Οργή στην Παλαιστίνη από νέα αμερικανική διπλωματική πρόκληση

Οργή στην Παλαιστίνη από νέα αμερικανική διπλωματική πρόκληση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε συγχώνευση του αμερικανικού προξενείου στα παλαιστινιακά εδάφη με την πρεσβεία στο Ισραήλ | Leah Millis/Pool Image via AP

Παράρτημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ θα γίνει το προξενείο των ΗΠΑ στα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοίνωσε ο Μάικ Πομπέο. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής η οποία τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό, και μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, υποσκάπτει την προσπάθεια για λύση δύο κρατών στην περιοχή.

Με την απόφαση αυτή των ΗΠΑ, να μετατραπεί το προξενείο των ΗΠΑ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε «Παράρτημα Παλαιστινιακών Υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας» στο Ισραήλ.

Το προξενείο, που επί χρόνια λειτουργούσε σαν de facto αμερικανική πρεσβεία για τους Παλαιστίνιους, θα πάψει να είναι ο άμεσος δίαυλός τους προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προς το παρόν δεν θα αλλάξει έδρα, τουλάχιστον έως ότου μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ η αμερικανική πρεσβεία, και ότι στόχος της απόφασης αυτής είναι να «επιτευχθούν σημαντικές αποδόσεις και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα», ενώ αρνήθηκε ότι συνδέεται με την αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ ή των Παλαιστινίων.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μη λαμβάνουν θέση για την τελική λύση στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων των συνόρων», είπε. «Τα συγκεκριμένα όρια και σύνορα του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ θα είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, και την απόφαση να κλείσουν τα γραφεία της PLO στην Ουάσινγκτον, η νέα αυτή κίνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων, οι οποίοι θεωρούν ότι εμμέσως πλην σαφώς η Ουάσιγκτον με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζει τον έλεγχο του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Καταδικάζοντας την απόφαση, ο Ναμπίλ Σάαθ, σύμβουλος επί των εξωτερικών του Μαχμούντ Αμπάς, τη χαρακτήρισε «πολύ κακή», τονίζοντας ότι παραβιάζει τις υπάρχουσες συμφωνίες.

«Κόβουν τον τελευταίο σύνδεσμο που είχαν με τον παλαιστινιακό λαό, ουσιαστικά λένε ότι η Ιερουσαλήμ ανήκει στο Ισραήλ», είπε. «Αυτή η απόφαση δεν συνδέεται με την ειρήνη, αλλά αντί να την προωθεί την καθιστά αδύνατη».

Από τη δική του πλευρά, Σαέμπ Ερεκάτ, υπ’ αριθμόν 2 στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι «η κυβέρνηση Τραμπ αποσαφηνίζει ότι εργάζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση για να επιβάλει ένα Μεγάλο Ισραήλ, αντί για τη λύση των δύο κρατών».

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση κατήγγειλε την απόφαση συγχώνευσης του προξενείου με την πρεσβεία χαρακτηρίζοντάς την «ιδεολογική».

Όπως τόνισε ο Ερεκάτ, «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διαδραματίσουν κανέναν ρόλο στην ειρηνευτική προσπάθεια».

 Πηγή: http://www.efsyn.gr

 

42

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση