Ιστορικό βήμα προς νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Αργεντινή

Ιστορικό βήμα προς νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Αργεντινή

Μέχρι σήμερα, αν μια γυναίκα αποκαλυπτόταν ότι είχε κάνει άμβλωση χωρίς να συντρέχουν λόγοι υγείας ή είχε πέσει θύμα βιασμού, κινδύνευε με ποινή φυλάκισης 1 έως 4 ετών | AP Photo/Jorge Saenz

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα για πλήρη νομιμοποίηση των αμβλώσεων έγινε στην Αργεντινή, μετά την έγκριση από την Κάτω Βουλή του νόμου που αναγνωρίζει στις γυναίκες το δικαίωμα διακοπής της κύησης πριν από τη 14η εβδομάδα. Μένει να τον εγκρίνει και η Γερουσία, με τον πρόεδρο Μάκρι να δηλώνει έτοιμος να υπογράψει το νέο νόμο.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει μεγάλα πάθη στην Αργεντινή, χώρα βαθιά καθολική και πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου, με μεγάλες διαδηλώσεις και συλλαλητήρια τόσο από τους υποστηρικτές του μέτρου όσο και από τους αντιτιθένους. Ενδεικτικό της πόλωσης είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: 129 υπέρ του νόμου, 125 κατά.

Στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη είναι συνέπεια βιασμού ή αν κινδυνεύει σοβαρά η ζωή της εγκύου και η Καθολική Εκκλησία αντιτίθεται στην επέκταση του μέτρου.

Διαδηλώτριες κατά του νόμου για τις αμβλώσεις - Αργεντινή
AP Photo/Jorge Saenz

Μέχρι σήμερα, αν μια γυναίκα αποκαλυπτόταν ότι είχε κάνει άμβλωση χωρίς να συντρέχουν λόγοι υγείας ή είχε πέσει θύμα βιασμού, κινδύνευε με ποινή φυλάκισης ενός έως τεσσάρων ετών.

Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, χιλιάδες κοπέλες και μεγαλύτερες γυναίκες είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία γύρω από το κοινοβούλιο και με την ανακοίνωση του αποτελέσματος ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, κλάματα και κραυγές γεμάτες ανακούφιση.

Στην Αργεντινή κάθε χρόνο 500.000 γυναίκες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία λόγω επιπλοκών από αμβλώσεις που γίνονται με μη νόμιμο και υγιειονομικά ασφαλή τρόπο, εκ των οποίων περίπου 50 πεθαίνουν.

Η απόφαση είναι πολύ σημαντική, με δεδομένο ότι όταν πριν από τρεις μήνες ήρθε το νομοσχέδιο στη Βουλή, κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα μπορούσε να εγκριθεί.

Βέβαια, η ψηφοφορία ήταν ντέρμπι. Διασπάστηκαν όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες και μέχρι το τέλος κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την τελική έκβαση.

Επιμέλεια κειμένου: Αρχοντία Κάτσουρα
73

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση