Πέρασε στην αιωνιότητα η Μονσεράτ Καμπαγιέ

Πέρασε στην αιωνιότητα η Μονσεράτ Καμπαγιέ

AP Photo/Eckehard Schulz/Pool

Σε ηλικία 85 ετών «έφυγε» από τη ζωή στην πατρίδα της η ανεπανάληπτη Μονσεράτ Καμπαγιέ, όπως ανακοινώθηκε από νοσοκομείο στη Βαρκελώνη, όπου νοσηλευόταν.

Η Ισπανίδα υψίφωνος, μία μεγάλη μορφή της όπερας, μία σοπράνο λίρικο όπως την χαρακτήρισαν, «La Superba» όπως την αποκαλούσαν οι θαυμαστές της, καθιερώθηκε ως ιέρεια του μπελ κάντο σε έργα του Ροσελίνι, του Μπελίνι και του Βέρντι και διέγραψε μια μοναδική πορεία μισού αιώνα.

Η γυναίκα με τη ζεστή φωνή χάρισε μοναδικές στιγμές στους ακροατές της και ανέδειξε με το μοναδικό τρόπο τις νότες των έργων, τα οποία τραγούδησε στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι έδωσε πάνω από 4.000 παραστάσεις.

Η Μονσεράτ γεννήθηκε στην Καταλωνία, σπούδασε πιάνο και φωνητική από την ηλικία των 6 ετών για να γίνει στα 9 της χρόνια δεκτή στο Ανώτερο Κονσερβατόριο Μουσικής του Λισέου.

Αποφοίτησε το 1953 και πήγε στην Ιταλία, όπου ξεκίνησε με μερικούς δεύτερους ρόλους την καριέρα της, που εκτινάχτηκε μετά από την επιτυχημένη της εμφάνιση ως Μιμή στην «Λα Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι στην ελβετική κρατική όπερα.

Το «La serva padrona» του Τζοβάννι Μπαττίστα Περγκολέζι είναι η πρώτη όπερα, στην οποία συμμετέχει επαγγελματικά που κατέληξε σε καβγά με τον μαέστρο. Εκείνος την επέπληξε γιατί σε όλη τη διάρκεια της παράστασης το κοινό έβλεπε την πλάτη της και εκείνη του εξήγησε ότι ντρεπόταν και ότι δεν ήθελε τα βλέμματα των θεατών να την αποσπούν.

Το 1965 έκανε ένα θριαμβευτικό ντεμπούτο στις ΗΠΑ, καθώς έπαιξε την Λουκρητία Βοργία στην ομώνυμη όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέττι και ύστερα από το ανέβασμα της παράστασης ακολούθησαν οι έπαινοι για την ομορφιά της φωνής της και τη δραματική ερμηνεία της.

Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στις όπερες «Οι γάμοι του Φίγκαρο» του Αμαντέους Μότσαρτ και «Der Rosenkavalier» του Ρίχαρντ Στράους στην Αγγλία, ενώ μετά από μια επταετία εμφανίστηκε στο Κόβεντ Γκάρντεν για να ερμηνεύσει τη Βιολέτα στην «Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι.

 

Η καριέρα της διακόπηκε λόγω σοβαρών προβλημάτων με την υγεία της. Το 1985 πέρασε τρεις μήνες στο νοσοκομείο με όγκο στον εγκέφαλο και το 1993 νοσηλεύτηκε λόγω καρδιακής πάθησης. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η κηδεία της Καμπαγιέ θα γίνει τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη.

Αντί επιλόγου ακολουθούν η ερμηνεία της με τον Φρέντι Μέρκιουρι στο εμπνευσμένο από την πατρίδα της «Barcelona», με το οποίο έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό και το οποίο ύστερα έγινε ένα από τα δύο επίσημα τραγούδια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, και δύο ντουέτα με τον Λουτσιάνο Παβαρόττι και τον Πλάθιντο Ντομίνγκο.

Πηγή:http://www.efsyn.gr
52

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση