«Κατηγορώ» της Oxfam για το απάνθρωπο στρατόπεδο της Μόριας

«Κατηγορώ» της Oxfam για το απάνθρωπο στρατόπεδο της Μόριας

      Ανεπαρκές το σύστημα εντοπισμού των ευάλωτων αιτούντων άσυλο στη Λέσβο καταγγέλλει η ΜΚΟ | EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις απάνθρωπες συνθήκες στο μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στην Ελλάδα άσκησε η Oxfam αναφέροντας ότι γυναίκες αναγκάζονται να φορούν πάνες τη νύχτα φοβούμενες να βγουν από τις σκηνές τους για να πάνε στην τουαλέτα.

Εκατοντάδες έγκυες, ασυνόδευτα παιδιά και θύματα βασανιστηρίων έχουν εγκαταλειφθεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών, την ώρα που το σύστημα εντοπισμού των ευάλωτων έχει καταρρεύσει λόγω μειωμένου προσωπικού και ελλιπών διαδικασιών, καταγγέλλει η οργάνωση.

Σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα η Oxfam περιγράφει την ολοένα και πιο επικίνδυνη κατάσταση για τους 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια, όπου ένας 24χρονος άνδρας από το Καμερούν βρέθηκε νεκρός το πρωί της Τρίτης, επισημαίνοντας ότι οι θερμοκρασίας ήταν πολιτικές.

Όπως σημειώνει η ΜΚΟ, τρεις αιτούντες άσυλο έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα τον Ιανουάριο του 2017, προσπαθώντας να ζεσταθούν με αυτοσχέδιες σόμπες. Για μερικούς οι φωτιές είναι ο μόνος τρόπος το χειμώνα, ενώ η καύση σακουλών δημιουργεί μια επικίνδυνη ατμόσφαιρα.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι για πολλούς μήνες του περασμένου χρόνου υπήρχε στη Λέσβο μόνο ένας γιατρός διορισμένος από το κράτος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εξέταση έως και 2.000 ανθρώπων που φτάνουν κάθε μήνα. Ωστόσο, τον Νοέμβριο δεν υπήρχε καθόλου γιατρός, οπότε δεν πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις για τον εντοπισμό των ευάλωτων.

Ένας 28χρονος αιτών άσυλο από το Καμερούν κρατήθηκε για τρεις μήνες με βάση την εθνικότητά του, παρά το γεγονός ότι είχε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Όταν έφτασε στη Λέσβο, «με ρώτησαν μόνο εάν είχα κάνει καμία εγχείρηση πρόσφατα και είπα όχι. Αυτός ήταν ο μόνος ιατρικός «έλεγχος» τον οποίο έκαναν πριν να με βάλουν στη φυλακή της Μόριας. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας και μόνο ένας ψυχολόγος διαθέσιμος, ο οποίος δεν έχει αρκετό χρόνο να ασχοληθεί μαζί σου». Σήμερα ζει σε σκηνή στη Μόρια και περιμένει να μεταφερθεί σε περισσότερο κατάλληλες συνθήκες διαμονής που να ταιριάζουν στις ανάγκες του.

Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι γυναίκες, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον τοκετό με καισαρική τομή, έπρεπε να φύγουν από το νοσοκομείο για να ζήσουν σε μια σκηνή. Επιπλέον, περιγράφει ότι επιζώντες σεξουαλικής βίας που ζουν σε έναν καταυλισμό όπου ξεσπούν τακτικά διαμάχες και όπου τα δύο τρίτα όσων διαμένουν εκεί, λένε ότι δεν αισθάνονται ποτέ ασφαλείς.

Μια 36χρονη από το Καμερούν ανέφερε ότι «διαμάχες μπορεί να ξεκινήσουν οποιαδήποτε στιγμή. Μπορεί να σου έρθει μια πέτρα στο κεφάλι ακόμα και αν απλά πηγαίνεις στην τουαλέτα ή στη σκηνή σου». Η ίδια κατήγγειλε ότι ζει «σε μια περιφραγμένη περιοχή για γυναίκες μόνες τους, ωστόσο μετά τις 11 το βράδυ η πόρτα είναι ανοιχτή και μπορεί να μπει οποιοσδήποτε γιατί δεν υπάρχει φρουρός τη νύχτα».

Η Oxfam καταγγέλλει μια «ιδιαίτερα ανησυχητική τάση των αρχών να κρατούν έφηβους και επιζώντες βασανιστηρίων εξαιτίας της αδυναμίας αναγνώρισής τους ως ευάλωτους», ενώ ο επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα δήλωσε ότι «είναι ανεύθυνο και απερίσκεπτο να μην αναγνωρίσουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και να μην ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους».

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι η τρέχουσα πολιτική τους διαιωνίζει ένα απάνθρωπο σύστημα υποδοχής και θέτει σε κίνδυνο τους πρόσφυγες. Αντί να συνεχίσουν να επικεντρώνουν όλες τις προσπάθειές τους στην επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη το 2016, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες στα νησιά και να μεταφέρει τους ανθρώπους από τα υπερπλήρη νησιά στην ηπειρωτική χώρα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Στέλλα Νάνου δήλωσε από την Αθήνα ότι παρά το γεγονός οι προσπάθειες έχουν εντατικοποιηθεί για τη μεταφορά και ο πληθυσμός της Μόρια έχει πέσει κάτω από 5.000 για πρώτη φορά από πέρυσι τον Απρίλιο, ο αριθμός εξακολουθεί να είναι διπλάσιος από την χωρητικότητα του καταυλισμού.

«Υπάρχουν άνθρωποι, ευάλωτοι άνθρωποι, οικογένειες και παιδιά, που ζουν σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες στο κρύο που «δαγκώνει». Μιλάμε για ανθρώπους. Η κατάσταση είναι πολύ κακή, πολύ σοβαρή» τόνισε η ίδια.

Η Oxfam ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση και τις χώρες της Ε.Ε. να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και ψυχολόγων, και να διορθώσουν το σύστημα ελέγχου στα ελληνικά νησιά. Επίσης, ζητάει περισσότεροι αιτούντες άσυλο να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε τακτική βάση, κυρίως οι ευάλωτοι. Επιπλέον, ζητάει από τις χώρες της ΕΕ να μοιραστούν την ευθύνη με την Ελλάδα για πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή:http://www.efsyn.gr

34

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση