#GDtrial: Οι τηλεφωνικές συνομιλίες «καίνε» την Χρυσή Αυγή – Συνέντευξη με την Ελευθερία Κουμάντου

#GDtrial: Οι τηλεφωνικές συνομιλίες «καίνε» την Χρυσή Αυγή – Συνέντευξη με την Ελευθερία Κουμάντου

1Συνέντευξη με την Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφο του 9,84FM και μέλος του Golden Dawn Watchσχετικά με τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής
  • Ελευθερία, βρισκόμαστε λίγο πριν τη συμπλήρωση των 3 χρόνων από την έναρξη της δίκης. Σε τι φάση βρίσκεται η δίκη αυτή τη στιγμή; 

Τον Απρίλιο συμπληρώνονται τα 3 χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 240 δικάσιμοι. Την προηγούμενη περίοδο είχαμε τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και τώρα είμαστε στη φάση της παρουσίασης των αναγνωστέων στοιχείων. Δηλαδή των στοιχείων που βρίσκονται στην δικογραφία και αφορούν φωτογραφίες, βίντεο, απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες που είτε έχουν καταγραφεί από τον υπερ-κοριό της ΕΥΠ, είτε από την Αστυνομίας. Φωτογραφίες που έχουν ανέβει και στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, αλλά κυρίως υλικό που βρίσκεται στους κατασχεμένους σκληρούς δίσκους των μελών και στελεχών της που είναι κατηγορούμενοι. Πάνω σε αυτά τα στοιχεία είναι που «πατάει» το κατηγορητήριο.

Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί στοιχεία που αφορούν την υπόθεση της δολοφονίας του Π. Φύσσα, την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων αλιεργατών, ενώ τώρα παρουσιάζονται τα στοιχεία που αφορούν στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

  • Τι σημαντικό προέκυψε μέσα από τι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας;

Στους μάρτυρες κατηγορίας που ήταν εκτός της λίστας που είχε καλέσει το δικαστήριο, ήταν ένας ακόμα μάρτυρας. Πρόκειται για αυτόπτη μάρτυρα που είδε όλη την επίθεση κατά του Π. Φύσσα από το μπαλκόνι του. Μίλησε για τα δυο κύματα επίθεσης που δέχτηκε ο Φύσσας από τους Χρυσαυγίτες, είδε το αυτοκίνητο του Ρουπακιά, αλλά δεν είδε το μαχαίρωμα γιατί έγινε ακριβώς κάτω από το μπαλκόνι του οπότε δεν είχε οπτική επαφή με το συγκεκριμένο σκηνικό. Όμως, είπε λεπτομέρειες που έχουν πει κι άλλοι αυτόπτες μάρτυρες, όπως οι δυο φοιτήτριες, η Ζώρζου και η Καραγιαννίδου, που επιβεβαιώνουν πλήρως τις προηγούμενες καταθέσεις των προηγούμενων μαρτύρων.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας προσήλθε μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής να κληθεί και να καταθέσει. Το αίτημα έγινε δεκτό και κατέθεσε. Μάλιστα, είπε ότι του έκανε εντύπωση ότι παρά το γεγονός ότι τον είχαν καλέσει από την εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη ως αυτόπτη μάρτυρα, η Αστυνομία δεν το προσέγγισε ποτέ για να δώσει κατάθεση.

  • Τι αποκαλύπτουν τα αναγνωστέα και οι τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ των Χρυσαυγιτών το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα;

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί στη αίθουσα του δικαστηρίου, σε μια διαδικασία που μπορεί να ακούγεται βαρετή γιατί αυτή τη στιγμή κυρίως διαβάζονται έγγραφα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία για όποιον την έχει παρακολουθήσει γιατί φαίνονται ακριβώς τα στοιχεία με τα οποία έχουν κατηγορηθεί οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι.

Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί για την υπόθεση του Π. Φύσσα, ακόμα και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες στα σήματα που αντάλλαξαν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και Άμεσης Δράσης με το Αστυνομικό Κέντρο το βράδυ της δολοφονίας. Βλέπουμε δηλαδή ποιες ήταν οι οδηγίες που πήραν οι αστυνομικοί και από το αποτέλεσμα φαίνεται τι έκαναν ή τι δεν έκαναν εκείνο το βράδυ.

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα παρουσιάστηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες που αφορούσαν κατηγορούμενους για την δολοφονία του Π. Φύσσα, και άλλων στελεχών, όπως του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού. Από τις συνομιλίες φαίνεται ότι ο Λαγός είχε γνώση για την δολοφονία του Φύσσα. Όπως φαίνεται και η ακολουθία των υπολοίπων τηλεφωνημάτων που φτάνουν μέχρι και τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Επίσης, στα αναγνωστέα διαβάστηκαν απομαγνητοφωνήσεις από συνομιλίες της αδερφής του Γιώργου Ρουπακιά, της Χρυσούλας Ρουπακιά, όπου απ’ όσα έχει πει στο τηλέφωνο κι έχουν καταγραφεί, διαψεύδουν πλήρως την κατάθεσή της που έδωσε στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ενώ στην κατάθεσή της έλεγε ότι ο αδερφός της δεν είχε σχέση με την Χρυσή Αυγή, αυτό διαψεύδεται, ενώ αποκαλύπτει και και τον ρόλο που είχε ο Γιώργος Ρουπακιάς στη Χρυσή Αυγή.

  • Μετά τα αναγνωστέα τι θα ακολουθήσει; Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής θα εμφανιστεί στο δικαστήριο;

Η παρουσίαση των υπόλοιπων αναγνωστέων στοιχείων θα κρατήσει για άλλους 2 με 3 μήνες και στη συνέχεια θα περάσουμε στους μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι σύμφωνα με τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής είναι μάρτυρες «προφίλ». Δηλαδή θα μιλήσουν για τον χαρακτήρα των κατηγορουμένων. Στη συνέχεια θα έχουμε τις απολογίες και εκεί θα έχει μια σημασία να δούμε αν θα επιλέξουν να έρθουν οι ίδιοι να απολογηθούν εντός του δικαστηρίου ή αν θα στείλουν υπομνήματα.

Και αυτό αφορά κυρίως όχι τόσο για τους συμμετέχοντες στις εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής, για παράδειγμα τους 18 κατηγορούμενους της δολοφονίας του Π. Φύσσα, που προφανώς θα έχει μια σημασία να τους δούμε και να τους ακούσουμε για εκείνο το βράδυ, αλλά κυρίως για την επιλογή που θα είναι επί της ουσίας πολιτική επιλογή της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής αν παραστούν στο δικαστήριο, αν θα υπάρξει φωτογραφία τους εντός του δικαστηρίου την ώρα που θα απολογούνται ή αν θα επιλέξουν να απολογηθούν μέσω υπομνήματος.

  • Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια αύξηση των φασιστικών επιθέσεων από τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Τι σημαίνει αυτό;

Τον τελευταίο καιρό οι δυνάμεις της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να κάνουν την επανεμφάνισή τους στο δρόμο με επιθέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η επίθεση στον χώρο της Φαβέλας στον Πειραιά, όπου είχαμε και την τραυματισμό της δικηγόρου της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερίας Τομπατζόγλου και άλλων τεσσάρων ατόμων, με δολοφονικά χτυπήματα. Με αυτό το τρόπο προσπαθεί να δείξει ότι έχει ακόμα δύναμη. Με αυτό που γνωρίζει καλύτερα. Με την βία. Αυτό είναι το μέσο που μπορεί να χρησιμοποιήσει, προσπαθώντας να στείλει μηνύματα κυρίως στο εσωτερικό της οργάνωσης ότι «είμαστε ακόμα εδώ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη και τα όσα έχουν αποκαλυφθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου».

Επίσης, την ίδια μέρα που στο δικαστήριο αποκαλύφθηκαν οι συνομιλίες που εμπλέκουν τον Γιάννη Λαγό στη δολοφονία του Φύσσα, ο ίδιος ο Λαγός προκάλεσε πολύ έντονο επεισόδιο εντός της αίθουσας της Βουλής. Αυτή τη φορά υπήρξε αντίδραση από τους βουλευτές της κυβέρνησης και ακολούθησαν δηλώσεις και του προέδρου της Βουλής ο ζήτησε να υπάρξει άλλη διαχείριση των δεδομένων του κοινοβουλίου. Πριν από λίγες μέρες, ο κύριος Βούτσης είχε παραπέμψει στην επιτροπή δεοντολογίας και τον Κασιδιάρη και τον Ηλιόπουλο για παρόμοια συμπεριφορά.

Βλέπουμε δηλαδή, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, να υπάρχει μια στροφή όσον αφορά την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό και κάτι που θα έπρεπε η κυβέρνηση να το είχε λάβει σοβαρά υπόψιν της, από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης για το πως θα διαχειριστεί την συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής εντός της Βουλής.

Πηγή: http://net.xekinima.org

275

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση