Τον Μάιο του 2008 ο 24χρονος φοιτητής Νικόλας Σακελλίων κατά τη διάρκεια αστυνομικού «ελέγχου» έπεσε σε κώμα

Τον Μάιο του 2008 ο 24χρονος φοιτητής Νικόλας Σακελλίων κατά τη διάρκεια αστυνομικού «ελέγχου» έπεσε σε κώμα

Για την ιστορία. Τον Μάιο του 2008 ο 24χρονος φοιτητής Νικόλας Σακελλίων, ομογενής από την Τασκένδη, κατά τη διάρκεια αστυνομικού «ελέγχου» έπεσε σε κώμα στην οδό Αναξαγόρα στο κέντρο της Αθήνας.

Ο πατέρας του, καθηγητής Σακελλίων, κόλλησε αφίσες με το τηλέφωνό του και τη φωτογραφία του γιου του παρακαλώντας όποιον γνώριζει κάτι να επικοινωνήσει μαζί του. Ο κ. Έκτορας Κουφόπουλος ανταποκρίθηκε στην έκκληση του πατέρα: «Είδα όλο το σκηνικό από την αρχή και μπορώ να καταθέσω ως μάρτυρας. Το γραφείο μου βλέπει στην οδό Αναξαγόρα».

Ο κ. Κουφόπουλος επανέλαβε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία τα όσα συγκλονιστικά κατέθεσε. «Ήταν γύρω στις 5 το απόγευμα. Βρισκόμουν στο γραφείο μου στην οδό Σωκράτους (4ος όροφος), είμαι εικονολήπτης. Άκουσα κραυγές, ουρλιαχτά κι έτρεξα στο παράθυρο να δω τι συμβαίνει. Βλέπω ένα τεράστιο, γεροδεμένο παλικάρι. Φόραγε κοντομάνικο και βερμούδα. Το είχαν πιάσει 4-5 αστυνομικοί, όλοι ειδικοί φρουροί. Μεταξύ τους ξεχώριζε μια γυναίκα, ξανθιά με κοτσίδα. Οι δυο τον κρατούσαν και ο τρίτος τον «συμμόρφωνε». Τον χτυπούσαν στο πίσω και κάτω μέρος του κρανίου. Μου έκανε εντύπωση που χτυπούσαν έναν άνθρωπο που φορούσε χειροπέδες. Το παλικάρι αντιδρούσε. Όχι βίαια. Προσπαθούσε να ξεφύγει, σαν δεμένο σκυλί έκανε. Κάποια στιγμή κατέρρευσε. Δεν αντιδρούσε. Ακόμα κι εγώ κατάλαβα ότι έπεσε σε κώμα. Οι αστυνομικοί τον χαστούκισαν αλλά αυτός τίποτα…»

«Τον άφησαν με τις χειροπέδες, πεσμένο μπρούμυτα, γονατιστό. Πέρναγε κόσμος, κοίταζε. Ήταν στο κέντρο της Αναξαγόρα. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον πλησίασαν, του έβγαλαν τις χειροπέδες, τον μετέφεραν και τον ξάπλωσαν στο πεζοδρόμιο. Μετά από ένα τέταρτο ήρθε το ΕΚΑΒ.»

Ο κ. Κουφόπουλος κατέγραψε με την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου το τελευταίο μέρος.

Οι αστυνομικοί τον εγκατέλειψαν αναίσθητο στο δρόμο και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Το πτώμα εξαφανίστηκε για 12 ώρες και όταν στη συνέχεια το παρέλαβαν για εξετάσεις ήταν σε πλήρη σήψη, με μια συσκευασία ναρκωτικών στο λάρυγγα. Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, ο θάνατος του νεαρού αθλητή προήλθε από «απόφραξη του λάρυγγος από ενσφήνωση νάιλον σακουλίτσας».

Η γιατρός του ασθενοφόρου που παρέλαβε τον νεαρό από την Αναξαγόρα, διευκρίνισε ότι η ίδια έκανε στο θύμα ένεση αδρεναλίνης, μαλάξεις και διασωλήνωση του αναπνευστικού, χωρίς να εντοπίσει οτιδήποτε στο λάρυγγά του νεαρού. Στην ιατρική βεβαίωση του νοσοκομείου στο οποίο μεταφέρθηκε ο 24χρονος δεν γίνεται καμία αναφορά σε «νάιλον σακουλίτσα».

Η δικηγόρος της οικογένειας δηλώνει πως «στα αιτήματά μας να δοθούν στοιχεία σχετικά με την επικοινωνία της περιπόλου με το κέντρο της αστυνομίας δόθηκε αρνητική απάντηση. Επίσης δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα να παρθούν συμπληρωματικές καταθέσεις από τους γιατρούς που επιλήφθηκαν του περιστατικού, οι μαρτυρίες των οποίων διαψεύδουν τους αστυνομικούς και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ιατροδικαστική έκθεση.

Η κατηγορία για τους τέσσερις αστυνομικούς ήταν ανθρωποκτονία από αμέλεια, η δίκη πήρε πάρα πολλές αναβολές και τελικά έγινε μετά από έξι χρόνια.

Κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας στη δίκη, που είπε ότι είδε τους αστυνομικούς να χτυπάνε το κεφάλι του νεαρού στον τοίχο μέχρι να καταρρεύσει.

Το βίντεο που τράβηξε ο κ. Κουφόπουλος δεν λήφθηκε υπόψιν.

Ο ιατροδικαστής που παρέλαβε το πτώμα δεν κατέθεσε.

Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Στη δίκη δεύτερου βαθμού η απόφαση ήταν η ίδια.

Λίγο αργότερα ο Άρειος Πάγος την έκρινε αμετάκλητη.

Η υπόθεση έκλεισε.

Πηγή: fb Βάσω Γρούμπα

9.199

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση