Επείγουσα κοινή επιστολή 14 οργανώσεων προς τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Επείγουσα κοινή επιστολή 14 οργανώσεων προς τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

portugal-passes-law-transgender-intersex-rights-678x381
Πριν από δύο εβδομάδες, το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας γιόρτασε την έγκριση του νόμου περί νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου που βασιζόταν στον αυτοπροσδιορισμό.

Σε μια τυπική διαδικασία, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας τώρα απειλεί να θέσει σε κίνδυνο ότι έχει αναπτυχθεί σε μια δημοκρατική διαδικασία, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να ασκήσει βέτο στον νόμο.

Εάν προχωρήσει σε αυτό, μόλις αποσταλεί στο Κοινοβούλιο, η πρόταση θα χρειασθεί την πλειοψηφία των 2/3 για να εγκριθεί.

Απαντώντας στον πρόεδρο, έγραψαν μια επιστολή οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών της Πορτογαλίας, η TGEU, η ILGA-Europe και η OII Europe προτρέποντάς τον να μην γυρίσει το ρολόι πίσω, αλλά να υπογράψει το νόμο που κάνει πραγματικότητα τον αυτοπροσδιορισμό στην Πορτογαλία.

Ακολουθεί μεταφρασμένο το κείμενο της επιστολής.

 

Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας
Marcelo Rebelo de Sousa
Βρυξέλλες, 27 Απριλίου 2018

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σάς γράφουμε εκ μέρους της ILGA-Europe, της Transgender Europe και της ΟII Europe για να σας προτρέψουμε να εγκρίνετε με την υπογραφή σας τον νόμο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο στις 13 Απριλίου.

Ο νόμος αυτός εκσυγχρονίζει τις νομικές διαδικασίες για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην Πορτογαλία ώστε να ανταποκρίνονται στα πρότυπα που έχουν τεθεί από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι άνθρωποι στην Πορτογαλία αναμένουν αυτή τη τροποποίηση, γεγονός που θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι η Πορτογαλία πρωτοστατεί όσον αφορά την αναγνώριση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των τρανς και ίντερσεξ ανθρώπων, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό στην ταυτότητα και έκφραση φύλου και το δικαίωμα στην προστασία των χαρακτηριστικών φύλου.

Οι αλλαγές που εισήχθησαν μέσω του νόμου συμφωνούν με την πρόσφατη νομοθεσία που εγκρίθηκε σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Μάλτα, η Δανία και η Ιρλανδία, και, τέλος, παρέχει δικαιώματα τα οποία ενέκρινε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με το ψήφισμα «Διακρίσεις κατά των τρανς ανθρώπων στην Ευρώπη». Κατά τη διάρκεια πολλών ακροάσεων στο Πορτογαλικό Κοινοβούλιο για την προετοιμασία του νόμου, οι τρανς και η ίντερσεξ άνθρωποι, καθώς και οι γονείς τους έδωσαν ισχυρές μαρτυρίες για το πώς αυτή η νομική τροποποίηση θα βελτιώσει την καθημερινή τους ζωή.

Η τροποποίηση παρέχει σε κάθε πρόσωπο ένα από τα βασικότερα θεμελιώδη δικαιώματα, το δικαίωμα να υπάρχει εμπιστοσύνη στο να γνωρίζουν ποιοι είναι. Αυτός είναι ο σκοπός του αυτοπροσδιορισμού: το να διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι έχουν την κυριότητα, μπορούν να είναι πλήρως αυτόνομοι και να αναλάβουν την ευθύνη. Οι στατιστικές από χώρες με προοδευτικούς νόμους περί αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου δείχνουν ότι η αρχή του αυτοπροσδιορισμού, πράγματι λειτουργεί στην πράξη. Οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους, γνωρίζοντας ότι τους σέβονται και είναι αναγνωρισμένοι. Αυτό που είναι επιζήμιο δεν είναι ο αυτοπροσδιορισμός – αυτό που είναι βλαβερό είναι όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να υποβληθούν σε ιατρικές θεραπείες ή να διαγνωστούν ή να κριθούν για να αναγνωριστεί η ταυτότητά τους.

Όταν ο νόμος εγκρίθηκε στο Κοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες, χιλιάδες άνθρωποι γιόρτασαν, ήταν περήφανοι για τη χώρα τους και ανυπόμονοι να δουν ότι επιτέλους τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων αναγνωρίζονται. Και η διεθνής κοινότητα, οι LGBTI άνθρωποι, καθώς και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων και οι διεθνείς οργανισμοί, προσέβλεπαν να γιορτάσουν αυτό το σημαντικό βήμα μαζί με την Πορτογαλική κυβέρνηση και με τους πολίτες της Πορτογαλίας με την εκδήλωση του Forum IDAHOT που διοργανώνεται φέτος από τη χώρα σας στις 14 Μαΐου 2018 στη Λισαβόνα. Ελπίζουμε σθεναρά ότι θα στηρίξετε αυτόν τον νόμο και θα γράψετε ιστορία.

Με εκτίμηση,

Evelyne Paradis, Εκτελεστική Διευθύντρια, ILGA-Europe
Julia Ehrt, Εκτελεστική Διευθύντρια, Transgender Europe
Dan Christian Ghattas, Εκτελεστικός Διευθυντής, OII-Europe

 

Πηγή: t-zine.gr

Εικόνα: portugalgay.pt

54

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση