Διεθνής Αμνηστεία: να αποσυρθούν οι κατηγορίες διακίνησης στους ανθρώπους που διέσωζαν πρόσφυγες

Διεθνής Αμνηστεία: να αποσυρθούν οι κατηγορίες διακίνησης στους ανθρώπους που διέσωζαν πρόσφυγες

Με αφορμή την απελευθέρωση με εγγύηση των εθελοντών/τριών και του προσωπικού που παρείχαν υπηρεσίες διάσωσης στους πρόσφυγες, η Κονδυλία Γώγου, ερευνήτρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Ενώ καλωσορίζουμε τα νέα ότι αυτοί/ες οι αφοσιωμένοι/ες ανθρωπιστές/στριες θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους σήμερα το βράδυ, μετά από πάνω από 100 μέρες μέσα στη φυλακή, το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν ακόμη παράλογες κατηγορίες και, ενδεχομένως, μεγάλες ποινές φυλάκισης, είναι εξοργιστικό.

Η περίπτωση αυτή είναι απλώς το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι αρχές αξιοποιούν εσφαλμένα τους νόμους ενάντια στην διακίνηση μεταναστών/στριών, ώστε να στοχοποιήσουν ακτιβιστές/στριες και να ποινικοποιήσουν τη διάσωση.

Η κράτηση αφοσιωμένων εθελοντών/τριών και ανθρωπιστών που βοηθούσαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη, υπερβαίνει κάθε λογικής. Οι άνθρωποι που δρουν ανιδιοτελώς με τέτοιους τρόπους θα έπρεπε να επαινούνται, όχι να φυλακίζονται. Αυτές οι κατηγορίες χωρίς καμία βάση θα έπρεπε να αποσυρθούν.»

Ιστορικό

4 εργαζόμενοι/ες ανθρωπιστικών οργανώσεων αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι/ες με εγγύηση.

Ο Sean Binder και η Sara Mardini απελευθερώθηκαν με εγγύηση 5.000 ευρώ. Κατηγορούνται από τις ελληνικές αρχές για αρκετά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών ότι είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης, της κατασκοπίας, καθώς και της διευκόλυνσης διακίνησης μεταναστών/στριών. Σύμφωνα με τη νομική ομάδα που εκπροσωπεί τους δύο εργαζόμενους/ες, οι ελληνικές αρχές έχουν αποτύχει να παράσχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που θα υποστήριζαν αυτές τις σοβαρές κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φυλάκιση 25 ετών.

Δύο ακόμα μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες, επίσης απελευθερώθηκαν σήμερα με εγγύηση, μετά από τρεις μήνες προφυλάκισης σε αναμονή της δίκης.

Πηγή:https://www.amnesty.gr

59

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση