Έταξε μειώσεις φόρων για να κατευνάσει τα «κίτρινα γιλέκα»

Έταξε μειώσεις φόρων για να κατευνάσει τα «κίτρινα γιλέκα»

Μια νέα δέσμη μέτρων ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των «κίτρινων γιλέκων», που βρίσκονται στον πέμπτο μήνα κινητοποιήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε για μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος στους εργαζόμενους της μεσαίας τάξης.

Όπως είπε, θέλει να «μειώσει φόρους για ένα μέγιστο αριθμό πολιτών και ειδικά για εκείνους που εργάζονται, τη μεσαία τάξη».

Ο Μακρόν δήλωσε ότι σκέφτεται να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο μέτρο μέσω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες καθώς και να παρατείνει τον εργασιακό βίο, δηλαδή να προχωρήσει σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Επίσης, θέλει να μειώσει τον αριθμό των βουλευτών καθώς και να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, προκειμένου να αντανακλάται περισσότερο στο κοινοβούλιο η διαφορετικότητα των πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας.

Το παρόν εκλογικό σύστημα στη χώρα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να ενισχύεται το πρώτο κόμμα, με τα μικρότερα κόμματα να αναδεικνύονται οι μεγάλοι χαμένοι.

Ακόμη, είπε ότι σχεδιάζει να κάνει πιο εύκολη για τους πολίτες την πρόταση για εθνικά δημοψηφίσματα.

Αναφερόμενος στη μετανάστευση, ο Μακρόν κράτησε ένα πιο σκληρό τόνο λέγοντας πως:«Στο τέλος, ένα έθνος κρατείται ενωμένο στη βάση των ορίων του, των συνόρων του».

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι πιστεύει σθεναρά το δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο, αλλά «για να υποδέχεσαι ανθρώπους χρειάζεται να έχεις ένα σπίτι».

Παράλληλα είπε ότι επιθυμεί μια ετήσια συζήτηση με θέμα την μετανάστευση στο γαλλικό κοινοβούλιο και υποσχέθηκε να δώσει μάχη στην Ευρώπη για καλύτερη συνεργασία στην μετανάστευση και στον έλεγχο των συνόρων.

Αναφερόμενος στον κοσμικό χαρακτήρα του γαλλικού κράτους, τόνισε ότι το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η εκκοσμίκευση, αλλά ένας σεχταρισμός που έχει παρεισφρήσει σε κάποιες περιοχές – σε μια αναφορά του στο πολιτικό Ισλάμ.

Δεν τους έπεισε

Οι ανακοινώσεις του Μακρόν πάντως δεν ήταν αρκετές για να ικανοποιήσουν τα «κίτρινα γιλέκα», με αρκετούς απ’ τους πρωτεργάτες να δηλώνουν απογοητευμένοι, ενώ σχεδιάζουν νέα διαδήλωση το Σάββατο.

«Μίλησε σαν αφεντικό που δεν δείχνει να καταλαβαίνει ότι πρέπει να δείξει σεμνότητα», σχολίασε μέσω Twitter ο Τιερί – Πολ Βαλέτ απ’ το κίνημα στο Παρίσι.

Πρώην ηγετικό στέλεχος των «κίτρινων γιλέκων», η Ίγκριντ Λεβαβασέρ, δήλωσε στο Associated Press πως δεν βρήκε «καθόλου ικανοποιητική» την απάντηση του Μακρόν στα αιτήματα των διαδηλωτών.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

47

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση