Νέες απαγωγές, επαναπροωθήσεις και βασανιστήρια στον Εβρο

Νέες απαγωγές, επαναπροωθήσεις και βασανιστήρια στον Εβρο

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Σε συστηματική βάση λειτουργούν καθημερινά, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, συγκεκριμένοι δίαυλοι έκνομης διαχείρισης μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή του Εβρου, παρότι οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν επισήμως να αρνούνται -κόντρα στις πολυπληθείς μαρτυρίες- την ύπαρξη των παράνομων επαναπροωθήσεων.

Νέες απαγωγές και βίαιες απελάσεις αιτούντων άσυλο στην Τουρκία από αξιωματικούς των ελληνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου κατήγγειλε με ανακοίνωσή του χθες το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Το Παρατηρητήριο πήρε συνέντευξη από 26 αιτούντες άσυλο και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Συρία, την Τυνησία και την Υεμένη, που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Οι τελευταίοι περιέγραψαν περιστατικά απωθήσεων στον Εβρο, τα περισσότερα από τα οποία έλαβαν χώρα μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου.

Η HRW σημειώνει πως οι Ελληνες αξιωματικοί συχνά κατάσχουν και καταστρέφουν υπάρχοντα των μεταναστών, ενώ αναφέρει πως υπάρχουν περιστατικά κατά τα οποία έχουν κρατηθεί αναίτια σε «επίσημες και ανεπίσημες τοποθεσίες», σε πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα ή σε ανοιχτές γεωργικές εκτάσεις, από λίγες ώρες έως και πέντε ημέρες. «Οι άνθρωποι που δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα κρατούνται, χτυπημένοι και διωγμένοι από την Ελλάδα χωρίς καμία μέριμνα για τα δικαιώματά τους ή την ασφάλειά τους» δήλωσε ο Τόντορ Γκάρδος από το Παρατηρητήριο.

Ολοι όσοι παραχώρησαν συνέντευξη ανέφεραν εχθρική ή βίαιη συμπεριφορά από την Ελληνική Αστυνομία και από άγνωστα άτομα που φορούσαν στολή και μάσκες χωρίς διακριτικά σήματα.

Σε επτά περιπτώσεις απωθήθηκαν οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Δώδεκα είπαν ότι η Αστυνομία ή αυτοί που τη συνόδευαν πήραν οτιδήποτε είχαν στην κατοχή τους, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων και των δελτίων ταυτότητάς τους, τα οποία συχνά κατέστρεφαν.

Επτά δήλωσαν ότι τους πήραν τα ρούχα ή τα παπούτσια και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τα εσώρουχά τους, μερικές φορές μέσα στη νύχτα με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Η κακοποίηση συμπεριελάμβανε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ξυλοδαρμό με τα χέρια και με κλομπ, λακτίσματα και, σε μία περίπτωση, τη χρήση συσκευής που μάλλον ήταν όπλο αναισθητοποίησης. Σε άλλη περίπτωση, ένας Μαροκινός είπε ότι ένας άνδρας με μάσκα τον έσυρε από τα μαλλιά, τον ανάγκασε να γονατίσει στο έδαφος, του έβαλε μαχαίρι στον λαιμό και τον υπέβαλε σε εικονική εκτέλεση.

Υπήρξε η καταγγελία ότι απωθήθηκε ακόμα και μία 19χρονη έγκυος από το Αφρίν της Συρίας, ενώ μία Αφγανή περιέγραψε ότι οι ελληνικές Αρχές πήραν τα παπούτσια των δύο μικρών παιδιών της.

Σε βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο η οργάνωση φαίνονται μετανάστες στην Αδριανούπολη τον Αύγουστο του 2018 με εμφανή σημάδια κακοποίησης στην πλάτη.

Και ενώ το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για τις επαναπροωθήσεις, οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Παρατηρητήριο προστίθενται στα πρόσφατα ευρήματα των οργανώσεων «Αρσις», Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Human Rights 360, οι οποίες δημοσίευσαν 39 διαφορετικές μαρτυρίες, που αφορούν πολύ περισσότερα περιστατικά επαναπροώθησης.

Ανάμεσα σε όσους καταγγέλλεται ότι επαναπροωθήθηκαν βρίσκονται ασυνόδευτοι ανήλικοι, μονογονεϊκές οικογένειες και θύματα βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας. Η «Εφ.Συν.» έχει επανειλημμένως καταγράψει μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών που τους απήγαγαν και τους ανάγκασαν να περάσουν το ποτάμι προς την Τουρκία («Μας απήγαγαν, μας έκαψαν τα χαρτιά και μας γύρισαν πίσω», 31.8.2018).

Επιπλέον, πριν από ένα μήνα χτυπημένοι βρέθηκαν έξω από το χωριό Κιρέμιτσι Σαχίλ της βορειοδυτικής Τουρκίας πρόσφυγες από την Υεμένη και την Παλαιστίνη, που είχαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, επαναπροωθηθεί με τη γνωστή οδό.

Η οργάνωση HRW καλεί τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα τις καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις και για τη χρήση βίας και σημειώνει πως όποιος ασκεί τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες, καθώς και οι ανώτεροί του, θα πρέπει να υπόκεινται σε πειθαρχική κύρωση, επισημαίνοντας πως οι ανώτεροι αξιωματικοί γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν τι συνέβαινε.

 

47

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση