Η πρωταγωνίστρια του «Ρομα» η πρώτη γυναίκα ιθαγενής υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού

Η πρωταγωνίστρια του «Ρομα» η πρώτη γυναίκα ιθαγενής υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας του Αλφόνσο Κουαρόν «Ρόμα» Γιαλίτζα Απαρίσιο (Yalitza Aparicio) έγινε η πρώτη γυναίκα ιθαγενής ηθοποιός που είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου ρόλου.
Η 26χρονη Απαρίσιο που γεννήθηκε στην Oαχάκα του Μεξικού, με καταγωγή από τους ιθαγενείς Mixtec, είχε πάρει το πτυχίο της δασκάλας και έψαχνε δουλειά, όταν την ανακάλυψε ο Αλφόνσο Κουαρόν και της έδωσε το ρόλο της Κλέο. Ο μεξικανός σκηνοθέτης ήθελε να καταπιαστεί με ένα πολύ πιο προσωπικό σχέδιο, την διαδρομή δύο γυναικών που σημάδεψαν την παιδική του ηλικία.

Η Κλέο είναι η ιθαγενής υπηρέτρια που μένει έγκυος από την πρώτη της σεξουαλική σχέση και η σενιόρα Σοφία είναι η μητέρα του σκηνοθέτη που ο άντρας της την εγκαταλείπει για μία άλλη γυναίκα. Θα κάνουν τις διαδρομές τους στις ταραγμένες μέρες που περνά το Μεξικό στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Η ταινία του Netflix κέρδισε 10 υποψηφιότητες για όσκαρ, με την Απαρίσιο να κάνει και εξώφυλλο της Vogue México. «Τα στερεότυπα σπάνε: ότι άνθρωποι με συγκεκριμένο προφίλ μπορούν να φιλοδοξούν να παίξουν σε μία ταινία ή να είναι εξώφυλλο σε ένα περιοδικό, δήλωσε η Απαρίσιο σε συνέντευξή της, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι ξέρουν άλλα πρόσωπα από το Μεξικό.

Η Απαρίσιο είναι η δεύτερη μεξικανή ηθοποιός που είναι υποψήφια για Όσκαρ γυναικείου ρόλου, σύμφωνα με την Times – ακολουθώντας τη Σάλμα Χάγιεκ στην ταινία του 2002 «Frida», που ενσάρκωσε τη μεξικανή ζωγράφο Frida Kahlo.

Πηγή: 3pointmagazine.gr

295

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση