Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν εγκρίνει έρευνα για τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν εγκρίνει έρευνα για τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να μην εγκρίνει έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν, μετά από πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ. Όπως υπογραμμίζουν, η απόφαση του Δικαστηρίου έρχεται λίγες μέρες αφού οι ΗΠΑ ανακάλεσαν τη βίζα του γενικού εισαγγελέα επειδή η έρευνα αφορούσε εγκλήματα που διαπράχθηκαν από δυνάμεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εγκρίνει έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν, κάτι που «βάσει του διεθνούς δικαίου, σηματοδοτεί μια συγκλονιστική εγκατάλειψη των θυμάτων και θα αποδυναμώσει περαιτέρω την αξιοπιστία του δικαστηρίου».

Όπως υπογραμμίζει ο διευθυντής της Νότιας Ασίας στη Διεθνή Αμνηστία, Biraj Patnaik, η συγκεκριμένη απόφαση αποδυναμώνει την ήδη αμφίβολη αξιοπιστία του Δικαστηρίου. «Το Αφγανιστάν υπήρξε μάρτυρας των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν με σχεδόν απόλυτη ατιμωρησία, σε ολόκληρη τη χώρα, για περισσότερο από μιάμιση δεκαετία. Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σήμερα αποτελεί μια συγκλονιστική εγκατάλειψη των θυμάτων που θα αποδυναμώσει την ήδη αμφίβολη αξιοπιστία του δικαστηρίου».

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έρχεται λίγες μέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είχαν ήδη απευθύνει απειλές προς το δικαστήριο, ανακάλεσαν τη βίζα του γενικού εισαγγελέα επειδή η έρευνα αφορούσε εγκλήματα που διαπράχθηκαν από δυνάμεις των ΗΠΑ.

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ισχυρίστηκαν ότι η απόφασή τους επηρεάστηκε από την προοπτική αναμέτρησης με διάφορες προκλήσεις στα πλαίσια της διαδικασίας της διερεύνησης από την πλευρά των ανακριτών, την έλλειψη συνεργασίας των κρατών – μελών, και των δημοσιονομικών περιορισμών.

Ο Biraj Patnaik αναφέρει ότι οι εξηγήσεις του Δικαστηρίου δεν μπορούν να κρύψουν την απροθυμία του προκειμένου να μην προχωρήσει σε έρευνες σχετικά με τα εγκλήματα που έγιναν στο Αφγανιστάν. Τόνισε πως είναι καθήκον του να εξηγήσει την συγκεκριμένη απόφαση, που εκλαμβάνεται ως δειλή συνθηκολόγηση με τις ΗΠΑ.

«Καμία από τις εξηγήσεις που δίνουν οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν δικαιολογεί αυτή την απόφαση. Τα σοβαρότερα εγκλήματα δεν μπορούν παρά να διερευνηθούν μόνο υπό δύσκολες συνθήκες. Αν μη τι άλλο, η απροθυμία του δικαστηρίου να προχωρήσει σε έρευνες ενόψει τέτοιων περιορισμών αποκαλύπτει μόνο την υπέρβασή του και σηματοδοτεί την αδύναμη αποφασιστικότητά του.

Καθώς ακολούθησαν μια σειρά από ακραίες επιθέσεις από ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, και μετά από μεγάλες και ανεξήγητες καθυστερήσεις έως τώρα, η απόφαση τελικά θα θεωρηθεί ως δειλή συνθηκολόγηση, υποκύπτοντας στον εκφοβισμό και τις απειλές της Ουάσιγκτον. Το δικαστήριο έχει ηθικό και νομικό καθήκον να απευθυνθεί στα θύματα εγκλημάτων στο Αφγανιστάν και να εξηγήσει αυτή την απόφαση».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών συνελήφθη ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, που σε συνεργασία με την Τσέλσι Μάνινγκ είχε αποκαλύψει τα εγκλήματα που διέπραξε ο στρατός των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Πηγή:https://www.thepressproject.gr

41

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση