Ελένη Βιτάλη: Να μην ξαναζήσουμε τον φασισμό

Ελένη Βιτάλη: Να μην ξαναζήσουμε τον φασισμό

Δημοσιεύουμε απόσπασμα από τη συνέντευξη της που δόθηκε στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση»

– Θέλετε να μας κάνετε ένα σχόλιο για την ξενοφοβία που μας έχει απασχολήσει ως έννοια στην χώρα μας τελευταία;

– Στη χώρα μας τελευταία μπήκε η φοβία, Οποτε με την φοβία δημιουργείται ένας πανικός για το οτιδήποτε που δεν είναι κοντά μας και το φοβόμαστε πολύ. Κακά τα ψέματα η ξενοφοβία έχει να κάνει πάρα πολύ με το ότι δεν ξέρουμε την ιστορία μας, δεν ξέρουμε την ιστορία του πλανήτη γενικά. Ποτέ δεν βοηθησε ο φόβος. Να γυρίσουμε στα πολύ ωραία πράγματα του Μεσαίωνα; Να καίμε τους ανθρώπους επειδή έχουν μια παραπάνω αίσθηση από μας για το τώρα; Αλίμονο. Δυστυχώς πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα, να είμαστε πιο ψύχραιμοι εμείς που νομίζουμε ότι δεν είμαστε τόσο φοβικοί με τους ανθρώπους και με οτιδήποτε δεν είναι σαν κι εμάς. Και να δούμε ότι δεν κινδύνεψε ποτέ ο πλανήτης από τους έξυπνους ανθρώπους, από τους χαζούς κινδύνεψε. Τους δίνουμε και πόντους νομίζω. Πολύ ασχολιόμαστε.
– Έχει γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη μία πρωτοβουλία ενάντια στο φασισμό και στο ρατσισμό την οποία απαρτίζουν άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους. Υπάρχει σήμερα η ανάγκη να συσπειρωθούμε γύρω από αυτή την ιδέα;
– Όσο δε γίνεται άλλη φορά. Εγώ πραγματικά δεν θέλω να είμαι φοβική, όχι φοβική, να είμαι τρομακτική στους άλλους, αλλά λίγο σκιάζομαι. Βλέποντας αυτά που κάνανε τότε, τις ωμότητες και όλα αυτά που γίνανε δεν μπορώ ούτε να το διανοηθώ ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Για όνομα του θεού. Θα ζήσουμε το Μαουτχαουζεν ανάμεσα μας; Για ποιο λόγο; Φοβομαστε γιατί τους έχουμε στα πόδια μας. Είναι δυνατόν; τα παιδιά είναι θυμωμένα, είναι έτοιμα να μας σκοτώσουν χωρίς λόγο. Γιατί δεν έχουν πληροφορίες πολλές.
Ολόκληρη η συνέντεξη εδώ
782

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση