Κατακραυγή για το «ξέπλυμα» Ταγιάνι στον Μουσολίνι

Κατακραυγή για το «ξέπλυμα» Ταγιάνι στον Μουσολίνι

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αντόνιο Ταγιάνι για τον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, μετά τις φωνές για παραίτησή του, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί.

Σύμφωνα με τον δεξιό πολιτικό (μέλος του Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) ο Μουσολίνι «Πριν κηρύξει πόλεμο εναντίον όλου του κόσμου, μιμούμενος τον Χίτλερ· πριν να θεσπίσει τους ρατσιστικούς νόμους, πριν την τραγική υπόθεση Ματεότι, έκανε μερικά θετικά πράγματα, έφτιαξε υποδομές στη χώρα μας».

«Δεν είμαι φασίστας, δεν ήμουν ποτέ φασίστας. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε τίμιοι, έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέκτησε μεγάλο μέρος της γης της χώρας μας. Όταν κάνεις μια ιστορική κρίση, πρέπει να είναι αντικειμενικός», πρόσθεσε στη συνέντευξή του στο Radio 24.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι έκανε τις επίμαχες δηλώσεις στο τοκ σόου «La Zanzara» («Το Κουνούπι»), μια αμφιλεγόμενη εκπομπή οι συντελεστές της οποίας έχουν αποκτήσει φήμη για την ικανότητά τους να εκμαιεύουν πολιτικά μη ορθές δηλώσεις από τους καλεσμένους τους.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικά χρόνια (2013) και ο επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος είχε δηλώσει ότι, εκτός από τους ρατσιστικούς νόμους, ο Μπενίτο Μουσολίνι ήταν ένας ηγέτης «από πολλές άλλες απόψεις τα είχε πάει καλά».

«Συγγνώμη» μετά την κατακραυγή

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, αλλά και τις φωνές για παραίτηση από το αξίωμά του, ο Αντόνιο Ταγιάνι αναγκάστηκε να ανακαλέσει και να ζητήσει «συγγνώμη» για τα όσα ανέφερε.

«Ως πεπεισμένος αντιφασίστας, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους αυτούς που μπορεί να προσβλήθηκαν απ’ αυτό που είπα. Τα λόγια μου δεν είχαν επ’ ουδενί στόχο να δικαιολογήσουν ή να μειώσουν τη σημασία ενός αντιδημοκρατικού και ολοκληρωτικού καθεστώτος», διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του.

Αντιπαράθεση με Μπούλμαν στο Twitter

Η πρώτη οργισμένη αντίδραση στις δηλώσεις Ταγιάνι ήρθε από τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις «απίστευτες».

«Πώς είναι δυνατόν ένας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην αναγνωρίζει τη φύση του φασισμού;», διερωτήθηκε ο Μπούλμαν, στέλεχος του SPD, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Ταγιάνι επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επίσης μέσω Twitter γράφοντας «ντροπή σε όσους διαστρεβλώνουν όσα υποτίθεται πως είπα. Πάντα ήμουν πεπεισμένος αντιφασίστας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να υπονοεί κάτι άλλο».

 

Η Λιν Μπόιλαν, ευρωβουλευτής του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, έγραψε στο Twitter πως ο Μουσολίνι «μπορεί να είναι υπεύθυνος για 430.000+ δολοφονίες αλλά εκείνοι τσεκάρουν τους δρόμους και τις γέφυρές του! Σοβαρά αυτός είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.»

Ζήτησαν παραιτήσεις

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και εντός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αρκετούς βουλευτές να ζητούν την παραίτηση του προέδρου.

«Τέτοιες δηλώσεις είναι ανάξιες του προέδρου του πρώτου διεθνούς κοινοβουλίου της ιστορίας της ανθρωπότητας, το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για να μην ξαναζήσουμε ποτέ στην Ευρώπη φασιστικά καθεστώτα», δήλωσε ο βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λάμπερτς, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων.

«Ζητώ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανακαλέσει τις δηλώσεις του, διαφορετικά οφείλει να αποχωρήσει ο ίδιος», συνέχισε καταχειροκροτούμενος από πολυάριθμους βουλευτές, κυρίως στην αριστερή πλευρά του ημικύκλιου.
Η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των βουλευτών της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η Γερμανίδα Γκαμπριέλε Τσίμερ, ζήτησε επίσης «την αποχώρηση του προέδρου», χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «αφόρητες».

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ALDE), ο Βέλγος Γκι Φερχόφστατ, κάλεσε τον Αντόνιο Ταγιάνι να «ζητήσει συγγνώμη».

«Πρέπει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου να σεβαστεί το γεγονός ότι οφείλει να μην αρχίσει αμέσως την ιταλική (προεκλογική) εκστρατεία του, αυτό είναι το πρόβλημα», υπογράμμισε.

«Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αναξιοπρεπείς και απολύτως απαράδεκτες. Ο Αντόνιο Ταγιάνι οφείλει να αποσύρει αυτές τις δηλώσεις που εξωραΐζουν τον φασισμό ή να παραιτηθεί από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε η Σκα Κέλερ, πρόεδρος της ομάδας Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Την παραίτηση του Αντόνιο Ταγιάνι ζήτησαν οι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε «ο πρόεδρος του ΕΚ ΑντόνιοΤαγιάνι, που ανήκει στο ΕΛΚ και στο κόμμα του Μπερλουσκόνι, ξεπλένει τον φασίστα Μουσολίνι. Δήλωση προκλητική και ανιστόρητη, αντίθετη με τη συλλογική θέση του ΕΚ. Οφείλει να ανακαλέσει η να παραιτηθεί!».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε «Τα φασιστικά και ναζιστικά καθεστώτα της δεκαετίας του 1930 αιματοκύλησαν την Ευρώπη και τον κόσμο, προσπάθησαν να εξοντώσουν όσους τους αντιστάθηκαν και οργάνωσαν το ολοκαύτωμα. Η διακυβέρνησή τους δεν διαχωρίζεται σε θετικά και αρνητικά. Ήταν συνολικά μία μαύρη εποχή για την ανθρωπότητα. Οι δηλώσεις του Προέδρου Ταγιάνι, με το οποίο εκθειάζονται οι θετικές δράσεις της Φασιστικής Δικτατορίας του Μπενίτο Μουσολίνι, δεν συνάδουν με το αξίωμά του ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης ξεκίνησε μέσα από τους τόπους της εξορίας του φασιστικού καθεστώτος όπου ο Αλτιέρο Σπινέλι συνέγραψε το Μανιφέστο του Βεντοτένε. Μετά από αυτή την προσβολή του δημοκρατικότερου ευρωπαϊκού θεσμού, ο κύριος Ταγιάνι οφείλει να παραιτηθεί».

Αντίθετα, ο Ισπανός Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς της δεξιάς πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην οποία ανήκει ο Αντόνιο Ταγιάνι, υπερασπίσθηκε τον Ιταλό, διαβεβαιώνοντας πως «ο Αντόνιο Ταγιάνι είναι ένας δημοκράτης (…) και συμμερίζεται, όπως το έχει δηλώσει δημοσίως, μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα μου, την καταδίκη του φασισμού».

Πηγή: efsyn.gr

70

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση