Χίος: ο δημοκρατικός κόσμος απομονώνει την ξενοφοβική, ρατσιστική μειοψηφία

Χίος: ο δημοκρατικός κόσμος απομονώνει την ξενοφοβική, ρατσιστική μειοψηφία

Φωτογραφία αρχείου | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δημοκρατικό τείχος ενάντια σε μια ρατσιστική μειοψηφία που, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα, επιχειρεί να παρουσιαστεί ως πλειοψηφία στη Χίο, στήνουν οι μαζικοί συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς του νησιού, με πρώτους από όλους τους δημόσιους λειτουργούς της.

Η ξενοφοβική «Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα», ύστερα από δίμηνη κινητοποίηση προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε τρόπο, παρουσίασε χθες υπό τη μορφή εξωδίκου νέο ρατσιστικό κείμενο, με 1.200 υπογραφές, που στρέφεται ευθέως κατά της παρουσίας προσφυγόπουλων στα σχολεία του νησιού, ζητώντας από την πολιτεία να τα περιορίσει στους τοίχους της ΒΙΑΛ.

Στο στόχαστρό της η επιτροπή (που δεν έχει καμία θεσμική ιδιότητα ή εκπρόσωπο, ούτε καν καταστατικό) βάζει τη λειτουργία των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων που πρόκειται να λειτουργήσουν σε πέντε σχολεία του νησιού, ζητώντας από τις αρχές να αναιρέσουν τον σχεδιασμό και να δημιουργηθεί μία και μοναδική δομή εντός της ΒΙΑΛ.

Με τη λογική ότι «έτσι και αλλιώς δεν τηρείται ο σχεδιασμός για τους πρόσφυγες» εκ μέρους της κυβέρνησης, προεξοφλούν την αποτυχία του εγχειρήματος και χωρίς να κρύψουν τις ξενοφοβικές τους καταβολές τονίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Την επιβάρυνση των σχολείων με παροδικό και «περιστασιακό» μαθητικό πληθυσμό, με παιδιά που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Την αύξηση στα λειτουργικά έξοδα και τον κίνδυνο που, όπως λένε, προέρχεται από συνοδούς των παιδιών αυτών στα σχολεία που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας καθότι πρόσφυγες!!!

Μεταξύ άλλων, δε, «απαιτούν» από τους διευθυντές και τον Σύλλογο Διδασκόντων του κάθε σχολείου να ενημερώνονται και να παρευρίσκονται σε συνελεύσεις και συμβούλια.

Να σημειωθεί ότι το εξώδικο επιδόθηκε με δικαστικούς επιμελητές στους διευθυντές των σχολείων καθώς και στις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ κοινοποιείται στο υπ. Παιδείας, στο Αυτοτελές Τμήμα Διαχείρισης Συντονισμού και Παρακολούθησης Εκπαίδευσης Προσφύγων, στους βουλευτές Χίου και στις τοπικές αρχές.

Ηδη πάντως οι πρώτες αντιδράσεις είναι γεγονός και προέρχονται από το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Χίου και τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών που με ανοιχτή επιστολή του εκφράζει τη στήριξή του στη δημιουργία δομών εκπαίδευσης για τους πρόσφυγες σε πέντε σχολεία της Χίου, σημειώνοντας ότι μια τέτοια απόφαση είναι κόντρα στο μίσος του εθνικισμού και του ρατσισμού.

Κατηγορεί μάλιστα την «Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα» ότι προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στο νησί «σπέρνοντας επί της ουσίας το μίσος απέναντι στα προσφυγόπουλα».

Οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αριστείδης Κελεπερτζής και Ευτυχία Βλυσίδου, διαβεβαίωσαν ότι από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάνε στα σχολεία που έχουν οριστεί από το υπουργείο Παιδείας Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων.

Απαντώντας στους αποστολείς του εξωδίκου με συνέντευξή τους στο «Ράδιο Αλήθεια» της Χίου, επισήμαναν το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, ανεξάρτητα από φυλή και θρησκεία, ενώ χαρακτήρισαν υπερβολικό τον θόρυβο που δημιουργείται.

Επίσης, ξεκαθάρισαν ως προς το αίτημα που διατυπώνεται για συμμετοχή γονέων σε συζητήσεις που θα γίνονται στις σχολικές μονάδες για τις συγκεκριμένες δομές, ότι δεν συνδιοικούν και δεν συναποφασίζουν με τους γονείς.

Ο κ. Κελεπερτζής, δε, με δηλώσεις του αμφισβητεί τον αριθμό των υπογραφών, τονίζοντας ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και υπογραφές πολιτών που δεν έχουν καμία σχέση με τη σχολική κοινότητα. Κοινώς, δεν έχουν παιδιά που φοιτούν σε κάποιο σχολείο της Χίου! Γεγονός που θίγει με δική του ανοιχτή επιστολή και ο διευθυντής του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, Μάρκος Σκούφαλος.

Πηγή:http://www.efsyn.gr

 

44

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση