Mεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στην Τεργέστη – απάντηση στην Casapound

Mεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στην Τεργέστη – απάντηση στην Casapound

Μπορεί η Τεργέστη να μην ανήκει στα Βαλκάνια αλλά η αντιφασιστική διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου είχε έντονο βαλκανικό χρώμα.
Όλα ξεκίνησαν όταν η ιταλική νεο-φασιστική οργάνωση Casapound ανήγγειλε μια εθνικιστική διαδήλωση στην ακριτική πόλη της Τεργέστης για να γιορτάσει το τέλος του Α’Π.Π. και την ενσωμάτωση της Τεργέστης στο ιταλικό κράτος.
Άμεσα οι ιταλικές αντιφασιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις κάλεσαν διεθνιστική αντι-διαδήλωση προσκαλώντας αντιφασίστες από τα γύρω κράτη. Άλλωστε η Τεργέστη ήταν πάντοτε μία πολυεθνική πόλη.

Αρκετές πολιτικές οργανώσεις και αντιφασιστικές συλλογικότητες από τον αριστερό, κομμουνιστικό και αναρχικό χώρο της Σλοβενίας και της Κροατίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κι έτσι μαζί με αυστριακούς αντιφασίστες έδωσαν διεθνιστικό χρώμα στην αντι-διαδήλωση της Τεργέστης.
Τελικά, απέναντι από τους 2.000 οπαδούς της Casapound παρατάχθηκαν πάνω από 5.000 (κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για 15.000) αντιφασίστες/τριες.
Τα μέλη της Casapound που έφτασαν στην Τεργέστη από διάφορα μέρη της Ιταλίας κινήθηκαν υπό ασφυκτική αστυνομική επιτήρηση σε μία πόλη που οι κάτοικοί τους είχαν κρεμάσει αντιφασιστικά πανό και σύμβολα, σημαίες του Che Guevara κ.α. απ’ τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους. Οι αντιφασίστες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη συγκέντρωση της Casapound για να τη ματαιώσουν αλλά η αστυνομία δεν το επέτρεψε.
Παρ’ όλα αυτά η Τεργέστη δεν «μαύρισε» αλλά «κοκκίνισε» και οι Βαλκάνιοι αντιφασίστες έκαναν το διεθνιστικό τους καθήκον.

Και λίγη ιστορία…

Πρέπει να σημειωθεί ότι όταν η Τεργέστη ενσωματώθηκε στην Ιταλία, εκεί κατοικούσε μία μεγάλη σλοβενική και κροατική μειονότητα που έφτανε το μισό εκατομμύριο (συγκεκριμένα 327.000 σε σύνολο 1.3 εκ. Σλοβένων βρέθηκαν εκτός των συνόρων του Βασιλείου Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων). Ο σλαβικός πληθυσμός της Τεργέστης, μετά το 1921 υπέστη τρομερές διώξεις από το καθεστώς Μουσολίνι (αλλαγή ονομάτων, διώξεις, δολοφονίες) με στόχο την «ιταλοποίησή» του. Μάλιστα στην Τεργέστη ιδρύθηκε από Σλοβένους αντιφασίστες, το 1927, η αντιφασιστική οργάνωση TIGR που έδρασε ως το 1940 πραγματοποιώντας βομβιστικές ενέργειες και εκτελέσεις Ιταλών και Γερμανών φασιστών.

Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Σλοβένοι και Κροάτες της Τεργέστης εντάχθηκαν στο γιουγκοσλαβικό αντιφασιστικό κίνημα. Μάλιστα η Τεργέστη απελευθερώθηκε στις 2 Μάη 1945 από τους παρτιζάνους του Τίτο που έσπευσαν να συνδράμουν την εξέγερση Ιταλών και Σλοβένων αντιφασιστών που ξέσπασε στην πόλη στις 30 Απριλίου. Η γερμανική φρουρά της πόλης εξουδετερώθηκε και η Τεργέστη παρέμεινε υπό τον έλεγχό των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων ως τις 12 Ιουνίου. Η εξέλιξη αυτή εξαγρίωσε Βρετανούς κι Αμερικάνους, οι οποίοι απείλησαν την Σοβιετική Ένωση με διάλυση της συμμαχίας, λίγο πριν τη λήξη του πολέμου. Τελικά, υπό την πίεση Βρετανών κι Αμερικάνων οι Γιουγκοσλάβοι αποσύρθηκαν εκτός της πόλης. Η τύχη της Τεργέστης θα ξεκαθαριστεί μόλις το 1954. Μεταξύ 1947 και 1954, η Τεργέστη θεωρείται ανεξάρτητη πόλη-κράτος υπό την προστασία του ΟΗΕ ενώ η περιοχή γύρω της χωρίζεται σε δύο ζώνες, μία υπό γιουγκοσλαβικό και μία υπό ιταλικό έλεγχο. Τελικά, το 1954 οι δύο πλευρές συμφωνούν η πόλη της Τεργέστης μαζί με τη Ζώνη Α να παραμείνουν στην Ιταλία ενώ η Ζώνη Β να ενσωματωθεί στη νέα Γιουγκοσλαβία. Έτσι, η πόλη της Τεργέστης θα παραμείνει …εκτός Βαλκανίων.

Σήμερα στην ιταλική περιοχή της Τεργέστης έχουν απομείνει 80-100.000 Σλοβένοι και 2-3.000 Κροάτες.

φώτο 1: Στιγμιότυπο από την αντιφασιστική διαδήλωση του Σαββάτου
φώτο 2: Ο λαός της Τεργέστης πανηγυρίζει την απελευθέρωσή του (2/5/1945). Διακρίνεται πορτραίτο του Τίτο και πλακάτ με σύνθημα: «Ζήτω οι ηρωικοί απελευθερωτές της Τεργέστης»

Πηγή: fb Our Balcans

275

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση