BBC

Νεκρή βρέθηκε η ρεπόρτερ που είχε ξεσκεπάσει το κύκλωμα παιδόφιλων του BBC

Picture2

Αλιεύει η Αναστασία Γκολιομύτη

Νεκρή βρέθηκε η Liz MacKean, 52 ετών, η δημοσιογράφος του BBC που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το 2013, όταν τα στελέχη του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου αποφάσισαν να μην προβάλλουν τη γενναία έρευνα της που ουσιαστικά αποκάλυπτε την αποτρόπαια δράση του σεσημασμένου παιδόφιλου -και επί χρόνια παρουσιαστή του δικτύου- Jimmy Savile. Τότε είχε επιχειρηθεί, να παρουσιαστεί η ρεπόρτερ ως παρανοϊκή και επικίνδυνη, σε μία προσπάθεια, απ’ ό,τι αποδείχθηκε να προστατευθεί όχι μόνο ο παρουσιαστής, αλλά και ένα ολόκληρο κύκλωμα παιδεραστίας.

Ωστόσο, η έρευνα της MacKean είχε ήδη δικαιωθεί από το 2012 και μετά από περίπου έναν χρόνο απεγνωσμένων προσπαθειών της να φέρει στο φως τη φρικιαστική δράση του ιδίου και των ομοίων του. Μετά την είδηση του θανάτου της, το ειδησεογραφικό δίκτυο που είχε παρεμποδίσει τις αποκαλύψεις της έρευνας της και είχε αφιερώσει αρκετά χρόνια στη συστηματική καταστροφή της φήμης της, μετέδωσε ότι ο θάνατος της οφείλεται «σε επιπλοκές ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο».

Η δημοσιογράφος παρά το γεγονός ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή της κατά τη διάρκεια της έρευνας της και μάλιστα από μία ελίτ «φίλων» του Savile και του BBC, είχε δηλώσει ότι ήταν επιλογή της να συνεχίσει να αναζητά την αλήθεια και να ξεσκεπάσει την κουλτούρα της παιδοφιλίας και ταυτόχρονα καθήκον της, καθώς η ίδια ήταν μητέρα δύο παιδιών.

Όπως η ίδια είχε δηλώσει, όταν το BBC απαγόρευσε να βγει στον «αέρα» του δικτύου η έρευνα της, «ήμουν πραγματικά δυστυχισμένη που η έρευνα δεν προβλήθηκε ποτέ, καθώς είχαν μιλήσει με ανθρώπους που έπρεπε να ακουστούν και δεν ακούστηκαν. Όλο αυτό το εισέπραξα ως τεράστια αποτυχία. Ένιωθα ότι είχα ευθύνη απέναντί τους. Δεν είναι απλώς ότι καταφέραμε να μιλήσουν σ’ εμάς, αλλά κυρίως πιστέψαμε αυτά που μας έλεγαν. Όταν, λοιπόν, οι αλήθειες τους δεν ήρθαν ποτέ στο φως, ένιωσα πραγματικά άσχημα, ένιωσα ότι τους απογοήτευσα».

Ας σημειωθείότι η Liz MacKean είναι η δεύτερη προβεβλημένη δημοσιογράφος του BBC που πεθαίνει κάτω από εξαιρετικά ύποπτες συνθήκες και μετά από απόπειρα να έρθουν στο φως στοιχεία για εμπλοκή σε κυκλώματα παιδοφιλίας υψηλά ιστάμενων προσώπων του δικτύου.

Η MacKean δεν ήταν η μόνη: και η Jill Dando, πρώην παρουσιάστρια της εκπομπής «Crimewatch», είχε επιχειρήσει να ευαισθητοποιήσει τους προϊστάμενούς της ότι σ’ αυτό το κύκλωμα εμπλέκονταν μεγάλα ονόματα και αστέρες της ευρύτερης βιομηχανίας ενημέρωσης και θεάματος. Το αποτέλεσμα ήταν η 37χρονη Dando, να βρεθεί νεκρή στις 26 Απριλίου του 1999. Κάποιος την είχε πυροβολήσει έξω από το σπίτι της στο δυτικό Λονδίνο και η υπόθεση της δολοφονίας της παραμένει ακόμη άλυτη.

Παρ’ όλα αυτά πριν δολοφονηθεί, η Dando είχε προλάβει να παραδώσει έναν φάκελο σε έναν διευθυντή του δικτύου, που αποδείκνυε τα λεγόμενα της και έκαιγε, μεταξύ άλλων διασημοτήτων, και τον Savile, μόνο που εκείνος είχε φροντίσει να κουκουλώσει την υπόθεση, παρά να δώσει έκταση και να παραγγείλει μία μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα. «Κανείς δεν ήθελε να ξέρει το παραμικρό γι’ αυτή την υπόθεση», δηλώνει ένας παλιός συνάδελφος και φίλος της δημοσιογράφου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται πλέον όλα τα ονόματα των διασήμων και δεν θέλει, ακριβώς γι’ αυτό να εμπλέξει κανέναν.

«Πιστεύωότι ήταν πραγματικά σοκαρισμένη, όταν μιλούσε για εικόνες παιδιών σ’ αυτήν την υπόθεση, καθώς και για το γεγονός ότι διακινούνταν ελεύθερα πληροφορίες για το πώς μπορούσε κανείς να εισέλθει σ’ αυτό το τρομακτικό κύκλωμα παιδοφιλίας», λέει ο ίδιος, αποκαλύπτοντας ότι η δημοσιογράφος γνώριζε και σοβαρές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, ακόμη και επίθεσης, σε άλλες γυναίκες συναδέλφους της στο κανάλι.

«Τίποτα όμως δεν έγινε και φαίνεται πως υπήρχε συγκεκριμένη στρατηγική να κάνουν τα στραβά μάτια όλοι», εξηγεί ο ίδιος και καταλήγει, αποκαλύπτοντας ότι γυναίκες που εργάζονταν στο BBC είχαν εκμυστηρευθεί όλα τα παραπάνω στην Jill, μία εκ των οποίων σήμερα είναι πασίγνωστη τηλεοπτική περσόνα που έχει περάσει από διάφορες εκπομπές και τηλεοπτικές ζώνες με επιτυχία. «Αν θυμάμαι καλά, όλα αυτά συνέβησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Τότε η Dando ήταν το πρόσωπο του BBC και ένας πραγματικός μαγνήτης για γυναίκες που αντιμετώπιζαν προβλήματα», καταλήγει.

Πηγή: lifo.gr

 

O Jimmy Savile (αριστερά) του BBC, πέθανε το 2011, μετά τον θάνατό του αποκαλύφθηκε ότι ήταν παιδόφιλος, με δεκαετίες δράση σε κατάχρηση, παρενόχληση, εκμαυλισμό μικρών κοριτσιών. Ο Bill Cosby (δεξιά) βετεράνος παρουσιαστής στην αμερικανική τηλεόραση, με ηθικοπλαστικά μηνύματα και εκπομπές, που διαρκώς επέκρινε, ιδίως τους μαύρους, ότι έχουν ξεφύγει από το δρόμο του Θεού, δικάστηκε τον Ιούνιο για επίθεση στην Andrea Constand το 2004. (φωτό από τη δίκη).

Στη δίκη ακούστηκαν πολλές άλλες γυναίκες που τον κατηγορούσαν για επιθέσεις. Οι ένορκοι διαβουλεύθηκαν για 52 ολόκληρες ώρες, περισσότερες απ’ ότι είχε διαρκέσει η δίκη, και δεν έβγαλαν απόφαση, οπότε η δίκη, που κατέληξε σε mistrial, θε επαναληφθεί. Τουλάχιστον τον Cosby θα θυμάται το κοινό ως μεγάλο υποκριτή, όπως γράφεται σε κάποια σοβαρά σχόλια.

Πολύ σημαντικό άρθρο του Γκάρντιαν, του 2015, αναφέρεται σε αυτές τις υποθέσεις, με σημαντική ανάλυση για την δημόσια αντιμετώπιση της έμφυλης βίας μέσα από δεκαετίες. Στο Μωβ, στην αγγλική, με τίτλο listen up – women are telling their stories.

Σημαντική αναλογία με την πρόσφατη υπόθεση στην Ελλάδα, όπου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παιδική Στέγη του Πειραιά, καταδικάστηκε πρόσφατα, σε ηλικία 83 ετών, δυστυχώς, για πράξεις παιδοφιλίας πολλών δεκαετιών.

Η καθυστέρηση στην καταγγελία τέτοιων περιστατικών καταδεικνύει την αναλγησία της κοινωνίας απέναντι στην σεξουαλική κατάχρηση που κάνουν ισχυροί άνδρες, και την αδύναμη θέση στην οποία βρίσκονται τα θύματα που έχουν επιβιώσει τέτοιων κακουργηματικών πράξεων και που βασανίζονται ψυχολογικά για μεγάλο μέρος της ζωής τους.

Σ.Β.

Πηγή:https://tomov.gr

64

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση