Τιμή στην επέτειο αρχή του τέλους της χούντας Πινοτσέτ

Τιμή στην επέτειο αρχή του τέλους της χούντας Πινοτσέτ

Ο Αλιέντε στη χθεσινή διαδήλωση | AP Photo / Esteban Felix

Την 30ή επέτειο από το δημοψήφισμα, το οποίο είχε σημάνει την αρχή του τέλους της δικτατορίας (1973-1990) του Αουγκούστο Πινοτσέτ, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, τίμησαν χθες οι Χιλιανοί.

Πλήθος κόσμου κατέβηκε στους δρόμους χθες κρατώντας πλακάτ με το πρόσωπο του εκλεγμένου Προέδρου Αλιέν, που δολοφονήθηκε στις 11 Σεπτέμβρη του 1973 για να ακολουθήσει η ανατροπή της κυβέρνησης Λαϊκής Ενότητας, και σημαίες του «Όχι».

Περίπου το 54% των πολιτών είχε ταχθεί εναντίον της παραμονής του Πινοτσέτ στην εξουσία σε εκείνο το δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη βάσει του Συντάγματος που είχε αναθεωρηθεί επί στρατιωτικής δικτατορίας, το 1981.

«Η 5η Οκτωβρίου 1988 ήταν μια λαμπρή ημέρα για τη δημοκρατία μας» που έφερε «την ελπίδα», τόνισε ο δεξιός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα κατά τη διάρκεια της τελετής για την επέτειο στο προεδρικό μέγαρο.

«Θέλω να το πω ξανά καθαρά: τίποτε δεν δικαιολογεί ούτε θα δικαιολογήσει ποτέ παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο Πινιέρα.

Οι δικτάτορες πάντα «νομίζουν ότι είναι ανίκητοι» και ο Πινοτσέτ, που «είχε πιστέψει πως ήταν ο πιο κυρίαρχος αρχηγός κράτους στον κόσμο, δεν περίμενε ποτέ ότι θα έχανε στην ψηφοφορία», σχολίασε ο Χενάρο Αριαγάδα, άλλοτε στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών που είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία υπέρ του όχι, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Το δημοψήφισμα εκείνο άνοιξε τον δρόμο για τις εκλογές του 1989, που κέρδισε ο Χριστιανοδημοκράτης Πατρίσιο Έλγουιν. Ο Πινοτσέτ δεν έδωσε ποτέ λόγο για τα εγκλήματα του καθεστώτος του.

Επί των ημερών της στρατιωτικής χούντας στη Χιλή τουλάχιστον 3.200 φερόμενοι ως αντίπαλοι του καθεστώτος δολοφονήθηκαν ή απήχθησαν, 38.000 άνθρωποι βασανίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες φυλακίστηκαν, κατά οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή:http://www.efsyn.gr

30

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση